Research Article

Kurfalı Yerel Bamya Genotipinde Farklı Gübreleme Uygulamalarının Meyve Kalite Parametrelerine Etkileri

Volume: 53 Number: Özel Sayı 1 July 16, 2024

Kurfalı Yerel Bamya Genotipinde Farklı Gübreleme Uygulamalarının Meyve Kalite Parametrelerine Etkileri

Öz

Bamya (Abelmoschus esculentus), Türkiye’de önemli miktarlarda yetiştiriciliğinin yanı sıra bazı yörelerimizde düğün, bazı bayramlar gibi önemli günlerde tüketilmesi yönüyle kültürel değeri de olan bir sebzedir. Günümüzde verimi ve kaliteyi arttırmak adına gereken miktardan yüksek dozlarda inorganik gübreleme sonucunda çevre ve sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır. Son yıllarda mikrobiyal gübreler ve vermikompost gibi organik gübreler ile topraklara organik yapısının geri kazandırılmasına yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Çalışmada Balıkesir Gömeç yöresinde yoğun olarak yetiştirilen Kurfalı yerel bamya genotipi Çanakkale koşullarında yetiştirilmiştir. Çalışma konuları gereken dozda inorganik gübre, gereken inorganik gübre ile birlikte mikrobiyal gübre (EM) ve gereken inorganik gübre ile birlikte sıvı vermikompost gübresi olarak belirlenmiştir. Çalışmada her tekerrürden seçilen bitkilerden bitki başı beş meyve tomurcuktan itibaren işaretlenerek beş gün sonunda hasat edilmiş ve kalite özellikleri (meyve ağırlığı (g), meyve eni (cm), meyve boyu (cm), renk (L, a, b), yaş-kuru ağırlık oranı (%), toplam fenolik bileşik miktarı (mg GAE/100 g) belirlenmiştir. Çalışma sonucunda organik gübreleme uygulamaları ile meyve ağırlığının arttığı ve bazı parametrelerin organik gübre türüne göre önemli farklılıklar gösterdiği gözlenmiştir. Ayrıca, Kurfalı bamya genotipinin Çanakkale yöresinde daha erken hasada gelmesi bu yörede de yetiştirilmesinin avantajlı olabileceğini göstermiştir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Anonim 2022-a. TUİK. https://data.tuik.gov.tr/bul ten/index?p=bitkisel-uretim-ıstatistikleri-2021-37 249.
  2. Anonim 2022-b. https://balikesir.tarimorman.gov. tr/sayfalar/detay.aspx?termstoreid=368e785b-af3 3-487d-a98d-c11d5495130b&termsetid=8452064 6-651b-43db-b791-d9fdc230a613&termid=f7a29 156-478a-418e-9de7-76b55bec8937&urlsuffix=5 78/balikesir-bamya-uretiminde-turkiye-lideri.
  3. Anonim 2022-c. https://balikesir.tarimorman.gov. tr/haber/493/bamya-uretiminde-lider-balikesirde-yeni-uretim-sezonu-icin-tohumlar-toprakla-bulus tu%e2%80%a6.
  4. Cheraghi, M., Motesharezadeh, B., Alikhani, H.A., Mousavi, S.M. 2023. Optimal management of plant nutrition in tomato (Lycopersicon esculent Mill) by using biologic, organic and inorganic fertilizers. Journal of Plant Nutrition 46(8):1560-1579.
  5. Demirkır, E. 2010. Amasya (çiçek) bamyasının bazı bitkisel özelliklerinin tanımlanması. Yüksek Lisans Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, s:1-54, Tokat.
  6. Erdoğan, N. 2017. Çorum ili yerel bamya genotiplerinin (Abelmoschus esculentus L.) morfolojik karakterizasyonu. Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, s:1-54, Ordu.
  7. Joshi, H., Somduttand, B., Choudhary, P., Mundra, S.L. 2019. Role of effective microorganisms (EM) in sustainable agriculture. Int. J. Curr. Microbiol. App. Sci. 8(3):172-181.
  8. Khanal, S., Mishra, S., Dhakal, I. 2020. Performance of manure derived from kitchen wastes using effective microorganisms (Em) and indigenous microorganisms (Imo) technology on growth and yield parameters of okra (Abelmoschus esculentus L.) at Biratnagar, Nepal. Journal of Wastes and Biomass Management (JWBM) 2(1):19-23.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Horticultural Production (Other)

Journal Section

Research Article

Publication Date

July 16, 2024

Submission Date

August 16, 2023

Acceptance Date

August 30, 2023

Published in Issue

Year 2024 Volume: 53 Number: Özel Sayı 1

APA
Sarıyer, T., Demir, S., Kaya, Ç., & Cankı, F. F. (2024). Kurfalı Yerel Bamya Genotipinde Farklı Gübreleme Uygulamalarının Meyve Kalite Parametrelerine Etkileri. Bahçe, 53(Özel Sayı 1), 243-248. https://doi.org/10.53471/bahce.1509637

Cited By

BAHÇE Journal
Eposta:  editor@bahcejournal.org
Web: bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute
Yalova 77100, Türkiye
Follow us on:
X (Twitter)Linkedin | Facebook | Instagram