Conference Paper

Gemlik Zeytin Çeşidinde Mikoriza Uygulamasının Fidan Büyüme ve Gelişmesi Üzerine Etkisi

Volume: 45 Number: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi March 31, 2016
EN TR

Gemlik Zeytin Çeşidinde Mikoriza Uygulamasının Fidan Büyüme ve Gelişmesi Üzerine Etkisi

Öz

Bu çalışmada G.mosseae mikoriza türünün Gemlik zeytin çeşidinde fidan büyüme ve gelişimi üzerine etkisi incelenmiştir. Bu amaçla Gemlik zeytin çeşidinin çelikleri perlit ortamında ve sisleme ünitesinde köklendirilmiştir. Köklendirilen çelikler sterilize edilmiş bahçe toprağı, kum ve torf karışımından oluşan harca dikilmiştir. Bitki köklerine dikim öncesi G.mosseae mikoriza türünün 500 ve 1000 spor/bitki dozları uygulanmıştır. Mikoriza uygulaması yapıldıktan beş ay sonra zeytin fidanları sökülerek fidan boyu, sürgün uzunluğu, sürgün sayısı, sürgün çapı, kök uzunluğu, kök ve gövdenin yaş-kuru ağırlıkları, mikoriza ile infekteli kök yüzdesi, rizosfer bölgesindeki spor sayısı ile yaprak fosfor ve potasyum içerikleri ölçülmüştür. G.mosseae mikoriza türü Gemlik zeytin çeşidinin fidan büyüme ve gelişimi üzerine olumlu etkide bulunmuştur. Her iki doz mikoriza uygulaması arasında fark görülmemiştir. Çalışmada mikoriza uygulamaları zeytin fidan boylarını, sürgün uzunluklarını, sürgün sayılarını, sürgün çaplarını, kök-gövde kuru ve gövde yaş ağırlıklarını olumlu yönde etkilerken, kök uzunluklarını ve kök yaş ağırlıklarını etkilememiştir. Zeytin köklerinde kolonizasyon yüksek oranda gerçekleşmiştir. Mikoriza uygulaması yaprak fosfor içeriğini arttırmış, potasyum içeriğini ise etkilememiştir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Anonim, 2008. T.B.M.M. Zeytin ve Zeytinyağı Üreticilerinin Sorunlarını Araştırma Komisyonu Raporu, Ankara, 6.
  2. Anonim, 2009-a. htttp://www.dazb.org.tr
  3. Anonim, 2009-b. htttp://www.tuik.gov.tr
  4. Aydın, A., 2002. Mikorizanın sera koşullarında domates bitki besin maddesi alımı, fide gelişmesi ve verime etkisinin belirlenmesi. Doktora Tezi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 115s, Adana.
  5. Duran, M., 2006. Zeytin, Zeytinyağı Sektör Raporu. İstanbul Ticaret Odası Sektörel Araştırma Raporları, İstanbul, 32s.
  6. Mosse, B., 1981. Vesicular arbuscular mycorrhiza research for tropical agriculture. Research Bulletin, Hawaii Institute of Tropical Agriculture and Human Resources, 82s.
  7. Nikpeyma, Y., 2005. Zeytin Ders Notları. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü, Kahramanmaraş, 30s (Yayınlanmamış).
  8. Özkaya, M.T., 2003. Türkiye’de zeytin fidancılığının durumu ve sorunları. Türkiye 1. Zeytinyağı ve Sofralık Zeytin Sempozyumu, Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü, 24-31.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Agricultural Engineering (Other)

Journal Section

Conference Paper

Authors

Ayhan Ak
Türkiye

Publication Date

March 31, 2016

Submission Date

January 1, 2016

Acceptance Date

January 31, 2016

Published in Issue

Year 2016 Volume: 45 Number: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi

APA
Ak, A., & Nikpeyma, Y. (2016). Gemlik Zeytin Çeşidinde Mikoriza Uygulamasının Fidan Büyüme ve Gelişmesi Üzerine Etkisi. Bahçe, 45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi), 1068-1071. https://izlik.org/JA47BP45JP

BAHÇE Journal
Eposta:  editor@bahcejournal.org
Web: bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute
Yalova 77100, Türkiye
Follow us on:
X (Twitter)Linkedin | Facebook | Instagram