Research Article

Önemli Saksı Bitkilerinden Difenbahya (Dieffenbachia camilla) ve Krotonun (Codiaeum norma) Harç ve Ticari Gübre İsteğinin Saptanması Üzerinde Araştırmalar

Volume: 23 Number: 1-2 December 31, 1994
  • Serap Soyergin
  • Çağlar Genç
  • Nurdal Ertan
TR EN

Önemli Saksı Bitkilerinden Difenbahya (Dieffenbachia camilla) ve Krotonun (Codiaeum norma) Harç ve Ticari Gübre İsteğinin Saptanması Üzerinde Araştırmalar

Abstract

Bu çalışmada önemli saksı bitkilerinden difenbahya ve krotonun harç ve ticari gübre isteklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Dieffenbachia camilla çeşidinin kullanıldığı denemenin ilki olan harç denemesinde 10 değişik karışım kullanılmıştır. Bitki boyu esas alınarak yapılan değerlendirmede; 3 torf + 1 orman toprağı + %20 perlit içeren karışım ilk sırayı almış, bunu 3 orman toprağı + 1 ahır gübresi + %20 perlit ve 1 torf + 1 orman toprağı + %20 perlit içeren konular izlemiştir. Yaprak alanı dikkate alınarak yapılan değerlendirmede ise; 3 torf + 1 orman toprağı + %20 perlit içeren karışım ilk sırayı alırken, bunu 2 torf + 1 yaprak çürüntüsü + %20 perlit ve 1 torf + 1 orman toprağı + %20 perlit karışımlarının izlediği anlaşılmıştır. Gübre denemeleri 3 torf + 1 orman toprağı + %20 perlit içeren harç karışımı üzerinde kurulmuştur. Bitki boyu, yaprak ağırlığı ve bitkilerin genel görünüşüne göre yapılan değerlendirmede tüm vejetasyon boyunca haftalık olarak 400 ppm N, 100 ppm P, 300 ppm K uygulamasının yeterli olduğu anlaşılmıştır. Codiaeum norma çeşidinin kullanıldığı kroton harç denemesinde de difenbahya harç denemesinde kullanılan karışımlar incelenmiştir. Bitki görünüşüne göre (boyu, rengi, saksıyı doldurması vs.) yapılan istatistiki değerlendirmede 3 orman toprağı + 1 ahır gübresi + %20 perlit içeren karışım ilk sırayı almış, bunu 1 çam kabuğu + 3 torf + %20 perlit izlemiştir. Gübre denemeleri 1 çam kabuğu + 3 torf + %20 perlit içeren karışım üzerinde kurulmuş, deneme sonucunda; haftalık olarak 300 ppm N, 100 ppm P, 200 ppm K uygulamaları bitki boyu ve rengi üzerine en iyi etkiyi yapmıştır.

Keywords

References

  1. Accati, E.G. and L. Volpi, 1977. The Effect of Different Substrates on Rooting and Subsequent Development of Codiaem and Dieffenbachia Raised Under Glass. Hort. Abs. 47(12):975, No:11665.
  2. Anonymous, 1965. Electronic Switchgear (London) Limited, 58, Wilbury Way. Hitchin Herford shier, England.
  3. Anonymous, 1980. Soil and Plant Testing and Analysis as a Basis of Fertilizer Recommendations. FAO Soils Bulletin, 38/2. 95p.
  4. Anonymous, 1983 Fertilizer Recommendations for Agricultural and Horticultural Crops. Her Majesty’s Stationary Office-London. 25p.
  5. Anonim, 1985. Dünya, Türkiye ve İzmir’de Süs Bitkileri Üretiminin Ekonomik Görünümü (Rapor). Ege Bölge Zirai Araştırma Enstitüsü, İzmir.
  6. Anonymous, 1987. Fertigation of Pot Plants. Fertigation Bulletin. DSM. Agro Specialties by Mallebaan. 81, 3581 CG. Utrecht, Holland.
  7. Beel, E. and A. Schelstraete, 1980. Dieffenbachia Culture and Fertilizer Trials. Hort. Abs. 50(1):46, No:452.
  8. Bunt, A.C., 1976. Modern Potting Composts. A Manual on the Preparation and Use of Growing Media for Pot Plants. Glasshouse Crops. Res. Ins. Little Hampton, Sussex. 277p.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Agricultural Engineering (Other)

