BibTex RIS Cite

ORGANİK CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ VE TÜRKİYE AÇISINDAN ÖNEMİ

Year 2005, Volume: 34 Issue: 1, 177 - 186, 01.03.2005

Abstract

Organik(ekolojik) tarım, geleneksel tarımda kullanılan ve çevreye zarar veren sentetik
kimyasalların kullanımının tamamen önlenmesini içermektedir. Ülkemizde üretimi
yapılan cevizin büyük çoğunluğu, adı konmamasına rağmen organik vasıflıdır.
Meyve türleri içerisinde bugüne kadar yapılan yetiştiricilikte hemen hemen sentetik
gübre ve ilaç kullanılmayan ender türlerden biridir. Bu durum cevizin organik olarak
yetiştiriciliğine geçişte büyük kolaylık sağlayabilir.
2004 yılı itibariyle yıllık üretimimiz 125.000 ton civarında olup, yaklaşık 20-25 yıldır
istatistiklere göre bu rakam düzeyinde seyretmektedir. Organik ceviz yetiştiriciliği
amacıyla bahçe kurmada dikkat edilmesi gereken hususlar ile geleneksel
(konvansiyonel) esaslar bir çok konuda benzerlik gösterir. Ceviz bahçesi oluşturmada
en önemli faktör, yetiştirilecek çeşidin bölgenin ekolojik şartlarına uygun olması ve
özellikle de ilkbahar geç donlarından zarar görmemesidir. Bunu garanti etmenin tek
yolu geç uyanan, meyve kalitesi iyi, yöresel çeşitleri devreye sokmaktır.
Bahçe tesisinde kullanılacak fidanların aşı üzeri kısmının bir yaşlı ve organik sertifikalı
olması gerekmektedir. Organik yetiştiricilikte gübreleme ve hastalık-zararlılarla
mücadele ilk bakışta en önemli kültürel uygulamalar olarak görünmesine rağmen,
bahçe yerinin seçimi, çeşit seçimi, fidan kalitesi, uygulanacak terbiye sistemi ve budama
tekniği, sulama, toprak işleme ve hasat gibi konular en az bu uygulamalar kadar
önemli olan kültürel işlemlerdir. Tarım aktivitelerinin AB’ye uyum aşamasında
kullanılacak girdilerde(temelde gübre ve ilaç) doğal preparatlara öncelik verilmesiyle,
doğa ve çevre dostu bir yetiştiricilik önem kazanacak, sonuçta cevizde de dışsatımımız
gündeme gelecektir. Geleneksel yaklaşımımızı, yeni yetiştirme teknikleriyle harman
edebilirsek dünyada, organik ceviz üretiminde söz sahibi olabiliriz.

References

  • Akça, Y. 2001. Ceviz Yetiştiriciliği. Arı Of- set Matbaası, Tokat.
  • Aksoy, U., 1999. Agricultural Ekosystems, Short Course on; Production Methods in Organic Agriculture. June 14-23, 1999, Ege University, Faculty of Agriculture, İzmir/Turkey.
  • ________, A. Altındişli, 1998. Ekolojik (Or- ganik, Biyolojik) Tarım. Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO), Bornova- İzmir. 125 s.
  • Anonim, 2005. www.fao.org.
  • ______, 2005. www.tarim.gov.tr
  • ______, 2002. Organik (Ekolojik, Biyolojik) Tarım El Kitabı. Tarım ve Köyişleri Ba- kanlığı, Yayın Dairesi Başkanlığı, 68 s., Ankara.
  • Kabourakis, M., 1999. Pests and Disease Management. Production Agriculture, June 14-23, 1999, Ege University, Faculty of Agriculture, İz- mir/Turkey. Course in Organic
  • Özkan, Y., 2005. Ceviz Yetiştiriciliğinde Dünya Nereye Biz Nereye. Hasad Aylık Tarım Dergisi, Bitkisel Üretim, Haziran 2005, Yıl; 21, Sayı: 241, s. 74-79.
  • __________, 2002. Standart Çeşitlerle Kuru- lu Ceviz Bahçelerinde Budama ve Terbi- ye Şekilleri. Basım; Nisan 2002, Türkiye I. Ulusal Ceviz Sempozyumu, 5-8 Eylül 2001, Tokat.
  • Ramos, D.E., 1998. Walnut Production Manual. University of California, Divi- sion of Agriculture and Natural Re- sources, Publication 3373, Oakland, California.
  • Şen, S.M., 1986. Ceviz Yetiştiriciliği. Eser Matbaası, Samsun.
  • Yalçınkaya, E., 2001, İspanya'da Ekolojik Zeytin Yetiştiriciliği: "Ecoliva" Modeli. Türkiye 2. Ekolojik Tarım Sempozyumu. 310-315. Antalya.
Year 2005, Volume: 34 Issue: 1, 177 - 186, 01.03.2005

