Determination of consumer preferences for table olives
Year 2016,
Volume: 45 Issue: 1, 11 - 19, 11.09.2016
Yasin Özdemir
,
Seda Kayahan
Özge Keskinel
Abstract
This research aimed to determine choices of table olives, consumer attention on table olive consumption and demand of olive consumption. For this aim 438 surveys were conducted with consumers at different levels of education from different provinces. Olive consumption of participants was found 73% for black while 26% for green. Moderately wrinkled surface of black table olives were identified as more preferred (73%). Red pepper was determined as most preferred raw material for stuffed green olives. 52% of the participants had attention on the seed color and 97% of them did not preferred dark black olive seed. High salt content was detected as the most important complaints (63%) for black table olives however 80% of the participants could not need to soak olives in water when they identified the salt content of olives low or medium.
References
- Amerine, M. A., R. M. Pangborn and E. B. Roessler, 2013. Principles of Sensory Evaluation of Food. Elsevier.
- Anonim, 2003. Zeytin Yerken Alzheimer Oluyoruz Haberimiz Yok. (http://www. milliyet.com.tr/2003/12/07/business/bus07.html), (Erişim:19.11.2015)
- Anonim, 2004. Kapkara Zeytin Aramayın. Milliyet Gazetesi, (http://www.milliyet.com.tr/ guncel/haberdetay.aspx?atype=haberdetayarsiv&kategoriıd=24&articleıd=244806), (Erişim: 19.11.2015)
- Anonim, 2016. Zeytin ve zeytinyağı hakkında bilgilendirme (http:// http://blog.radikal.com. tr/yemek-tarifleri-mekan-onerileri/zeytin-ve-zeytinyagi-hakkinda-bilgilendirme-128630), (Erişim: 10.06.2016)
- Anonim, 2005. Siyah Zeytinle İlgili Olumsuz Haberler Kahverengi Zeytine Rağbeti Artırdı. (http://www.haberler.com/siyah-zeytinle-ilgili-olumsuz-haberler-kahverengi-haberi/), (Erişim: 20.11.2015)
- Anonim, 2007. Dokuzuncu Beş Yıllık Kalkınma Planı. Gıda Sanayi Özel İhtisas Komisyonu Raporu, 2007-2013 DPT, Ankara, 129 s.
- Anonim, 2013. Zeytin ve Zeytinyağında Yapılan Hilelere Dikkat! Bloomberg HT Televizyonu. (http://www.bloomberght.com/ saglik/haber/1346713-zeytin-ve-zeytinyaginda -yapilan-hilelere-dikkat),(Erişim: 20.11.2015).
- Anonim, 2014a. Ölümsüz Ağaç. (http://www. dunyagida.com.tr/haber.php?nid=3578), (Erişim: 20.11.2015).
- Anonim, 2014b. Ambalajlı ve Künyeli Zeytin Tercih Edin, Aktif Haber, (http://www.aktif haber.com/ambalajli-ve-kunyeli-zeytin-tercih -edin-1032197h.html), (Erişim: 21.11.2015).
- Anonim, 2015. Gemlik Zeytini Neden Boyanmaz? (http://www.zeytinagaci.com/sik-sorulan-sorular,dp-8.html) (Erişim: Kasım 2015).
- Blythe, J., 2001. Pazarlama İlkeleri, (Essentials of Marketing), (Çev.: Yavuz Odabaşı), İstanbul: Bilim Teknik Yayınevi.
- Değirmencioğlu, N., 2011. Gemlik Tipi Sele Zeytinin Mikrobiyolojik Kalitesi Üzerine Sıcaklık ve Modifiye Atmosferde Paketlemenin Etkisi. Ulusal Zeytin Kongresi, 22–25 Şubat, Akhisar.
- Durmaz, Y., 2003. Modern Pazarlamada Tüketici Memnuniyeti ve Evrensel Tüketici Hakları. Journal of Yasar University 1(3):255–266.
- Fernandez, A. G., M. J. Fernandez–Diez and M. R. Adams, 1997. Table Olives: Production and Processing. Springer Science & Business Media.
