Çocukluk Dönemi Sinek Korkusu Üzerine Bir Vaka Sunumu
Abstract
Çocuklarla yapılan terapötik çalışmalarda, fobilerin temelinde yatan nedenlerin ortaya çıkması ve oyun içinde simgeselleştirilmesi için imkân sağlayan bir ortam vardır. Korkuların anlaşılması, çocuğun oynadığı oyunların değerlendirilmesi yoluyla mümkün olabilir. Her fobinin birey için ne anlama geldiği kişinin kendi yaşantısıyla bağlantılıdır ve kişinin korkularını nasıl ifade ettiğinin öznel olarak değerlendirilmesi söz konusudur. Bu sebeple kişinin öznel deneyimine odaklanılması, kişinin yaşadığı korkularla ilgili çok geniş bir bilgi kaynağı sunmaktadır. Ayrıca çocukluk döneminde görülen korkular oyun seanslarıyla birlikte gerileme gösterebilir ve korkular başka bir yola kanalize olma şansı bulabilir. Bu çerçevede yapılan çalışma, 7 yaşındaki A.’nın vaka öyküsüyle birlikte kliniğe getiriliş sebeplerinden biri olan “sinek korkusu”nun araştırılması amacı taşımaktadır. Araştırma kapsamına uygun 6 görüşme belirlenmiştir. Bu görüşmeler nitel araştırma yöntemlerinden biri olan söylem analizi yoluyla incelenmiş ve psikanalitik kuram kapsamında tartışılmıştır. Söylem analizi ile öncesinde oluşturulmuş belirli kategorilerin dışına çıkılır. Bu yolla kişinin deneyiminin öznel anlatımına odaklanılması zengin bir bilgi kaynağı oluşturmaktadır. Bu kapsamda yapılan çalışma sonucunda A.’nın söyleminde ihmal, rekabet ve öfkeden; terapistle kurulan benzerlikler ve öznelliğe doğru bir değişim olduğu gözlemlenmiştir. Bu yolla A.’nın yaşadığı korku, kendi öznelliği çerçevesinde değerlendirilerek çocukluk döneminde ortaya çıkan korkuların anlaşılmasında gelecek çalışmalar için katkı sağlayacağı öngörülmektedir.
Keywords
References
- Alldred, P., & Burman, E. (2005). Analysing children’s accounts using discourse analysis. In S.M. Greene & D.M. Hogan (Eds.) Researching children’s experience: Approaches and methods, 175-198. London: Sage.
- Aull Davies, C. (1999). Reflexive ethnography: A guide to researching selves and others. London: Routledge.
- Avdi, E., & Georgaca, E. (2007). Discourse analysis and psychotherapy: A critical review. European Journal of Psychotherapy & Counselling, 9(2), 157-176.
- Baltacı, S. ve Gençöz, F. (2019). Psikolojide Lacanyen söylem analizi yaklaşımı: Madde bağımlılığı ve yasa ilişkisinin terapi sürecinde incelenmesi örneği. AYNA Klinik Psikoloji Dergisi, 6(1), 38-62. doi: 10.31682/ayna.482168
- Bromfield, R.N. (2003). Psychoanalytic play therapy. In C.E. Scheafer (Eds.), Foundations of play therapy (pp. 1-13). Haboken, N.J.: John Wiley & Sons.
- Burck, C., Frosh, S., Strickland-Clark, L., & Morgan, K. (1998). The process of enabling change: A study of therapist interventions in family therapy. Journal of Family Therapy, 20(3), 253–67.
- Drewes, A. A., & Schaefer, C. E. (2018). Play-Based approaches for treating childhood anxieties. New York: The Guilford Press.
- Edley, N., & Wetherell, M. (1995). Men in perspective: Practice, power and identity. London: Prentice Hall/Harvester Wheatsheaf.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Psychology
Journal Section
Research Article
Publication Date
June 22, 2020
Submission Date
February 11, 2020
Acceptance Date
May 27, 2020
Published in Issue
Year 2020 Volume: 7 Number: 2