Bu araştırma, deniz yosunu özü uygulamalarının, tuzlu koşullarda pırasada tohum
çimlenmesi üzerine etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Kalem ve İnegöl 92
çeşitlerine ait tohumlar, 1:250, 1:500, 1:1000 konsantrasyonlarında deniz yosunu özü
ve saf suda 24 saat süreyle bekletilmişlerdir. Daha sonra tohumlar, saf su ile yıkanıp
20°C’de beş faklı tuz konsantrasyonunda (0, 50, 75, 100 ve 125 mM) 14 gün süre ile
çimlendirilmişlerdir. Araştırmada, toplam çimlenme oranı ve çimlenme hızının ifadesi
olarak Çimlenme Oran İndeksi (ÇOİ) tespit edilmiştir. Deneme sonunda, suda bekletme
ve deniz yosunu özü uygulamalarının pırasa tohumlarında gerek çimlenme oranını
gerekse ÇOİ’ni kontrole göre önemli ölçüde artırdığı saptanmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2005 |
Submission Date | July 27, 2014 |
Published in Issue | Year 2005 Volume: 34 Issue: 1 |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram