BibTex RIS Cite

FARKLI SİSTEMLERDE YETİŞTİRİLEN ÇİLEKLERİN (Fragaria×ananassa Duch.) MEYVE ETİ SERTLİK ÖLÇÜMLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİLER

Year 2008, Volume: 37 Issue: 1, 9 - 16, 01.03.2008

Abstract

Bu çalışmada, geniş bir genetik çeşitlilik içeren 11 çilek çeşidi ısıtmalı cam sera,
plastik sera ve açıkta olmak üzere üç yetiştiricilik sisteminde yetiştirilerek, çeşitlerin
meyve eti sertlikleri üç değişik yöntemle (Sessel sertlik sensörü; 5 mm uçlu el
penetrometresi; 8 mm uçlu penotrometre) belirlenmiştir. Üç yöntem arasındaki ilişkilerden
sadece iki penetrometre arasındakiler her üç yetiştirme yerinde de önemli (R2=0.60 – 0.93) bulunmuş, öteki ilişkilere ait regresyon değerleri istatistiksel olarak farklılık göstermemiştir. Sonuçlar aynı genotiplere ait meyve eti sertlik değerlerinin, farklı yetiştirme sistemlerinde değişik olmaları yanında farklı yöntemlerle belirlendiklerinde
de değişim gösterdiklerini; ve bu değişimler arasındaki ilişkilerin benzeşmediğini göstermiştir

References

  • Burkhart, L., 1943. Firmness of Strawberries as Measured by a Penetrometer. Plant Physiol. 18: 693-698.
  • Dİving, A., and F. Måge, 2002. Testing Strawberry Fruit Firmness. Acta Agric. Scand., Sect. B, Soil and Plant Sci. 52: 43- 51.
  • Dİving, A., F. Måge and S. Vestrheim, 2005. Methods for Testing Strawberry Fruit Firmness: a Review. Small Fruit Review 4: 11-34.
  • FAO, 2008. (www.fao.org).
  • Kader, A.A., 1991. Quality and its Maintenance in Relation to the Postharvest Physiology Strawberry into the 21st Century (Eds;, A., Dale, J.J. Luby). Proceedings of the Third North American Strawberry Conference Houston, Texas, 14-16 Feb., 1990. p: 145
  • Kader, A.A., L.L. Morris and P. Chen, 1978. Evaluation of Two Objective Methods and a Subjective Rating Scale for Measuring Tomato Fruit Firmness. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 103: 70-73.
  • Khanizadeh, S., J. DeEll, J. Cousineau and I. Lagrave, 2000. Comparison of Three Methods to Evaluate Fruit Firmness in Advanced Strawberry Selections. Acta Hort. 517: 463-465.
  • Macnish, A.J., D.C. Joyce and A. J. Shorter, 1997. A Simple Non-Destructive Method for Laboratory Evaluation of Fruit Firmness. Australian J. Exp. Agr. 37: 709-713.
  • Marler, T.E., and P.W. Marler, 1996. Application Tonometry for Fruit Firmness Measurements. Hort.Sci. 31: 641(abstract).
  • Olcott-Reid, and B. J.N. Moore, 1995. Fruit Firmness, Calyx and Neck Ratings Correlated with Field Fruit Rot Reactions of nine Strawberry Cultivars. Fruit Var. J. 49: 14-19.
  • Ourecky, D.K., and M.C. Bourne, 1968. Measurement of Strawberry Texture with an Instron Machine. Proc. Amer. Soc. Hort. Sci. 93: 317-325.
  • Özdemir. E., 1992. Kumul Alanlarda Çilek Yetiştiriciliğinde Erkencilik Verim ve Kalite Üzerine Solarizasyon, Fide Materyali, Yetiş- tirme Ortamı ve Yüksek Plastik Tünellerin Etkileri (Doktora Tezi), Ç.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Plocharski, W. 1982. Strawberries-Quality of Fruits, Their Storage Life and Suitability for Processing. Part III. Firmness and Pectic Substance Changes of Strawberries Stored Under Normal and Controlled Atmosphere Conditions. Fruit Sci. Rpt. 9: 111-122.
  • Plocharski, W. 1989. Strawberries-Quality of Fruits, Their Storage Life and Suitability for Processing. Part V. Variability and Classification of Strawberry Cultivars in Respect to Some Chemical Components. Fruit Sci. Rpt. 16: 109-124.
  • SAS Institute. 2005. SAS Online Doc, Version 8. SAS Inst., Cary, NC.
  • Scheerens, J.C., and G.L. Brenneman, 1991. Fruit Quality Patterns Among Strawberry Cultivars Based on Decade of Release or Area of Adaptation. In The Strawberry into the 21st Century (Eds; A., Dale, and J.J. Luby). Proceedings of the Third North American Strawberry Conference Houston, Texas, 14-16 Feb., 1990. p: 145-152.
  • Testoni, A., L. Lovatti and W. Faedi, 1989. Shelf Life and Fruit Quality of Strawberry Varieties and Selections After Storage. Acta Hort. 265: 435-442.
  • Turhan, E., and S. Paydaş Kargı, 2007. Strawberry Production in Turkey. Cronica Horitculturae 47:18-20.
  • Zebatakis, I., and M.A. Holden, 1997. Flavor: Strawberry Biosynthesis. Journal of the Science of Food and Agriculture 74: 421-434. and
Year 2008, Volume: 37 Issue: 1, 9 - 16, 01.03.2008

