Ankara yöresinde tohumdan yetişen ceviz ağaçlarının oluşturduğu populasyon içerisinden
üstün özellikli tipleri seçmek amacıyla gerçekleştirilen bu seleksiyon çalışmasında
364 ağaçtan meyve örneği alınmış, bu tiplerde önemli meyve ve ağaç özellikleri
incelenmiştir. Araştırma sonucunda 23 ceviz tipi ümitvar olarak seçilmiştir. Seçilen
tiplerde meyve ağırlığı 10.82-18.74 g, iç ağırlığı 5.62-8.60 g, iç oranı %42.95-%57.26,
kabuk kalınlığı 1.04 - 2.03 mm arasında değişmiş; kabuk rengi 9 tipte koyu, 14 tipte
esmer; iç rengi ise 5 tipte açık sarı, 18 tipte koyu sarı olarak belirlenmiştir. Seçilen tipler
dolu ve sağlam iç oranı yönünden çok iyi durumda olup, 13 tip %100 oranında dolu
ve sağlam iç vermiş, 1 tipte %13.33 oranında boş meyveye rastlanılmıştır. Seçilen
23 tipin 10’u homogamous, 9’u protandrous ve 3’ü protogenous çiçeklenme göstermiş,
1 tipte ise ilkbahar don zararı nedeniyle çiçeklenme durumu belirlenememiştir.
Ümitvar seçilen tiplerde protein oranları %16.06-%25.50, yağ oranları %47.84-
%66.74 arasında ve yağ asitleri miktarları; linoleik %41.13-%61.15; oleik asit
%22.39-%49.12; palmitik asit %6.01-%10.21 ve stearik asit %2.17-%4.99 olarak belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2005 |
Submission Date | July 27, 2014 |
Published in Issue | Year 2005 Volume: 34 Issue: 1 |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram