Bayramiç Beyazı, which is a unique fruit variety for Çanakkale Province, has an important economic value for the region. At the same time, Bayramiç Beyazı has the potential to be a gene source for other fruit species in terms of aroma components. However, in addition to these positive features, there are problems in the harvest time, storage and marketing stages of Bayramiç Beyazı nectar. Many quality losses are observed during storage. In order to storage quality characteristics of Bayramiç Beyazı fruit, the product must first be cooled and the cold chain must be maintained at every stage, starting from product harvest until it reaches the consumer. In this study, it is aimed to determine the effects of post-harvest melatonin application and Modified Atmosphere Packaging (MAP) on the cold storage of Bayramiç Beyazı fruits grown in the producer’s garden. Within the scope of the study, different doses of melatonin were applied to Bayramiç Beyazı fruits after harvest, with 0 (Control), 50, 100 µmol.L⁻1, Modified Atmosphere applications and stored for 45 days. The effects of the applications on the storage of Bayramiç Beyazı fruits were examined by fruit measurements and analyzes performed every 15 days during storage to determine quality parameters (weight loss, fruit skin color, fruit flesh firmness, amount of soluble solids content, titratable acidity) and some biochemical properties. As a results of the study, changes occurred in quality parameters during the storage period and the most successful results were determined in the 100 µmol MLT+MAP application. Post-harvest melatonin applications have been seen as an effective practice in maintaining storage quality.
Çanakkale ili için özgün bir meyve çeşidi olan Bayramiç Beyazı bölge için ekonomik anlamda önemli bir değer taşımaktadır. Aynı zamanda Bayramiç Beyazı aroma bileşenleri bakımından diğer meyve türlerine gen kaynağı olabilecek bir potansiyele sahiptir. Ancak bu olumlu özelliklerin yanında Bayramiç Beyazı nektarinin de hasat zamanı, depolama ve pazarlama aşamasında sorunlar yaşanmaktadır. Muhafazası sırasında da birçok kalite kayıpları görülmektedir. Bayramiç Beyazı meyvesinde kalite özelliklerinin korunması amacıyla öncelikli olarak ürünün soğutulması ve soğuk zincirin ürün hasadından başlayarak tüketiciye ulaşıncaya kadar her aşamada korunması gerekmektedir. Yapılan bu çalışmada, üretici bahçesinde yetiştirilmiş olan Bayramiç Beyazı meyvelerine hasat sonrası melatonin uygulamasının ve Modifiye Atmosferde paketlemenin (MAP), Bayramiç Beyazı meyvelerinin soğukta muhafazası üzerine etkilerini belirlemek amaçlanmaktadır. Çalışma kapsamında Bayramiç Beyazı meyvelerine hasat sonrası değişik dozlarda melatonin uygulamaları 0 (Kontrol), 50, 100 µmol.L⁻¹ ile Modifiye Atmosfer uygulamaları yapılmış ve 45 gün süre ile depolanmıştır. Depolama süresince 15 günde bir kalite parametrelerini (ağırlık kaybı, meyve kabuk rengi, meyve eti sertliği, suda çözünebilir kuru madde miktarı, titre edilebilir asitlik) ve bazı biyokimyasal özellikleri belirlemek amacıyla yapılan meyve ölçüm ve analizlerle, uygulamaların Bayramiç Beyazı meyvelerinin muhafazasına olan etkileri incelenmiştir. Çalışma sonucunda depolama süresi boyunca kalite parametrelerinde değişimler meydana gelmiştir en başarılı sonuçlar 100 µmol MLT+MAP uygulamasında tespit edilmiştir. Hasat sonrası melatonin uygulamaları kaliteyi korumada etkili bir uygulama olarak görülmüştür.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Horticultural Production (Other) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | July 16, 2024 |
Submission Date | August 16, 2023 |
Acceptance Date | August 30, 2023 |
Published in Issue | Year 2024 |
BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram