Research Article

“AT TERGEV” SÖYLEMİNİN TEMSİLİ: KENTLEŞME KOŞULLARINDA DÖNÜŞÜMÜ VE KORUNMA ÖZELLİKLERİ

Number: 127 September 15, 2026
TR EN RU KK

“AT TERGEV” SÖYLEMİNİN TEMSİLİ: KENTLEŞME KOŞULLARINDA DÖNÜŞÜMÜ VE KORUNMA ÖZELLİKLERİ

Abstract

Bu makale, Kazak halkının geleneksel dilbilimsel ve kültürel olgularından biri olan “at tergev” söyleminin, çağdaş kentleşme bağlamında sosyokültürel, pragmatik ve sosyodilbilimsel bir bakış açısıyla ele alınmasını incelemektedir. İsim verme, Kazak toplumunda akrabalık ilişkilerini düzenleyen, iletişim kurallarını şekillendiren ve ulusal dünya görüşünü yansıtan kendine özgü bir dilbilimsel olgudur. Çalışma, “at tergev” gibi ulusal görgü kurallarının Kazak toplumunda, özellikle de kentsel ortamlarda unutulmaya başladığını ortaya koymaktadır; ancak Kazakistan’ın bölgelerinde at isimlendirme geleneğinin korunma düzeyi karşılaştırmalı olarak analiz edilmiş ve kaynak kişilerden alınan bilgiler doğrultusunda inceleme yapılmıştır. Geleneksel at isimlendirme biçimlerinin kentleşme, küreselleşme, dijital iletişim ve toplumsal dönüşüm nedeniyle değişmiş olmasına rağmen, pragmatik ve sembolik işlevlerinin korunduğu tespit edilmiştir. Çalışmada etnolinguistik, söylem analizi, karşılaştırmalı ve pragmatik dilbilimsel yöntemler kullanılmıştır. Çağdaş toplumda isim takmanın yalnızca bir aile içi etkileşim biçimi değil, aynı zamanda kültürel kimlik, ulusal kod ve toplumsal cinsiyet iletişiminin bir tezahürü olduğu tespit edilmiştir. Metropol ortamında isim takma, yeni bir kentsel söyleme uyum sağlamaktadır. Sembolik-etik bir biçimde kendini gösteren ve halkla ilişkiler sistemi içinde sosyal öneme sahip olan at tergev geleneğinin, ulusal gelenek ve görenek sahnesinden düştüğü tespit edilmiştir. Çağdaş kültürümüzde, modern çağa uygun bir şekilde Kazak toplumunda “at tergev” geleneğini yeniden canlandırma ihtiyacı dile getirilmiştir.

Keywords

Project Number

Bu makale herhangi bir projenin parçası olarak değil, tamamen kendi ilgimizden yola çıkarak yazılmıştır.

References

  1. Kaynak Kişiler:
  2. KK1: Seitova, Altınay. (1948), 78, Emekli, Kızılorda Şehri, Kazakistan. Görüşme Tarihi: 20 Aralık 2025.
  3. KK2: Janabaeva, Ikpal. (1973), 53, “Karaözek” 35. Ortaöğretim Okulu’nda Müdür Yardımcısı, Kazak Dili Ve Edebiyatı Öğretmeni, Karaözek Köyü, Jetysay Ilçesi, Türkistan Bölgesi, Kazakistan. Görüşme Tarihi: 5 Ocak 2026.
  4. KK3: Naiçibaeva, Bazarkül. (1952) 74, Emekli, Karaözek Köyü, Jetysay Ilçesi, Türkistan Bölgesi, Kazakistan. Görüşme Tarihi: 6 Ocak 2026.
  5. KK4: Kamarova, Nagbdu. (1972), 54, Filoloji Bilimleri Doktor Adayı, Profesör, Yessenov Üniversitesi Turizm ve Diller Fakültesi’nde Kazak Filolojisi Bölümü Başkanı, Aktau Şehri, Kazakistan. Görüşme Tarihi: 15 Nisan 2026.
  6. KK5: Tajigulova, Umithan. (1971), 55, Aşçı, Sayın Köyü, Tupkaragan Ilçesi, Mangistau Bölgesi, Kazakistan. Görüşme Tarihi: 17 Nisan 2026.
  7. Abai hakkında anılar (2010). Derleme/Kokbay Akhsakal'ın Anıları // Semipalatinsk: Abai Devlet Rezervi-Müzesi. Cilt 1. -260 s.
  8. Ahmetov, A. (2015). Türk Dillerinde tabu ve eufemizmler (karşılaştırmalı etnolinguistik çalışma): Monografi. Astana: ‘Gylym’ Yayınevi.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Language Studies (Other)

Journal Section

Research Article

Publication Date

September 15, 2026

Submission Date

May 15, 2026

Acceptance Date

September 8, 2026

Published in Issue

Year 2026 Number: 127

APA
Dinayeva, B., & Akimişeva, J. (2026). “AT TERGEV” SÖYLEMİNİN TEMSİLİ: KENTLEŞME KOŞULLARINDA DÖNÜŞÜMÜ VE KORUNMA ÖZELLİKLERİ. Türkoloji, 127, 127-154. https://izlik.org/JA57EJ39SZ
AMA
1.Dinayeva B, Akimişeva J. “AT TERGEV” SÖYLEMİNİN TEMSİLİ: KENTLEŞME KOŞULLARINDA DÖNÜŞÜMÜ VE KORUNMA ÖZELLİKLERİ. Türkoloji. 2026;(127):127-154. https://izlik.org/JA57EJ39SZ
Chicago
Dinayeva, Bekzat, and Janar Akimişeva. 2026. “‘AT TERGEV’ SÖYLEMİNİN TEMSİLİ: KENTLEŞME KOŞULLARINDA DÖNÜŞÜMÜ VE KORUNMA ÖZELLİKLERİ”. Türkoloji, nos. 127: 127-54. https://izlik.org/JA57EJ39SZ.
EndNote
Dinayeva B, Akimişeva J (September 1, 2026) “AT TERGEV” SÖYLEMİNİN TEMSİLİ: KENTLEŞME KOŞULLARINDA DÖNÜŞÜMÜ VE KORUNMA ÖZELLİKLERİ. Türkoloji 127 127–154.
IEEE
[1]B. Dinayeva and J. Akimişeva, “‘AT TERGEV’ SÖYLEMİNİN TEMSİLİ: KENTLEŞME KOŞULLARINDA DÖNÜŞÜMÜ VE KORUNMA ÖZELLİKLERİ”, Türkoloji, no. 127, pp. 127–154, Sept. 2026, [Online]. Available: https://izlik.org/JA57EJ39SZ
ISNAD
Dinayeva, Bekzat - Akimişeva, Janar. “‘AT TERGEV’ SÖYLEMİNİN TEMSİLİ: KENTLEŞME KOŞULLARINDA DÖNÜŞÜMÜ VE KORUNMA ÖZELLİKLERİ”. Türkoloji. 127 (September 1, 2026): 127-154. https://izlik.org/JA57EJ39SZ.
JAMA
1.Dinayeva B, Akimişeva J. “AT TERGEV” SÖYLEMİNİN TEMSİLİ: KENTLEŞME KOŞULLARINDA DÖNÜŞÜMÜ VE KORUNMA ÖZELLİKLERİ. Türkoloji. 2026;:127–154.
MLA
Dinayeva, Bekzat, and Janar Akimişeva. “‘AT TERGEV’ SÖYLEMİNİN TEMSİLİ: KENTLEŞME KOŞULLARINDA DÖNÜŞÜMÜ VE KORUNMA ÖZELLİKLERİ”. Türkoloji, no. 127, Sept. 2026, pp. 127-54, https://izlik.org/JA57EJ39SZ.
Vancouver
1.Bekzat Dinayeva, Janar Akimişeva. “AT TERGEV” SÖYLEMİNİN TEMSİLİ: KENTLEŞME KOŞULLARINDA DÖNÜŞÜMÜ VE KORUNMA ÖZELLİKLERİ. Türkoloji [Internet]. 2026 Sep. 1;(127):127-54. Available from: https://izlik.org/JA57EJ39SZ