Journal Section

Research Article

Authors

Serap Soyergin This is me
Türkiye

Çağlar Genç This is me
Türkiye

Nurdal Ertan This is me
Türkiye

Publication Date

December 31, 1994

Submission Date

January 1, 1994

Acceptance Date

January 31, 1994

Published in Issue

Year 1994 Volume: 23 Number: 1-2

APA
Soyergin, S., Genç, Ç., & Ertan, N. (1994). Önemli Saksı Bitkilerinden Difenbahya (Dieffenbachia camilla) ve Krotonun (Codiaeum norma) Harç ve Ticari Gübre İsteğinin Saptanması Üzerinde Araştırmalar. Bahçe, 23(1-2), 33-42. https://izlik.org/JA23LA83DE
AMA
1.Soyergin S, Genç Ç, Ertan N. Önemli Saksı Bitkilerinden Difenbahya (Dieffenbachia camilla) ve Krotonun (Codiaeum norma) Harç ve Ticari Gübre İsteğinin Saptanması Üzerinde Araştırmalar. Bahçe. 1994;23(1-2):33-42. https://izlik.org/JA23LA83DE
Chicago
Soyergin, Serap, Çağlar Genç, and Nurdal Ertan. 1994. “Önemli Saksı Bitkilerinden Difenbahya (Dieffenbachia Camilla) Ve Krotonun (Codiaeum Norma) Harç Ve Ticari Gübre İsteğinin Saptanması Üzerinde Araştırmalar”. Bahçe 23 (1-2): 33-42. https://izlik.org/JA23LA83DE.
EndNote
Soyergin S, Genç Ç, Ertan N (December 1, 1994) Önemli Saksı Bitkilerinden Difenbahya (Dieffenbachia camilla) ve Krotonun (Codiaeum norma) Harç ve Ticari Gübre İsteğinin Saptanması Üzerinde Araştırmalar. Bahçe 23 1-2 33–42.
IEEE
[1]S. Soyergin, Ç. Genç, and N. Ertan, “Önemli Saksı Bitkilerinden Difenbahya (Dieffenbachia camilla) ve Krotonun (Codiaeum norma) Harç ve Ticari Gübre İsteğinin Saptanması Üzerinde Araştırmalar”, Bahçe, vol. 23, no. 1-2, pp. 33–42, Dec. 1994, [Online]. Available: https://izlik.org/JA23LA83DE
ISNAD
Soyergin, Serap - Genç, Çağlar - Ertan, Nurdal. “Önemli Saksı Bitkilerinden Difenbahya (Dieffenbachia Camilla) Ve Krotonun (Codiaeum Norma) Harç Ve Ticari Gübre İsteğinin Saptanması Üzerinde Araştırmalar”. Bahçe 23/1-2 (December 1, 1994): 33-42. https://izlik.org/JA23LA83DE.
JAMA
1.Soyergin S, Genç Ç, Ertan N. Önemli Saksı Bitkilerinden Difenbahya (Dieffenbachia camilla) ve Krotonun (Codiaeum norma) Harç ve Ticari Gübre İsteğinin Saptanması Üzerinde Araştırmalar. Bahçe. 1994;23:33–42.
MLA
Soyergin, Serap, et al. “Önemli Saksı Bitkilerinden Difenbahya (Dieffenbachia Camilla) Ve Krotonun (Codiaeum Norma) Harç Ve Ticari Gübre İsteğinin Saptanması Üzerinde Araştırmalar”. Bahçe, vol. 23, no. 1-2, Dec. 1994, pp. 33-42, https://izlik.org/JA23LA83DE.
Vancouver
1.Serap Soyergin, Çağlar Genç, Nurdal Ertan. Önemli Saksı Bitkilerinden Difenbahya (Dieffenbachia camilla) ve Krotonun (Codiaeum norma) Harç ve Ticari Gübre İsteğinin Saptanması Üzerinde Araştırmalar. Bahçe [Internet]. 1994 Dec. 1;23(1-2):33-42. Available from: https://izlik.org/JA23LA83DE

BAHÇE Journal
Eposta:  editor@bahcejournal.org
Web: bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute
Yalova 77100, Türkiye
Follow us on:
X (Twitter)Linkedin | Facebook | Instagram