Research Article

Domates, Biber, Patlıcan Yetiştiriciliğinde Organik Gübrelemenin Lüzumlu Olup Olmadığı Üzerinde Çalışmalar

Volume: 1 Number: 4 December 31, 1968
  • Abdurrahman Yazgan
EN TR

Domates, Biber, Patlıcan Yetiştiriciliğinde Organik Gübrelemenin Lüzumlu Olup Olmadığı Üzerinde Çalışmalar

Öz

Bu makale, üç tür beslenme altında domates, biber ve patlıcanın büyümesi üzerine yapılan araştırmayı açıklamaktadır: gübre, hayvan gübresi ve her ikisinin karışımı. Domates, gübrelenmiş parsellerde en yüksek, gübrelenmiş parsellerde ise en düşük verimi vermektedir. Karışım ve gübre arasındaki korelasyon katsayısı, r₁ = 0,36 ± 0,2588 ve karışım ve gübre arasındaki r₁ = 0,43 ± 0,2504. İki r arasındaki fark da yüzde düzeyinde önemli değildir. Biber, saf organik madde koşulları altında da en düşük verimi vermektedir. Gübre ve karışım arasındaki fark çok küçüktür. Karışım ve gübre arasındaki korelasyon katsayısı, r₁ = 0,82 ± 0,2163 ve karışım ve gübre arasındaki r₁ = 0,85 ± 0,199. Z değerlerinden hesaplanan iki r arasındaki fark yüzde düzeyinde önemli değildir. Patlıcan, karışım parsellerinde en düşük verimi gösterirken, gübre en yüksek verimi vermektedir. Karışım ve gübre arasındaki korelasyon katsayısı r₁=0,94±0,1288 ve karışım ve gübre arasındaki korelasyon katsayısı r₂=0,95±1179'dur. Z değerlerinden hesaplanan iki r arasındaki fark önemsizdir. Tüm ürünlerde, farklı beslenme kaliteyi etkilememiştir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Yazgan, A., 1968. Domates, Biber, Patlıcan Yetiştiriciliğinde Organik Gübre Lüzumlu mudur? Yalova Bahçe Kültürleri Araştırma ve Eğitim Merkezi Dergisi, 1, 2, İstanbul.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Agricultural Engineering (Other)

Journal Section

Research Article

Authors

Abdurrahman Yazgan This is me
Türkiye

Publication Date

December 31, 1968

Submission Date

September 1, 1968

Acceptance Date

September 30, 1968

Published in Issue

Year 1968 Volume: 1 Number: 4

APA
Yazgan, A. (1968). Domates, Biber, Patlıcan Yetiştiriciliğinde Organik Gübrelemenin Lüzumlu Olup Olmadığı Üzerinde Çalışmalar. Bahçe, 1(4), 64-73. https://izlik.org/JA72LF47TG

BAHÇE Journal
Eposta:  editor@bahcejournal.org
Web: bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute
Yalova 77100, Türkiye
Follow us on:
X (Twitter)Linkedin | Facebook | Instagram