Research Article

Sentetik Kompost Hazırlığında Ham Materyale Değişik Aktivatör Maddeler ve İki Değişik Doz Uygulamasının Mantar Verim, Kalite ve Erkenciliğe Etkisi Üzerinde Araştırmalar

Volume: 10 Number: 1 December 31, 1981
  • Sırrı Erol Işık
  • Kazım Bayraktar
TR EN

Sentetik Kompost Hazırlığında Ham Materyale Değişik Aktivatör Maddeler ve İki Değişik Doz Uygulamasının Mantar Verim, Kalite ve Erkenciliğe Etkisi Üzerinde Araştırmalar

Abstract

Yemeklik mantar üretiminde taze at gübresiyle hazırlanan kompost yerine sentetik kompost kullanılabilmesi için kompost yapımına en uygun aktivatör maddeleri belirlemek amacıyla ülkemizde temini kolayca mümkün olan tavuk, koyun, sığır gübreleri ile zeytin pirinası ve buğday kepeği gibi 5 değişik aktivatör maddenin iki değişik dozu (250 kg buğday samanına 60 kg ve 120 kg kuru madde verebilecek dozlar) incelenmiştir. Bu çalışmada buğday samanı ham materyal olarak kullanılmış ve kompost ham materyalinin azot düzeyini en uygun oran olarak saptanan, kuru madde esasına göre %2 oranına yükseltmek için azot kaynaklarıyla ilgili çalışmalarda en iyi sonucu elde ettiğimiz amonyum nitrat-üre ticari gübreleri (saf N miktarlarına göre) eşit miktarlarda ilave edilmiştir [16]. 1975 yılında 3 ayrı devrede yürütülen denemelerde en yüksek verim, 250 kg buğday samanına 60 kg kuru madde ilave edecek miktarda buğday kepeği ile takviye edilmesiyle elde edilmiştir. Bunu 120 kg kuru madde ilave edecek miktardaki buğday kepeği ilavesi izlemiştir. Buğday kepeğini izleyen en uygun aktivatör maddenin ise her 3 denemede de kompost ham materyaline 60 kg kuru madde verebilecek miktardaki zeytin pirinası ilavesi olduğu anlaşılmıştır.

Keywords

References

  1. Atkins, F.C., 1974. Horse manure compost. Guide to mushroom growing. Faber and Faber 3 Ouuen Square London.
  2. Bulboaca, M., 1970. Stabilitea unor composturi pentru inclocuirea gunoiului de calla cultura ciupercilor. Luckari Siintiflce, Institul Agronomic "N. Balcescu", B (1970) 13:53-61, Bucharest, Romania.
  3. Burrows, S., 1950. Dry, matter losses during composting and peak heating. Report for year 1950, Mushroom Research Station. Yaxley-Peterborough. pp:19-25.
  4. Chapuis, G., et P. Cortieu, 1950. Resume de quelgues essais sur I’emploi de fumier artificial dans le champignon. Mushroom Science 1:66-67.
  5. Chio, C.M., S. Cheng, H.H. Wang, 1972. Quality control of rice straw composting for mushroom cultivation. Mushroom Science 8:343-346.
  6. Christensen, W.M., 1950. Condition for composting horse manure. Mushroom Science 1:59-60.
  7. Düzgüneş, O., 1963. Bilimsel araştırmalarda istatistik prensipleri ve metotları. Ege Üniversitesi, İzmir, s:375.
  8. Edward, R.L., 1949-a. Cropping experiments. Reports for the years 1946-1948. Mushroom Research Station. Yaxley, Peterborough, pp:21-23.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Agricultural Engineering (Other)

