BibTex RIS Cite

BAZI ELMA ÇEŞİTLERİNİN ELMA SUYU ÜRETİMİNE UYGUNLUĞUNUN ARAŞTIRILMASI

Year 2011, Volume: 40 Issue: 1, 9 - 16, 01.03.2011

Abstract

Ülkemizde elma suyu daha çok Golden Delicious ve Starking Delicious çeşitlerinin
sofralık olarak pazarlanamayan küçük ve ıskarta sınıfına giren meyvelerinden ve bazı
mahalli çeşitlerden yapılmaktadır. Bu da, elma suyunun kalite ve kantitesinin yıllara
göre büyük değişiklikler göstermesine ve dolayısıyla meyve suyu sanayinin, üretiminde
ve pazarlamasında önemli derecede istikrarsızlığa neden olmaktadır.
Çalışmada Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü‟nde 1964 yılında
başlayan ve devam eden “Yerli ve Yabancı Elma Çeşitlerinin Seçimi" Projesi kapsamında
belirlenen standart elma çeşitlerinden Golden Sel B, Prima, Skyline
Supreme, Yellow Spur, Auwill Spur, Mor Spur, Goldjon, Ed Gould Golden, Amasya,
All Red Jonathan, Jonagold çeşitleri ele alınmıştır. Bu çeşitlerde suda çözünür kuru
madde, meyve suyu randımanı, pH, malik asit cinsinden toplam asit, fruktoz, glikoz,
sakkaroz, şeker asit oranı, Hunter Lab. değerlerine bakılmış ve seçilen sekiz elma çeşidi aynı zamanda Bursa-Gıda Kontrol ve Merkez Araştırma Enstitüsü‟ne gönderilerek
elma suyuna işlenmiş, elde edilen sonuçlara göre elma suyuna uygun elma çeşitleri
belirlenmiştir.
Yapılan tartılı derecelendirme ile elde edilen veriler sonucunda Skyline Supreme,
Ed Gould Golden, Yellow Spur, Auwill Spur, Goldjon, Golden Sel B çeşitleri elma
suyu yapımına uygun çeşitler olarak önerilmiştir.

References

  • Anonim, 2001a. Fruit Juice and Concentrates in Turkey. İGEME (İhracatı Geliştirme Etüt Merkezi). Ankara.
  • Anonim, 2001b. Principles and Practices of Medium-Scale Fao Processing. Bulletin, s:151-166. Fruit Juice Agricultural Services
  • Anonim, 2010. Tarımsal Üretim İstatistikleri. TUİK.
  • Burak, M., F. Öz, ve M. Büyükyılmaz, 1998. Marmara Bölgesi İçin Ümitvar Elma Çeşit- leri-IV. Bahçe 27(1-2):107-119. 5. Cemeroğlu, B., 2009. Meyve ve Sebze İşle- me Teknolojisi. 1. Cilt, 3. Baskı, Gıda Tek- nolojisi Derneği Yayınları No:38. Ankara. 707 s. 6. Cemeroğlu, B. ve J. Acar, 1986. Meyve Seb- ze İşleme Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği Yayın No: 6, Ankara. 508 s. 7. Doyuran S. D. ve M. Gültekin, 2002. Türki- ye‟de Meyve Suyu Sektörü. Gıda Mühendis- liği Dergisi, s: 35-39. 8. Ekşi, A. ve İ. Köksal, 1989. The Turkish
  • Apple Variety Amasya – Characteristics and Chemical 56(4):156-8 (2pp). Fluessiges-Obst
  • Ibarz, A. and T. Casero, 1987. Rheology of Apple Juices of Diffrent Varieties. Dep de Tecnologia de Alimentos, ETSI Agronomos de Lerida, Univ. Politecnica de Cataluna, Lerida, Spain, No.185, 57-59 p.
  • Meyvacı, K., B. İlbi, H. Şen, F. Can, H.Z. Balcı, B. E. Düzyaman ve U. Aksoy, 2002. Avrupa Birliği Ülkelerinde İşlenmiş Bahçe Ürünleri Üretimi ve Yakın Gelecekte Bekle- nen Gelişmeler. Avrupa Birliğine Uyum Aşamasında Bahçe Bitkileri Tarımı, Bahçe Bitkileri Derneği, Ankara.
  • Öz, A.T., İ.S. Özelkök, ve B. Albayrak, 2004. Sugar and Tannin Content Changes in Persimmon Ripening With Dry Ice. Acta Horticulturae 682(2): 987-992. During Articifial
  • Regnell, C. J., 1976. İşlenmiş Meyve ve Sebzelerin Kalite Kontrolü İle İlgili Analitik Metodlar. Gıda Kontrol ve Araştırma Ensti- tüsü Yayını 2, Bursa. 156 s.
Year 2011, Volume: 40 Issue: 1, 9 - 16, 01.03.2011

Abstract

References

  • Anonim, 2001a. Fruit Juice and Concentrates in Turkey. İGEME (İhracatı Geliştirme Etüt Merkezi). Ankara.
  • Anonim, 2001b. Principles and Practices of Medium-Scale Fao Processing. Bulletin, s:151-166. Fruit Juice Agricultural Services
  • Anonim, 2010. Tarımsal Üretim İstatistikleri. TUİK.
  • Burak, M., F. Öz, ve M. Büyükyılmaz, 1998. Marmara Bölgesi İçin Ümitvar Elma Çeşit- leri-IV. Bahçe 27(1-2):107-119. 5. Cemeroğlu, B., 2009. Meyve ve Sebze İşle- me Teknolojisi. 1. Cilt, 3. Baskı, Gıda Tek- nolojisi Derneği Yayınları No:38. Ankara. 707 s. 6. Cemeroğlu, B. ve J. Acar, 1986. Meyve Seb- ze İşleme Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği Yayın No: 6, Ankara. 508 s. 7. Doyuran S. D. ve M. Gültekin, 2002. Türki- ye‟de Meyve Suyu Sektörü. Gıda Mühendis- liği Dergisi, s: 35-39. 8. Ekşi, A. ve İ. Köksal, 1989. The Turkish
  • Apple Variety Amasya – Characteristics and Chemical 56(4):156-8 (2pp). Fluessiges-Obst
  • Ibarz, A. and T. Casero, 1987. Rheology of Apple Juices of Diffrent Varieties. Dep de Tecnologia de Alimentos, ETSI Agronomos de Lerida, Univ. Politecnica de Cataluna, Lerida, Spain, No.185, 57-59 p.
  • Meyvacı, K., B. İlbi, H. Şen, F. Can, H.Z. Balcı, B. E. Düzyaman ve U. Aksoy, 2002. Avrupa Birliği Ülkelerinde İşlenmiş Bahçe Ürünleri Üretimi ve Yakın Gelecekte Bekle- nen Gelişmeler. Avrupa Birliğine Uyum Aşamasında Bahçe Bitkileri Tarımı, Bahçe Bitkileri Derneği, Ankara.
  • Öz, A.T., İ.S. Özelkök, ve B. Albayrak, 2004. Sugar and Tannin Content Changes in Persimmon Ripening With Dry Ice. Acta Horticulturae 682(2): 987-992. During Articifial
  • Regnell, C. J., 1976. İşlenmiş Meyve ve Sebzelerin Kalite Kontrolü İle İlgili Analitik Metodlar. Gıda Kontrol ve Araştırma Ensti- tüsü Yayını 2, Bursa. 156 s.
There are 9 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Makaleler
Authors

S. Seçil Erdoğan This is me

Zekiye Göksel This is me

Masum Burak This is me

Ahmet Kılınç This is me

Publication Date March 1, 2011
Submission Date July 27, 2014
Published in Issue Year 2011 Volume: 40 Issue: 1

Cite

APA Erdoğan, S. S., Göksel, Z., Burak, M., Kılınç, A. (2011). BAZI ELMA ÇEŞİTLERİNİN ELMA SUYU ÜRETİMİNE UYGUNLUĞUNUN ARAŞTIRILMASI. Bahçe, 40(1), 9-16.
AMA Erdoğan SS, Göksel Z, Burak M, Kılınç A. BAZI ELMA ÇEŞİTLERİNİN ELMA SUYU ÜRETİMİNE UYGUNLUĞUNUN ARAŞTIRILMASI. Bahçe. March 2011;40(1):9-16.
Chicago Erdoğan, S. Seçil, Zekiye Göksel, Masum Burak, and Ahmet Kılınç. “BAZI ELMA ÇEŞİTLERİNİN ELMA SUYU ÜRETİMİNE UYGUNLUĞUNUN ARAŞTIRILMASI”. Bahçe 40, no. 1 (March 2011): 9-16.
EndNote Erdoğan SS, Göksel Z, Burak M, Kılınç A (March 1, 2011) BAZI ELMA ÇEŞİTLERİNİN ELMA SUYU ÜRETİMİNE UYGUNLUĞUNUN ARAŞTIRILMASI. Bahçe 40 1 9–16.
IEEE S. S. Erdoğan, Z. Göksel, M. Burak, and A. Kılınç, “BAZI ELMA ÇEŞİTLERİNİN ELMA SUYU ÜRETİMİNE UYGUNLUĞUNUN ARAŞTIRILMASI”, Bahçe, vol. 40, no. 1, pp. 9–16, 2011.
ISNAD Erdoğan, S. Seçil et al. “BAZI ELMA ÇEŞİTLERİNİN ELMA SUYU ÜRETİMİNE UYGUNLUĞUNUN ARAŞTIRILMASI”. Bahçe 40/1 (March 2011), 9-16.
JAMA Erdoğan SS, Göksel Z, Burak M, Kılınç A. BAZI ELMA ÇEŞİTLERİNİN ELMA SUYU ÜRETİMİNE UYGUNLUĞUNUN ARAŞTIRILMASI. Bahçe. 2011;40:9–16.
MLA Erdoğan, S. Seçil et al. “BAZI ELMA ÇEŞİTLERİNİN ELMA SUYU ÜRETİMİNE UYGUNLUĞUNUN ARAŞTIRILMASI”. Bahçe, vol. 40, no. 1, 2011, pp. 9-16.
Vancouver Erdoğan SS, Göksel Z, Burak M, Kılınç A. BAZI ELMA ÇEŞİTLERİNİN ELMA SUYU ÜRETİMİNE UYGUNLUĞUNUN ARAŞTIRILMASI. Bahçe. 2011;40(1):9-16.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram