Gemlik clones were evaluated in terms of yield, periodicity, flesh ratio and fruit size during the clonal selection project in Atatürk Central Horticultural Research Institute. That have been carried out at the Institute, and are evaluated in terms of grain size. Result of this evaluation showed that G20/1 and G20/7 clones had best features among 23 clones. But the fruit characteristics of these clones have not been determined yet. In this research, physical and chemical properties of G20/1 and G20/7 clone fruits and Gemlik cultivar fruits were determined to compare. G20/1 and G20/7 had heavier fruit weight (3.75 and 3.89 g) than Gemlik cultivar, G20/1 had highest oil (in dry matter 45.28%) and total phenolic content (69.55 mg gallic acid/100 g) were determined. Statistically significant differences were found between seed size, pH, oil, total phenol content and antioxidant activity of clones. Fruit characteristics of G20/1 and G20/7 were detected as statistically significant different from Gemlik fruit variety so that they need to recorded by registration. The fruit characteristic of these clones were determined which are needed for with registration and certification process.
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nde yürütülmüş olan klonal seleksiyon projesi sırasında Gemlik klonları verim, periyodisite, et oranı ve meyve iriliği yönünden değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme neticesinde 23 adet klon içerisinden G20/1 ve G20/7 klonlarının en iyi özellikler gösterdiği belirtilmiştir. G20/1 ve G20/7 klonlarının Gemlik çeşidinden daha ağır meyvelere (3.75 ve 3.89 g) ve G20/1’in daha yüksek yağ (%45.28 kuru maddede) ve toplam fenolik madde içeriğine (69.55 mg gallik asit/100 g) sahip olduğu belirlenmiştir. Çekirdek boyu, pH, yağ, toplam fenol ve antioksidan aktivite değerleri açısından klonların istatistiksel açıdan önemli farklılıkların olduğu tespit edilmiştir. Bu araştırma ile klonların meyvelerinin Gemlik çeşidinin meyvesinden istatistiksel açıdan önemli farklılıklara sahip olduğu, bu yüzden tescil edilerek kayıt altına alınmalarının gerektiği tespit edilmiştir. Araştırma klonların tescil ve sertifikasyon işlemleri için gerekli olan meyve özellikleri ile ilgili değerlerin tespit edilmesini sağlamıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | April 11, 2016 |
Submission Date | July 31, 2015 |
Acceptance Date | December 11, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 44 Issue: 2 |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram