Research Article

Cevizlerde (Juglans regia L.) Kanamanın Şiddetinin Değişimi Üzerine Bir Araştırma

Volume: 18 Number: 1-2 December 31, 1989
  • Atilla Eriş
  • Erdoğan Barut
TR EN

Cevizlerde (Juglans regia L.) Kanamanın Şiddetinin Değişimi Üzerine Bir Araştırma

Öz

Bu araştırma 1988 yılında, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünde, cevizde aşı başarısı üzerinde önemli bir faktör olan kanamanın yıllık şiddetini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Bunun için materyal olarak 2 ve 3 yaşındaki J.regia L çöğürleri kullanılmış ve ölçümlere birer haftalık ara ile bütün yıl devam edilmiştir. Çalışma sonucunda her iki yaştaki çöğürlerde de kanama şiddetinin kış dinlenme periyodunda mini mum olmasına rağmen, vejetasyonun başlaması ile birlikte artmaya başladığı ve artışın Temmuz ayında maksimuma ulaştığı tespit edilmiştir. Bu sonuçlara göre, cevizde uygulanan aşıların vejetasyon dönemi dışında ve kontrollü şartlarda gerçekleştirilmesi başarı oranını artıracaktır.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Anonim, 1988. Aylık Klimatolojik Rasat Cetveli Kayıtları. Bursa Meteoroloji İstasyonu Müdürlüğü.
  2. Barut, E., 1987. Cevizde Sürgün ve Durgun Aşı Uygulamaları Üzerinde Bir Araştırma. (Yayınlanmamış, Yüksek Lisans Tezi). Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi, 63 s.
  3. Çelebioğlu, G., 1985 Ceviz Yetiştiriciliği. Bursa Teknik Ziraat Müdürlüğü Yay. No:1, 63 s.
  4. Eriş, A., E. Barut 1988. Cevizde Kontrollü Şartlarda Yapılan Değişik Aşı Uygulamaları Üzerinde Bir Araştırma. Bahçe (Baskıda).
  5. Kramer, P.J., T.T. Kozlowski, 1977. Physiology of Woody Plants. Academic Press, New York, pp:8-11.
  6. Kuniyuki, A.H., H.I. Forde, 1985. Propagation. Walnut Orchard Management. (Ed: D.E. Ramos, D.J. Durzan), Cooperative Extension, University of California, Division of Agriculture, USA, pp:34-46.
  7. Lagerstedt, H.B., W.W. Roberts, 1972. Walnut Grafting in Oregon. Problems and Solutions. 63. Annual Report of the Northern Nut Growers Association, pp:17-34.
  8. Lagerstedt, H.B., 1979. Propagation-Seed, Grafting, Budding. Nut Tree Culture in North America (Ed: R.A. Jaynes) North. Nut Grow. Ass. Broken Arrow. Road Hamden, Conn, 06518 pp:240-271.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Agricultural Engineering (Other)

Journal Section

Research Article

Authors

Atilla Eriş This is me
Türkiye

Erdoğan Barut This is me
Türkiye

Publication Date

December 31, 1989

Submission Date

January 1, 1989

Acceptance Date

January 31, 1989

Published in Issue

Year 1989 Volume: 18 Number: 1-2

APA
Eriş, A., & Barut, E. (1989). Cevizlerde (Juglans regia L.) Kanamanın Şiddetinin Değişimi Üzerine Bir Araştırma. Bahçe, 18(1-2), 3-7. https://izlik.org/JA89KT35JG

BAHÇE Journal
Eposta:  editor@bahcejournal.org
Web: bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute
Yalova 77100, Türkiye
Follow us on:
X (Twitter)Linkedin | Facebook | Instagram