Abstract

References

  • Burkhart, L., 1943. Firmness of Strawberries as Measured by a Penetrometer. Plant Physiol. 18: 693-698.
  • Dİving, A., and F. Måge, 2002. Testing Strawberry Fruit Firmness. Acta Agric. Scand., Sect. B, Soil and Plant Sci. 52: 43- 51.
  • Dİving, A., F. Måge and S. Vestrheim, 2005. Methods for Testing Strawberry Fruit Firmness: a Review. Small Fruit Review 4: 11-34.
  • FAO, 2008. (www.fao.org).
  • Kader, A.A., 1991. Quality and its Maintenance in Relation to the Postharvest Physiology Strawberry into the 21st Century (Eds;, A., Dale, J.J. Luby). Proceedings of the Third North American Strawberry Conference Houston, Texas, 14-16 Feb., 1990. p: 145
  • Kader, A.A., L.L. Morris and P. Chen, 1978. Evaluation of Two Objective Methods and a Subjective Rating Scale for Measuring Tomato Fruit Firmness. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 103: 70-73.
  • Khanizadeh, S., J. DeEll, J. Cousineau and I. Lagrave, 2000. Comparison of Three Methods to Evaluate Fruit Firmness in Advanced Strawberry Selections. Acta Hort. 517: 463-465.
  • Macnish, A.J., D.C. Joyce and A. J. Shorter, 1997. A Simple Non-Destructive Method for Laboratory Evaluation of Fruit Firmness. Australian J. Exp. Agr. 37: 709-713.
  • Marler, T.E., and P.W. Marler, 1996. Application Tonometry for Fruit Firmness Measurements. Hort.Sci. 31: 641(abstract).
  • Olcott-Reid, and B. J.N. Moore, 1995. Fruit Firmness, Calyx and Neck Ratings Correlated with Field Fruit Rot Reactions of nine Strawberry Cultivars. Fruit Var. J. 49: 14-19.
  • Ourecky, D.K., and M.C. Bourne, 1968. Measurement of Strawberry Texture with an Instron Machine. Proc. Amer. Soc. Hort. Sci. 93: 317-325.
  • Özdemir. E., 1992. Kumul Alanlarda Çilek Yetiştiriciliğinde Erkencilik Verim ve Kalite Üzerine Solarizasyon, Fide Materyali, Yetiş- tirme Ortamı ve Yüksek Plastik Tünellerin Etkileri (Doktora Tezi), Ç.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Plocharski, W. 1982. Strawberries-Quality of Fruits, Their Storage Life and Suitability for Processing. Part III. Firmness and Pectic Substance Changes of Strawberries Stored Under Normal and Controlled Atmosphere Conditions. Fruit Sci. Rpt. 9: 111-122.
  • Plocharski, W. 1989. Strawberries-Quality of Fruits, Their Storage Life and Suitability for Processing. Part V. Variability and Classification of Strawberry Cultivars in Respect to Some Chemical Components. Fruit Sci. Rpt. 16: 109-124.
  • SAS Institute. 2005. SAS Online Doc, Version 8. SAS Inst., Cary, NC.
  • Scheerens, J.C., and G.L. Brenneman, 1991. Fruit Quality Patterns Among Strawberry Cultivars Based on Decade of Release or Area of Adaptation. In The Strawberry into the 21st Century (Eds; A., Dale, and J.J. Luby). Proceedings of the Third North American Strawberry Conference Houston, Texas, 14-16 Feb., 1990. p: 145-152.
  • Testoni, A., L. Lovatti and W. Faedi, 1989. Shelf Life and Fruit Quality of Strawberry Varieties and Selections After Storage. Acta Hort. 265: 435-442.
  • Turhan, E., and S. Paydaş Kargı, 2007. Strawberry Production in Turkey. Cronica Horitculturae 47:18-20.
  • Zebatakis, I., and M.A. Holden, 1997. Flavor: Strawberry Biosynthesis. Journal of the Science of Food and Agriculture 74: 421-434. and
There are 19 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Makaleler
Authors