Abstract

References

  • Akça, Y. 2001. Ceviz Yetiştiriciliği. Arı Of- set Matbaası, Tokat.
  • Aksoy, U., 1999. Agricultural Ekosystems, Short Course on; Production Methods in Organic Agriculture. June 14-23, 1999, Ege University, Faculty of Agriculture, İzmir/Turkey.
  • ________, A. Altındişli, 1998. Ekolojik (Or- ganik, Biyolojik) Tarım. Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO), Bornova- İzmir. 125 s.
  • Anonim, 2005. www.fao.org.
  • ______, 2005. www.tarim.gov.tr
  • ______, 2002. Organik (Ekolojik, Biyolojik) Tarım El Kitabı. Tarım ve Köyişleri Ba- kanlığı, Yayın Dairesi Başkanlığı, 68 s., Ankara.
  • Kabourakis, M., 1999. Pests and Disease Management. Production Agriculture, June 14-23, 1999, Ege University, Faculty of Agriculture, İz- mir/Turkey. Course in Organic
  • Özkan, Y., 2005. Ceviz Yetiştiriciliğinde Dünya Nereye Biz Nereye. Hasad Aylık Tarım Dergisi, Bitkisel Üretim, Haziran 2005, Yıl; 21, Sayı: 241, s. 74-79.
  • __________, 2002. Standart Çeşitlerle Kuru- lu Ceviz Bahçelerinde Budama ve Terbi- ye Şekilleri. Basım; Nisan 2002, Türkiye I. Ulusal Ceviz Sempozyumu, 5-8 Eylül 2001, Tokat.
  • Ramos, D.E., 1998. Walnut Production Manual. University of California, Divi- sion of Agriculture and Natural Re- sources, Publication 3373, Oakland, California.
  • Şen, S.M., 1986. Ceviz Yetiştiriciliği. Eser Matbaası, Samsun.
  • Yalçınkaya, E., 2001, İspanya'da Ekolojik Zeytin Yetiştiriciliği: "Ecoliva" Modeli. Türkiye 2. Ekolojik Tarım Sempozyumu. 310-315. Antalya.
There are 12 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Makaleler
Authors

Yakup Özkan This is me

Publication Date March 1, 2005
Submission Date July 27, 2014
Published in Issue Year 2005 Volume: 34 Issue: 1

Cite

APA Özkan, Y. (2005). ORGANİK CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ VE TÜRKİYE AÇISINDAN ÖNEMİ. Bahçe, 34(1), 177-186.
AMA Özkan Y. ORGANİK CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ VE TÜRKİYE AÇISINDAN ÖNEMİ. Bahçe. March 2005;34(1):177-186.
Chicago Özkan, Yakup. “ORGANİK CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ VE TÜRKİYE AÇISINDAN ÖNEMİ”. Bahçe 34, no. 1 (March 2005): 177-86.
EndNote Özkan Y (March 1, 2005) ORGANİK CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ VE TÜRKİYE AÇISINDAN ÖNEMİ. Bahçe 34 1 177–186.
IEEE Y. Özkan, “ORGANİK CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ VE TÜRKİYE AÇISINDAN ÖNEMİ”, Bahçe, vol. 34, no. 1, pp. 177–186, 2005.
ISNAD Özkan, Yakup. “ORGANİK CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ VE TÜRKİYE AÇISINDAN ÖNEMİ”. Bahçe 34/1 (March 2005), 177-186.
JAMA Özkan Y. ORGANİK CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ VE TÜRKİYE AÇISINDAN ÖNEMİ. Bahçe. 2005;34:177–186.
MLA Özkan, Yakup. “ORGANİK CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ VE TÜRKİYE AÇISINDAN ÖNEMİ”. Bahçe, vol. 34, no. 1, 2005, pp. 177-86.
Vancouver Özkan Y. ORGANİK CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ VE TÜRKİYE AÇISINDAN ÖNEMİ. Bahçe. 2005;34(1):177-86.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram