Yalova iklim açısından, Akdeniz ve Karadeniz iklimleri arasında bir geçiş niteliği taşımaktadır. Soğuklama ihtiyacı düşük olan Trabzon Hurması, hava neminin yüksek olduğu bölgelerde en kaliteli meyveleri veren bir türdür. Suptropik bir meyve olan Trabzon hurması için, Yalova ve çevresinin ekolojik açıdan uygun olduğu daha önce yapılan adaptasyon çalışmalarında ortaya konmuştur. Bu çalışma Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından selekte edilerek tescil edilen çeşit/tiplerin Yalova ekolojisindeki performanslarını gösteren 2 yıllık pomolojik (2015-2016) verileri içermektedir. Çalışmaya konu olan ‘Akbulut’, ‘Ayder’, ‘İrem’, ‘Kaplan’, ‘Onur’, ‘Türkay’ çeşitleri Türkiye’nin ilk tescilli Trabzon hurması çeşitlerindendir. Çeşit/tiplere ait meyve ağırlığı değerlerinin 381,95 g (Kaplan) ile 158,86 g (Gelemen) arasında değiştiği belirlenmiştir. Çeşitlerin hasat dönemindeki suda çözünebilir kuru madde değerleri 15,33 (Ayder) ile 18,30 (Türkay) arasında değişmiştir.
-
-
-
Yalova has a transitional character between Mediterranean and Black Sea climates. Persimmon, which has low chilling requirement, is a species that obtained the most quality fruits in regions with high air humidity. For the persimmon, a suptropical fruit, Yalova and its environment have been shown to be ecologically appropriate in previous adaptation studies. This study contains a 2-year pomological (2015-2016) data, showing the performances of the varieties/types in Yalova ecological conditions, selected and registered by the Karadeniz Agricultural Research Institute. 'Akbulut', 'Ayder', 'İrem', 'Kaplan', 'Onur', 'Türkay', the subject of this study, are the first registered persimmon varieties of Turkey. Fruit weight values of genotype/varieties are determined between 381,95 g (‘Kaplan’) and 158,86 g (‘Gelemen’ genotype). The soluble solid values of the genotype/varieties during the harvesting period varied between 15.33 (Ayder) and 18.30 (Türkay).
-
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Horticultural Production |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Project Number | - |
Publication Date | May 22, 2023 |
Submission Date | June 20, 2022 |
Acceptance Date | March 15, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 |
BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram