Conference Paper

Atago ve Kosui Asya Armut Çeşitlerinde Elle Seyreltme Uygulamalarının Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri

Volume: 45 Number: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi March 31, 2016
TR EN

Atago ve Kosui Asya Armut Çeşitlerinde Elle Seyreltme Uygulamalarının Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri

Abstract

Son yıllarda yetiştiricilere fırsat sağlayan Asya armut çeşitlerine artan bir ilgi vardır. Bu çeşitlerde, çok yüksek çiçek oluşumu ve meyve tutumu nedeniyle, meyve seyreltilmesi zorunluluktur ve sürdürülebilir etkili seyreltme stratejilerin geliştirilmesi gerekir. Elle seyreltme, yüksek kaliteli meyveye ulaşmak için yaygın bir uygulamadır ve fazla meyvenin uzaklaştırılması için güvenli bir yoldur. Bu çalışmada, 2014 yılında, Uşak İli Ulubey ilçesinde bulunan ticari bir bahçede, iki Asya armut çeşidinin (P.betulaufolia üzerine aşılı Atago ve Kosui) meyve iriliği ve kalitesi üzerine elle seyreltme seviyelerinin etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bunun için ağaçlar ya seyreltilmemiş (kontrol) ya da bir hüzmede bir meyve, iki hüzmede bir meyve ve üç hüzmede bir meyve olacak şekilde Haziran dökümünden sonra elle seyreltilmiştir. Ortalama verilere göre üç hüzmede bir meyve seyreltme seviyesi kontrole göre meyve ağırlığını (%33), meyve enini (%11) ve meyve yüksekliğini (%10) önemli derecede artmıştır. Kosui çeşidinde (163.39 g) en yüksek meyve ağırlığı üç hüzmede bir meyve uygulamasında saptanırken, Atago çeşidinde (127.56 g) bir hüzmede bir meyve uygulamasında belirlenmiştir. Uygulamalar suda çözünür kuru madde (SÇKM), meyve eti sertliği, pH, asitlik ve meyve kabuk rengini (L*,a*,b*) etkilememiştir. İki hüzmede bir meyve ve üç hüzmede bir meyve seyreltme seviyeleri verimi önemli derecede azaltmıştır.

Keywords

References

  1. Anonim, 2015-a. http://faostat.fao.org/ (Erişim: Temmuz 2015).
  2. Anonim, 2015-b http://www.tuik.gov.tr/ (Erişim: Temmuz 2015).
  3. Akçay, M.E., Yücer, M.M., 2008. Armut. Hasad Yayıncılık, Bilnet Matbaacılık ve Reklamcılık A.Ş., 96s, İstanbul.
  4. Bertelsen, M.G., 2002. Benzyladenine and other thinning agents for pear cv. ‘Clara Frijs’. J. Amer. Pom. Soc., 56(3):149-155.
  5. McArtney, S.J., Wells, G.H., 2010. Chemical thinning of Asian and European pear with ethephon and NAA. New Zealand J. Crop Hort. Sci., 23(1):73-84.
  6. Meland, M., 2009. Effects of different crop loads and thinning times on yield, fruit quality, and return bloom in Malus x domestica Borkh. ‘Elstar’. J. Hort. Sci. & Biotech., (Special Issue):117-121.
  7. Embree, C.G., Nichols, D.S., 2005. Bio-regulators improve fruit size and color and reduce crop-load and annual bearing of Honeycrisp apples. Can. J. Plant Sci., 85:453–455.
  8. Moghadam, E.Y., Zahedi, M., Azimi, M.H., Bakhteyari, F., 2013. Evaluation the effects of thinning chemicals, benzyladenine and ammonium thiosulphate on pear, Spadana cultivar. Int. J. Agronomy and Plant Production, 4(10):2554-2556.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Agricultural Engineering (Other)

Journal Section

Conference Paper

Authors

İlker Ekici This is me
Türkiye

Bekir Şan
Türkiye

Caner Kelebek This is me
Türkiye

Tarık Çoruk This is me
Türkiye

Publication Date

March 31, 2016

Submission Date

January 1, 2016

Acceptance Date

January 31, 2016

Published in Issue

Year 2016 Volume: 45 Number: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi

APA
Yıldırım, F., Ekici, İ., Yıldırım, A. N., Şan, B., Kelebek, C., & Çoruk, T. (2016). Atago ve Kosui Asya Armut Çeşitlerinde Elle Seyreltme Uygulamalarının Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri. Bahçe, 45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi), 1212-1215. https://izlik.org/JA85SA45ZU
AMA
1.Yıldırım F, Ekici İ, Yıldırım AN, Şan B, Kelebek C, Çoruk T. Atago ve Kosui Asya Armut Çeşitlerinde Elle Seyreltme Uygulamalarının Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri. Bahçe. 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):1212-1215. https://izlik.org/JA85SA45ZU
Chicago
Yıldırım, Fatma, İlker Ekici, Adnan Nurhan Yıldırım, Bekir Şan, Caner Kelebek, and Tarık Çoruk. 2016. “Atago Ve Kosui Asya Armut Çeşitlerinde Elle Seyreltme Uygulamalarının Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri”. Bahçe 45 ((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi): 1212-15. https://izlik.org/JA85SA45ZU.
EndNote
Yıldırım F, Ekici İ, Yıldırım AN, Şan B, Kelebek C, Çoruk T (March 1, 2016) Atago ve Kosui Asya Armut Çeşitlerinde Elle Seyreltme Uygulamalarının Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri. Bahçe 45 (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 1212–1215.
IEEE
[1]F. Yıldırım, İ. Ekici, A. N. Yıldırım, B. Şan, C. Kelebek, and T. Çoruk, “Atago ve Kosui Asya Armut Çeşitlerinde Elle Seyreltme Uygulamalarının Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri”, Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, pp. 1212–1215, Mar. 2016, [Online]. Available: https://izlik.org/JA85SA45ZU
ISNAD
Yıldırım, Fatma - Ekici, İlker - Yıldırım, Adnan Nurhan - Şan, Bekir - Kelebek, Caner - Çoruk, Tarık. “Atago Ve Kosui Asya Armut Çeşitlerinde Elle Seyreltme Uygulamalarının Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri”. Bahçe 45/(Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March 1, 2016): 1212-1215. https://izlik.org/JA85SA45ZU.
JAMA
1.Yıldırım F, Ekici İ, Yıldırım AN, Şan B, Kelebek C, Çoruk T. Atago ve Kosui Asya Armut Çeşitlerinde Elle Seyreltme Uygulamalarının Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri. Bahçe. 2016;45:1212–1215.
MLA
Yıldırım, Fatma, et al. “Atago Ve Kosui Asya Armut Çeşitlerinde Elle Seyreltme Uygulamalarının Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri”. Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Mar. 2016, pp. 1212-5, https://izlik.org/JA85SA45ZU.
Vancouver
1.Fatma Yıldırım, İlker Ekici, Adnan Nurhan Yıldırım, Bekir Şan, Caner Kelebek, Tarık Çoruk. Atago ve Kosui Asya Armut Çeşitlerinde Elle Seyreltme Uygulamalarının Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri. Bahçe [Internet]. 2016 Mar. 1;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):1212-5. Available from: https://izlik.org/JA85SA45ZU

BAHÇE Journal
Eposta:  editor@bahcejournal.org
Web: bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute
Yalova 77100, Türkiye
Follow us on:
X (Twitter)Linkedin | Facebook | Instagram