Conference Paper

Artan Düzeylerde Uygulanan Borun Aşılı ve Aşısız Domates Bitkisinin Bitki Besin Maddesi İçerikleri Üzerine Etkisi

Volume: 45 Number: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi March 31, 2016
TR EN

Artan Düzeylerde Uygulanan Borun Aşılı ve Aşısız Domates Bitkisinin Bitki Besin Maddesi İçerikleri Üzerine Etkisi

Öz

Bu araştırmada, artan düzeylerde uygulanan borun iki farklı anaç (Kudret-KT, Arazi-AT) üzerine aşılanmış Torry domates çeşidinin gelişimi ile bazı bitki besin maddesi içerikleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Torry (T) çeşidinin aşısız formu kontrol bitkisi olarak yetiştirilmiştir. Bu amaçla 0-1-5-10 ppm düzeyinde B uygulanmış ve deneme 4 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre, artan düzeylerde B uygulaması aşılı ve aşısız domates bitkisinin kuru ağırlığını 1 ppm B uygulama düzeyinden sonra azaltmıştır. Domates bitkisinin genç ve yaşlı yapraklarının B içeriği artan uygulama düzeylerine göre artış göstermiş ve yaşlı yaprakların B içeriği genç yapraklardan daha yüksek bulunmuştur. Yüksek B içeriğine sahip AT ve KT’nin bor toksikliğinden dolayı kuru ağırlığı azalmıştır. Bor uygulaması ile genç ve yaşlı yaprakların N, P, Zn, Fe, Mn ve Cu içerikleri genellikle ve bazen düzensiz bir şekilde artış göstermiş; bu artışlar istatistiki açıdan önemli bulunmuştur. Domates bitkisinin genç ve yaşlı yapraklarının toplam N, Fe ve Cu içerikleri bakımından en yüksek AT’de, K içeriği ise Torry’de tespit edilmiştir. Genel olarak aşılı ve aşısız domates bitkisinin artan düzeylerde B uygulaması ile yaprakların B, P, K, Zn, Fe ve Cu içerikleri bakımından istatistiki açıdan önemli ilişkiler belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Abd El-Hameed, S., Abo-Hamad, El-Feky, S.S., 2014. Effect of boron on growth and some physiological activities of tomato plant. Life Science Journal 11(7):403-408.
  2. Alpaslan, M., Güneş, A., 2001. Interactive effects of boron and salinity stress on the growth, membrane permeability and mineral composition of tomato and cucumber plants. Plant and Soil 236(1):123-128.
  3. Cervilla, M.L., Blasco, B., Rios J.J., Romero, L., Ruiz, J.M., 2007. Oxidative stress and antioxidants in tomato (Solanum lycopersicum) plants subjected to boron toxicity. Annals of Botany, 100:747-756.
  4. Demirtaş, A., 2005. Bitkide Bor ve Etkileri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 36(2):217-225.
  5. Edelstein, M., Ben-Hur, M., Cohen, R., Burger, Y., Ravina, I., 2005. Boron and salinity effects on grafted and non-grafted melon plants. Plant and Soil 269(1-2):273-284.
  6. Erarslan, F., Inal, A., Gunes, A., Alpaslan, M., 2007. Boron toxicity alters nitrate reductase activity, proline accumulation, membrane permeability, and mineral constituents of tomato and pepper plants. J. Plant Nutrition 30(6):981-994.
  7. Ertok, R., Padem, H., 2007. Sebzelerde aşılama fizyolojisi. Derim Dergisi, 24(2):20-26.
  8. Güneş, A., Alpaslan, M., Çikili, Y., Özcan, H., 2000. Effect of zinc on the alleviation of boron toxicity in tomato. Türk J. Agric. For. 24:505-509.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Agricultural Engineering (Other)

Journal Section

Conference Paper

Publication Date

March 31, 2016

Submission Date

January 1, 2016

Acceptance Date

January 31, 2016

Published in Issue

Year 2016 Volume: 45 Number: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi

APA
Kulaç, S., Tarakçıoğlu, C., & Öztürk, Y. (2016). Artan Düzeylerde Uygulanan Borun Aşılı ve Aşısız Domates Bitkisinin Bitki Besin Maddesi İçerikleri Üzerine Etkisi. Bahçe, 45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi), 222-226. https://izlik.org/JA73GY37DG

BAHÇE Journal
Eposta:  editor@bahcejournal.org
Web: bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute
Yalova 77100, Türkiye
Follow us on:
X (Twitter)Linkedin | Facebook | Instagram