Research Article

Farklı geofit cinslerinin genomik DNA miktar ve saflıklarının belirlenmesi

Volume: 43 Number: 1-2 May 5, 2015
  • Arif Atak *
  • Belinda Aydın
  • Yeşim Doyğacı
  • Adnan Doğan
  • Kutay Coşkun Yıldırım
  • Erdal Kaya
EN TR

Farklı geofit cinslerinin genomik DNA miktar ve saflıklarının belirlenmesi

Abstract

Ülkemiz geofitler açısından oldukça elverişli bir ekolojiye sahiptir. Dünya geofitlerinin (soğanlı, yumrulu, yumru köklü, rizomlu ve benzeri bitkiler) önemli bir kısmını barındıran Türkiye florasında geofitlerin 78 cinsine ait yaklaşık 1027 taksonu (tür, alt tür, varyete, form) yetişmekte, olup bunların yaklaşık %40’ı endemiktir. Bu türlerin büyük bir kısmı Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü bünyesinde koruma altına alınmışlardır. Bu ekolojide moleküler biyoloji çalışmalarını başarıyla yürütebilmek için mutlaka yeterli ve yüksek saflıkta DNA izole etmek gerekmektedir. Geofitlerin endemik türlerinin yok olma ihtimalleri de düşünüldüğünde bu çalışmaların önemi daha da artmaktadır. Bu çalışmada Türkiye ekolojisinden toplanan farklı geofit cinslerine ait taze yapraklardan toplam 2517 adet DNA izolasyonu gerçekleştirilmiştir. Bu izole edilen DNA’ların saflık ve miktar tayinleri yapılarak birbirleri ile karşılaştırmaları yapılmıştır. Çalışmada en fazla Allium, Crocus, Ornithagalum, Muscari, Ophrys, Geranium, Cyclamen, Scilla, Anemone, Gagea cinslerine mensup türlerle çalışılmıştır. Bunların dışında çalışılan cinslerle birlikte toplam 26 cinsle çalışma yapılmıştır. Çalışılan cinsler içerisinde elde edilen sonuçlar topluca değerlendirildiğinde DNA izolasyonunun miktar ve saflık açısından en başarılı yapıldığı cinsler Delphinium, Erodium, Cyclamen, Fritillaria, Allium, Crocus, Primula ve Anemone olurken en sorunlu olan cinsler ise Asphodelus, Oxalis ve Asphodeline olmuştur. Çalışılan 2517 örneğin %65’lik kısmında DNA izolasyonu sorunsuz iken %35’lik kısmında ise düşük kalitede DNA elde edilmiştir. DNA izolasyonu sorunsuz olan örneklerin ortalama DNA miktarı 83 ng/μl ve saflık değeri 1.89 olmuştur. Elde edilen sonuçlar ışığında; çalışılan cins sayısının fazlalığı, yaprak tip ve içeriklerinin farklılığına rağmen iyi sonuçlar elde edilmiştir. Bu çalışma ile ileride yapılacak tanımlama, genetik haritalama, benzerlik ilişkisi gibi moleküler araştırmalar için kaynağı ve orijini belli genetik materyalin koruma altına alınması ve depolaması gerçekleştirilmiştir.

Keywords

References

  1. Aljanabi, S. M., L. Forget and A. Dookun, 1999. An Improved Rapid Protocol for the Isolation of Polysaccharides and Polyphenols–Free Sugarcane DNA. Plant Mol. Biol. Rep. 17:1–8.
  2. Al–Saghir, M. G., 2009. Rapid and Efficient Method of Genomic DNA Extraction from Pistachio Trees (Pistacia vera L.). Research Journal of Botany 4:70–73.
  3. Arbi, G., B. Naceur, C. Messaoud, M. Boussaid and M. Neffati, 2009. A Simple Rapid and Efficient Method for the Extraction of Genomic DNA from Allium roseum L. (Alliaceae). African Journal of Biotechnology 8(17):4020–4024.
  4. Bashir, A., 2010. Antioxidant Activity and Phenolic Compounds from Colchicum luteum Baker (Liliaceae). African Journal of Biotechnology 9(35):5762–5766.
  5. Beiki, A. H., F. Keify and J. Mozafari, 2010. Genetic Differentiation of Crocus Species by Random Amplified Polymorphic DNA. Genetic Engineering and Biotechnology Journal GEBJ–18:1–10.
  6. Beiki, A. H., F. Keify and J. Mozafari, 2011. Rapid Genomic DNA Isolation from Corm of Crocus Species for Genetic Diversity Analysis. Journal of Medicinal Plants Research 5(18):4596–4600.
  7. Camellia, M. O. and A. I. Malikah, 2011. A DNA Isolation Protocol Suitable for RAPD Analysis from Fresh or Herbarium–Stored Leaves of a Historic Quercus virginiana L. Journal of Plant Sciences. 6:77–87.
  8. Channarayappa, 2007. Molecular Biotechnology. Principles and Practices. 1st Edn. University press. London. 1228 p.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Authors