Journal Section

Research Article

Authors

Sırrı Erol Işık This is me
Türkiye

Kazım Bayraktar This is me
Türkiye

Publication Date

December 31, 1981

Submission Date

January 1, 1981

Acceptance Date

January 31, 1981

Published in Issue

Year 1981 Volume: 10 Number: 1

APA
Işık, S. E., & Bayraktar, K. (1981). Sentetik Kompost Hazırlığında Ham Materyale Değişik Aktivatör Maddeler ve İki Değişik Doz Uygulamasının Mantar Verim, Kalite ve Erkenciliğe Etkisi Üzerinde Araştırmalar. Bahçe, 10(1), 37-47. https://izlik.org/JA53NF58AL
AMA
1.Işık SE, Bayraktar K. Sentetik Kompost Hazırlığında Ham Materyale Değişik Aktivatör Maddeler ve İki Değişik Doz Uygulamasının Mantar Verim, Kalite ve Erkenciliğe Etkisi Üzerinde Araştırmalar. Bahçe. 1981;10(1):37-47. https://izlik.org/JA53NF58AL
Chicago
Işık, Sırrı Erol, and Kazım Bayraktar. 1981. “Sentetik Kompost Hazırlığında Ham Materyale Değişik Aktivatör Maddeler Ve İki Değişik Doz Uygulamasının Mantar Verim, Kalite Ve Erkenciliğe Etkisi Üzerinde Araştırmalar”. Bahçe 10 (1): 37-47. https://izlik.org/JA53NF58AL.
EndNote
Işık SE, Bayraktar K (December 1, 1981) Sentetik Kompost Hazırlığında Ham Materyale Değişik Aktivatör Maddeler ve İki Değişik Doz Uygulamasının Mantar Verim, Kalite ve Erkenciliğe Etkisi Üzerinde Araştırmalar. Bahçe 10 1 37–47.
IEEE
[1]S. E. Işık and K. Bayraktar, “Sentetik Kompost Hazırlığında Ham Materyale Değişik Aktivatör Maddeler ve İki Değişik Doz Uygulamasının Mantar Verim, Kalite ve Erkenciliğe Etkisi Üzerinde Araştırmalar”, Bahçe, vol. 10, no. 1, pp. 37–47, Dec. 1981, [Online]. Available: https://izlik.org/JA53NF58AL
ISNAD
Işık, Sırrı Erol - Bayraktar, Kazım. “Sentetik Kompost Hazırlığında Ham Materyale Değişik Aktivatör Maddeler Ve İki Değişik Doz Uygulamasının Mantar Verim, Kalite Ve Erkenciliğe Etkisi Üzerinde Araştırmalar”. Bahçe 10/1 (December 1, 1981): 37-47. https://izlik.org/JA53NF58AL.
JAMA
1.Işık SE, Bayraktar K. Sentetik Kompost Hazırlığında Ham Materyale Değişik Aktivatör Maddeler ve İki Değişik Doz Uygulamasının Mantar Verim, Kalite ve Erkenciliğe Etkisi Üzerinde Araştırmalar. Bahçe. 1981;10:37–47.
MLA
Işık, Sırrı Erol, and Kazım Bayraktar. “Sentetik Kompost Hazırlığında Ham Materyale Değişik Aktivatör Maddeler Ve İki Değişik Doz Uygulamasının Mantar Verim, Kalite Ve Erkenciliğe Etkisi Üzerinde Araştırmalar”. Bahçe, vol. 10, no. 1, Dec. 1981, pp. 37-47, https://izlik.org/JA53NF58AL.
Vancouver
1.Sırrı Erol Işık, Kazım Bayraktar. Sentetik Kompost Hazırlığında Ham Materyale Değişik Aktivatör Maddeler ve İki Değişik Doz Uygulamasının Mantar Verim, Kalite ve Erkenciliğe Etkisi Üzerinde Araştırmalar. Bahçe [Internet]. 1981 Dec. 1;10(1):37-4. Available from: https://izlik.org/JA53NF58AL

BAHÇE Journal
Eposta:  editor@bahcejournal.org
Web: bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute
Yalova 77100, Türkiye
Follow us on:
X (Twitter)Linkedin | Facebook | Instagram