Research Article

Kızılcıklarda (Cornus mas L.) Önemli Bazı Pomolojik Parametreler Arasındaki İlişkilerin Belirlenmesi

Volume: 28 Number: 1-2 December 31, 1999
  • Turan Karadeniz
TR EN

Kızılcıklarda (Cornus mas L.) Önemli Bazı Pomolojik Parametreler Arasındaki İlişkilerin Belirlenmesi

Abstract

Bu çalışmada, 1995-1997 yıllarında, Görele’de (Giresun) yürütülen kızılcık seleksiyon çalışması sonucunda elde edilen iki yıllık veriler kullanılarak, pomolojik parametreler arasındaki ilişkiler path analizi metoduyla belirlenmeye çalışılmıştır. Kızılcık seleksiyonunda önemli parametreler olan meyve ağırlığı (MA), meyve eni (ME), et ağırlığı (EA), çekirdek ağırlığı (ÇA), et/çekirdek oranı (EÇ), suda çözünebilir kuru madde oranı (SÇKM), asittik (AS) ve et kalınlığı (EK) gibi özelliklere path analizi uygulanmıştır. Çalışmada, MA, ÇA, EA, EÇ, SÇKM ye EK bağımlı değişken olarak ele alınmış ve bu parametrelerin birbirlerine olan direkt ve dolaylı etkileri ile yine bu parametrelere ME, MB, pH ve AS’in direkt ve dolaylı etkileri belirlenmiştir. Değerlendirmeler sonucunda, MA bağımlı değişkenine en fazla direkt etkilerin EA, ME, MB ve EK, ÇA bağımlı değişkenine EA, EA bağımlı değişkenine EÇ ve ÇA, EÇ bağımlı değişkenine EA ve ÇA, SÇKM bağımlı değişkenine MB, EA ve pH ve EK bağımlı değişkenine de ME değişkeni üzerinden olduğu saptanmıştır.

Keywords

References

  1. Bostan, S.Z., 1995. Tombul ve Kalınkara Fındık Çeşitlerinde Önemli Meyve Özellikleri Arasındaki İlişkilerin Path Analizi ile Belirlenmesi. Bahçe 24(1-2):53-60.
  2. Bostan, S.Z., 1997. Tombul, Palaz ve Sivri Fındık Çeşitlerinde Çotanaktaki Meyve Sayısı ile Diğer Bazı Özellikler Arasındaki İlişkilerin Belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 7:23-27.
  3. Düzgüneş, O., T. Kesici, O. Kavuncu, F. Gürbüz, 1987. Araştırma ve Deneme Metotları (İstatistik Metotları-2). Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No:1021, Ders Kitabı:285, 381s.
  4. Karaçalı, İ., 1990. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazara Hazırlanması. Ege Üniversitesi, Yayın No:494, 413s.
  5. Karadeniz, T., 1995. Görele (Giresun)’de Yetişen Kızılcıkların (Comus mas L.) Seleksiyonu Üzerine Bir Araştırma. Bahçe 24(1-2):36-44.
  6. Karadeniz, T., F. Balta, R. Cangi, M. Nas, 1995. Van Yöresinde Yetiştirilen Elma ve Armut Çeşitlerinde Derim Zamanında Belirlenen Bazı Olgunluk Parametreleri Arasındaki İlişkiler. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 5(2):89-103.
  7. Kavuncu, O., C.Y. Çiftçi, A.S. Tekeli, 1985. Mürdümük (Lathyrus sativus L.) Ekotiplerinde Verimle Çeşitli Verim Öğeleri Arasındaki Sebep-Sonuç İlişkilerinin Path Analizi ile Araştırılması. Doğa Bilim Dergisi D2 9(2):231-234.
  8. Oğuz, H.İ., S.Z. Bostan, R. Cangi, 1997. Badem (Prunus amygdalus L.) Seleksiyonunda Esas Alınan Önemli Meyve Kalite Özellikleri Arasındaki İlişkilerin Path Analizi ile Belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 7:37-40.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Agricultural Engineering (Other)

Journal Section

Research Article

Authors

Turan Karadeniz This is me
Türkiye

Publication Date

December 31, 1999

Submission Date

January 1, 1999

Acceptance Date

January 31, 1999

Published in Issue

Year 1999 Volume: 28 Number: 1-2

APA
Karadeniz, T. (1999). Kızılcıklarda (Cornus mas L.) Önemli Bazı Pomolojik Parametreler Arasındaki İlişkilerin Belirlenmesi. Bahçe, 28(1-2), 41-48. https://izlik.org/JA26NN42HZ
AMA
1.Karadeniz T. Kızılcıklarda (Cornus mas L.) Önemli Bazı Pomolojik Parametreler Arasındaki İlişkilerin Belirlenmesi. Bahçe. 1999;28(1-2):41-48. https://izlik.org/JA26NN42HZ
Chicago
Karadeniz, Turan. 1999. “Kızılcıklarda (Cornus Mas L.) Önemli Bazı Pomolojik Parametreler Arasındaki İlişkilerin Belirlenmesi”. Bahçe 28 (1-2): 41-48. https://izlik.org/JA26NN42HZ.
EndNote
Karadeniz T (December 1, 1999) Kızılcıklarda (Cornus mas L.) Önemli Bazı Pomolojik Parametreler Arasındaki İlişkilerin Belirlenmesi. Bahçe 28 1-2 41–48.
IEEE
[1]T. Karadeniz, “Kızılcıklarda (Cornus mas L.) Önemli Bazı Pomolojik Parametreler Arasındaki İlişkilerin Belirlenmesi”, Bahçe, vol. 28, no. 1-2, pp. 41–48, Dec. 1999, [Online]. Available: https://izlik.org/JA26NN42HZ
ISNAD
Karadeniz, Turan. “Kızılcıklarda (Cornus Mas L.) Önemli Bazı Pomolojik Parametreler Arasındaki İlişkilerin Belirlenmesi”. Bahçe 28/1-2 (December 1, 1999): 41-48. https://izlik.org/JA26NN42HZ.
JAMA
1.Karadeniz T. Kızılcıklarda (Cornus mas L.) Önemli Bazı Pomolojik Parametreler Arasındaki İlişkilerin Belirlenmesi. Bahçe. 1999;28:41–48.
MLA
Karadeniz, Turan. “Kızılcıklarda (Cornus Mas L.) Önemli Bazı Pomolojik Parametreler Arasındaki İlişkilerin Belirlenmesi”. Bahçe, vol. 28, no. 1-2, Dec. 1999, pp. 41-48, https://izlik.org/JA26NN42HZ.
Vancouver
1.Turan Karadeniz. Kızılcıklarda (Cornus mas L.) Önemli Bazı Pomolojik Parametreler Arasındaki İlişkilerin Belirlenmesi. Bahçe [Internet]. 1999 Dec. 1;28(1-2):41-8. Available from: https://izlik.org/JA26NN42HZ

BAHÇE Journal
Eposta:  editor@bahcejournal.org
Web: bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute
Yalova 77100, Türkiye
Follow us on:
X (Twitter)Linkedin | Facebook | Instagram