Arif Atak * This is me

Belinda Aydın This is me

Yeşim Doyğacı This is me

Adnan Doğan This is me

Kutay Coşkun Yıldırım This is me

Erdal Kaya This is me

Publication Date

May 5, 2015

Submission Date

May 10, 2013

Acceptance Date

April 5, 2014

Published in Issue

Year 2014 Volume: 43 Number: 1-2

APA
Atak, A., Aydın, B., Doyğacı, Y., Doğan, A., Yıldırım, K. C., & Kaya, E. (2015). Farklı geofit cinslerinin genomik DNA miktar ve saflıklarının belirlenmesi. Bahçe, 43(1-2), 1-8. https://izlik.org/JA78ZR78XM
AMA
1.Atak A, Aydın B, Doyğacı Y, Doğan A, Yıldırım KC, Kaya E. Farklı geofit cinslerinin genomik DNA miktar ve saflıklarının belirlenmesi. Bahçe. 2015;43(1-2):1-8. https://izlik.org/JA78ZR78XM
Chicago
Atak, Arif, Belinda Aydın, Yeşim Doyğacı, Adnan Doğan, Kutay Coşkun Yıldırım, and Erdal Kaya. 2015. “Farklı Geofit Cinslerinin Genomik DNA Miktar Ve Saflıklarının Belirlenmesi”. Bahçe 43 (1-2): 1-8. https://izlik.org/JA78ZR78XM.
EndNote
Atak A, Aydın B, Doyğacı Y, Doğan A, Yıldırım KC, Kaya E (May 1, 2015) Farklı geofit cinslerinin genomik DNA miktar ve saflıklarının belirlenmesi. Bahçe 43 1-2 1–8.
IEEE
[1]A. Atak, B. Aydın, Y. Doyğacı, A. Doğan, K. C. Yıldırım, and E. Kaya, “Farklı geofit cinslerinin genomik DNA miktar ve saflıklarının belirlenmesi”, Bahçe, vol. 43, no. 1-2, pp. 1–8, May 2015, [Online]. Available: https://izlik.org/JA78ZR78XM
ISNAD
Atak, Arif - Aydın, Belinda - Doyğacı, Yeşim - Doğan, Adnan - Yıldırım, Kutay Coşkun - Kaya, Erdal. “Farklı Geofit Cinslerinin Genomik DNA Miktar Ve Saflıklarının Belirlenmesi”. Bahçe 43/1-2 (May 1, 2015): 1-8. https://izlik.org/JA78ZR78XM.
JAMA
1.Atak A, Aydın B, Doyğacı Y, Doğan A, Yıldırım KC, Kaya E. Farklı geofit cinslerinin genomik DNA miktar ve saflıklarının belirlenmesi. Bahçe. 2015;43:1–8.
MLA
Atak, Arif, et al. “Farklı Geofit Cinslerinin Genomik DNA Miktar Ve Saflıklarının Belirlenmesi”. Bahçe, vol. 43, no. 1-2, May 2015, pp. 1-8, https://izlik.org/JA78ZR78XM.
Vancouver
1.Arif Atak, Belinda Aydın, Yeşim Doyğacı, Adnan Doğan, Kutay Coşkun Yıldırım, Erdal Kaya. Farklı geofit cinslerinin genomik DNA miktar ve saflıklarının belirlenmesi. Bahçe [Internet]. 2015 May 1;43(1-2):1-8. Available from: https://izlik.org/JA78ZR78XM

BAHÇE Journal
Eposta:  editor@bahcejournal.org
Web: bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute
Yalova 77100, Türkiye
Follow us on:
X (Twitter)Linkedin | Facebook | Instagram