Sedat Serçe This is me

Kazim Gündüz This is me

Emine Özdemir This is me

Yelda Kıyga This is me

Emine Orhan This is me

Sezai Ercişli This is me

Publication Date March 1, 2008
Submission Date July 27, 2014
Published in Issue Year 2008 Volume: 37 Issue: 1

Cite

APA Serçe, S., Gündüz, K., Özdemir, E., Kıyga, Y., et al. (2008). FARKLI SİSTEMLERDE YETİŞTİRİLEN ÇİLEKLERİN (Fragaria×ananassa Duch.) MEYVE ETİ SERTLİK ÖLÇÜMLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİLER. Bahçe, 37(1), 9-16.
AMA Serçe S, Gündüz K, Özdemir E, Kıyga Y, Orhan E, Ercişli S. FARKLI SİSTEMLERDE YETİŞTİRİLEN ÇİLEKLERİN (Fragaria×ananassa Duch.) MEYVE ETİ SERTLİK ÖLÇÜMLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİLER. Bahçe. March 2008;37(1):9-16.
Chicago Serçe, Sedat, Kazim Gündüz, Emine Özdemir, Yelda Kıyga, Emine Orhan, and Sezai Ercişli. “FARKLI SİSTEMLERDE YETİŞTİRİLEN ÇİLEKLERİN (Fragaria×ananassa Duch.) MEYVE ETİ SERTLİK ÖLÇÜMLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİLER”. Bahçe 37, no. 1 (March 2008): 9-16.
EndNote Serçe S, Gündüz K, Özdemir E, Kıyga Y, Orhan E, Ercişli S (March 1, 2008) FARKLI SİSTEMLERDE YETİŞTİRİLEN ÇİLEKLERİN (Fragaria×ananassa Duch.) MEYVE ETİ SERTLİK ÖLÇÜMLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİLER. Bahçe 37 1 9–16.
IEEE S. Serçe, K. Gündüz, E. Özdemir, Y. Kıyga, E. Orhan, and S. Ercişli, “FARKLI SİSTEMLERDE YETİŞTİRİLEN ÇİLEKLERİN (Fragaria×ananassa Duch.) MEYVE ETİ SERTLİK ÖLÇÜMLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİLER”, Bahçe, vol. 37, no. 1, pp. 9–16, 2008.
ISNAD Serçe, Sedat et al. “FARKLI SİSTEMLERDE YETİŞTİRİLEN ÇİLEKLERİN (Fragaria×ananassa Duch.) MEYVE ETİ SERTLİK ÖLÇÜMLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİLER”. Bahçe 37/1 (March 2008), 9-16.
JAMA Serçe S, Gündüz K, Özdemir E, Kıyga Y, Orhan E, Ercişli S. FARKLI SİSTEMLERDE YETİŞTİRİLEN ÇİLEKLERİN (Fragaria×ananassa Duch.) MEYVE ETİ SERTLİK ÖLÇÜMLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİLER. Bahçe. 2008;37:9–16.
MLA Serçe, Sedat et al. “FARKLI SİSTEMLERDE YETİŞTİRİLEN ÇİLEKLERİN (Fragaria×ananassa Duch.) MEYVE ETİ SERTLİK ÖLÇÜMLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİLER”. Bahçe, vol. 37, no. 1, 2008, pp. 9-16.
Vancouver Serçe S, Gündüz K, Özdemir E, Kıyga Y, Orhan E, Ercişli S. FARKLI SİSTEMLERDE YETİŞTİRİLEN ÇİLEKLERİN (Fragaria×ananassa Duch.) MEYVE ETİ SERTLİK ÖLÇÜMLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİLER. Bahçe. 2008;37(1):9-16.

BAHÇE
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Yalova