Research Article

Kur'ân İfadelerinin Dil Terimlerinin Oluşturulmasında ve Şekillendirilmesinde Kullanımı

Volume: 6 Number: 2 April 14, 2025
  • Rehab Yassin Gorashi Mohammed *
  • Mohamed Daud Mohamed Daud

Kur'ân İfadelerinin Dil Terimlerinin Oluşturulmasında ve Şekillendirilmesinde Kullanımı

Abstract

Bu çalışmada, Kur’ân ifadelerinin dil terimlerinin oluşturulması ve şekillendirilmesindeki kullanımını ele alınmıştır. Bu bağlamda çalışmanın hedefleri; dil terimlerini ve anlamlarını tanımlamak, Kur’ân'daki dilsel anlam içeren ifadeleri ortaya çıkarmak ve nihayetinde bu ifadelerin dil terimlerini zenginleştirmedeki rolünü açıklamak şeklindedir. Çalışma, betimsel ve tümevarım yöntemlerini birleştirmiştir. Bu minvalde çalışma; araştırmanın temelleri, dil terimi ve ifade açısından tanım ve önemiyle ilgili teorik çerçeve, dil terimleri içeren Kur’ân ifadeleri, ayrıca uygulamalı inceleme gibi başlıkları kapsamaktadır. Çalışmanın sonuçları arasında öne çıkanlar şunlardır: İfade, cümlede temel bir işlev üstlenir; yüklem, tamamlayıcı ya da bütünleyici olabilir ve ortak dil terimlerini içeren Kur’ân ifadeleri, kullanıldığı bağlama göre farklı anlamlar taşımaktadır.

Keywords

References

  1. القران الكريم
  2. . إبراهيم السّامرائي، في المصطلح الإسلامي، دار الحداثة، بيروت لبنان، ط 1 ، 1990.
  3. . إبراهيم أنيس، دلالة الألفاظ، مكتبة الأنجلو المصريّة، ط 3 ، 1976 .
  4. . إبراهيم أنيس، من أسرار العربيّة، مكتبة الأنجلو المصريّة، القاهرةط 3 ، 1966 .
  5. . أبو البقاء أيوب موسى الكفوي، الكليات معجم للمصطلحات والفروق اللغويّة، مؤسسة الرسالة، بيروت، لبنان، 1992 .
  6. . أحمد بن فارس، معجم مقاييس اللغة، تحقيق رعبد السّلام هارون، دار الفكر.
  7. . أحمد عبد العظيم عبد الغني، المصطلح النّحوي دراسة نقديّة تحليليّة، دار الثّقة للنّشر، القاهرة، 1990 .
  8. . أحمد مختار عمر، معجم اللغة العربيّة المعاصرة، ط 1، القاهرة، عالم الكتب، 2008 .

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Arabic Language, Literature and Culture

Journal Section

Research Article

Authors

Rehab Yassin Gorashi Mohammed * This is me
Sudan

Mohamed Daud Mohamed Daud This is me
Sudan

Publication Date

April 14, 2025

Submission Date

June 30, 2024

Acceptance Date

October 25, 2024

Published in Issue

Year 2024 Volume: 6 Number: 2

APA
Mohammed, R. Y. G., & Mohamed Daud, M. D. (2025). Kur’ân İfadelerinin Dil Terimlerinin Oluşturulmasında ve Şekillendirilmesinde Kullanımı. Aydın Arapça Araştırmaları Dergisi, 6(2), 323-358. https://izlik.org/JA53ST45RW
AMA
1.Mohammed RYG, Mohamed Daud MD. Kur’ân İfadelerinin Dil Terimlerinin Oluşturulmasında ve Şekillendirilmesinde Kullanımı. AYAD. 2025;6(2):323-358. https://izlik.org/JA53ST45RW
Chicago
Mohammed, Rehab Yassin Gorashi, and Mohamed Daud Mohamed Daud. 2025. “Kur’ân İfadelerinin Dil Terimlerinin Oluşturulmasında Ve Şekillendirilmesinde Kullanımı”. Aydın Arapça Araştırmaları Dergisi 6 (2): 323-58. https://izlik.org/JA53ST45RW.
EndNote
Mohammed RYG, Mohamed Daud MD (April 1, 2025) Kur’ân İfadelerinin Dil Terimlerinin Oluşturulmasında ve Şekillendirilmesinde Kullanımı. Aydın Arapça Araştırmaları Dergisi 6 2 323–358.
IEEE
[1]R. Y. G. Mohammed and M. D. Mohamed Daud, “Kur’ân İfadelerinin Dil Terimlerinin Oluşturulmasında ve Şekillendirilmesinde Kullanımı”, AYAD, vol. 6, no. 2, pp. 323–358, Apr. 2025, [Online]. Available: https://izlik.org/JA53ST45RW
ISNAD
Mohammed, Rehab Yassin Gorashi - Mohamed Daud, Mohamed Daud. “Kur’ân İfadelerinin Dil Terimlerinin Oluşturulmasında Ve Şekillendirilmesinde Kullanımı”. Aydın Arapça Araştırmaları Dergisi 6/2 (April 1, 2025): 323-358. https://izlik.org/JA53ST45RW.
JAMA
1.Mohammed RYG, Mohamed Daud MD. Kur’ân İfadelerinin Dil Terimlerinin Oluşturulmasında ve Şekillendirilmesinde Kullanımı. AYAD. 2025;6:323–358.
MLA
Mohammed, Rehab Yassin Gorashi, and Mohamed Daud Mohamed Daud. “Kur’ân İfadelerinin Dil Terimlerinin Oluşturulmasında Ve Şekillendirilmesinde Kullanımı”. Aydın Arapça Araştırmaları Dergisi, vol. 6, no. 2, Apr. 2025, pp. 323-58, https://izlik.org/JA53ST45RW.
Vancouver
1.Rehab Yassin Gorashi Mohammed, Mohamed Daud Mohamed Daud. Kur’ân İfadelerinin Dil Terimlerinin Oluşturulmasında ve Şekillendirilmesinde Kullanımı. AYAD [Internet]. 2025 Apr. 1;6(2):323-58. Available from: https://izlik.org/JA53ST45RW