- Gönen, E., Ö. Özgen, Y. Babekoğlu ve H. Ufuk, 2001. Gençlerin Tüketici Davranışlarının Bir Model Yaklaşımı ile İncelenmesi. Hacettepe Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi 19(1):137–166.
- İslamoğlu, H., 2006. Pazarlama Yönetimi. Beta Yayınları, Üçüncü Baskı, İstanbul.
- Kailis, S. and D. Harris, 2007. Producing Table Olives. Landlinks Press.
- Lawless, H. T. and H. Heymann, 2010. Sensory Evaluation of Food: Principles and Practices. Springer Science & Business Media, (vol. 5999).
Odabaşı, Y. ve G. Barış, 2003. Tüketici Davranışı. Media Cat Yayınları, 2. Baskı.
- Özdemir, Y., 2011. Bazı Melez Zeytinlerin Fizikokimyasal Özelliklerinin ve Starter Kültür (Lactobacillus plantarum) İlaveli Sofralık Zeytin Fermantasyonuna Uygunluklarının Belirlenmesi (Doktora Tezi). Namık Kemal Üniversitesi Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı.
- Özışık, S. ve F. Öztürk, 2011. Türkiye’de Zeytin ve Zeytinyağı Sektörünün Mukayeseli Analizi. Ulusal Zeytin Kongresi, 22–25 Şubat, Akhisar.
- Öztürk, P., 2006. Rekabet Gücü Olarak Marka Faktörü, Marka Oluşturma Stratejileri ve Koruma Sistemleri. İktisat İşletme ve Finans, Yıl.21, Sayı.244.
- Piga, A. and M. C. S. Agabbio, 2003. Quality Improvement of Naturally Green Table Olives by Controlling Some Processing Parameters. Italian Journal of Food Science 15(2):259-268.
- Sanchez Gomez, A. H., P. Garcia and L. Rejano Navarro, 2006. Elaboration of Table Olives. Grasasy Aceites, 57(1):86–94.
- Taş, E., Ü. Seven ve Ş. Güçer, 2008. Zeytin İşleme Teknolojilerinde Kalite Beklentileri. I. Ulusal Zeytin Öğrenci Kongresi, 17–18 Mayıs, Edremit–Balıkesir.
- Teke, B., 2014. Gıda Ürünleri Ambalajının Tüketicilerin Satın Alma Davranışları Üzerine Etkisi (Ankara İli Mamak İlçesi Örneği). (Yüksek Lisans Tezi). Gazi Osman Paşa Üniversitesi, Tokat.
- Varinli, İ. ve E. Y. Çakır, 1999. Tüketici Satın Alma Davranışlarını Etkileyen Faktörler ve Çamaşır Deterjanı Üzerine Bir Uygulama. Erciyes Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi 14:92-110.
28. Varol, N., L. Erten ve T. Turanlı, 2009. Zeytin. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü, Yayın No:52, Ankara, 330s.
Tüketicinin sofralık zeytin tercihlerinin belirlenmesi
Year 2016,
Volume: 45 Issue: 1, 11 - 19, 11.09.2016
Yasin Özdemir
,
Seda Kayahan
Özge Keskinel
Abstract
Bu araştırmada sofralık zeytin tercihlerinin, zeytin tüketiminde dikkat edilen hususların ve tüketim taleplerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla farklı illerde yaşayan farklı eğitim düzeyindeki tüketicilerle 438 anket gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların zeytin tüketiminin %73’ünün siyah, %26’sının ise yeşil olduğu görülmüştür. Siyah zeytinlerin yüzeylerinin orta derecede buruşuk olmasının daha çok tercih edildiği (%73) tespit edilmiştir. Dolgulu yeşil zeytin üretiminde kırmızıbiberin en çok tercih edilen dolgu malzemesi olduğu belirlenmiştir. Katılımcıların %52’sinin zeytinlerin çekirdek rengine dikkat ettikleri ve bunların %97’sinin koyu siyah renkte çekirdeği tercih etmedikleri tespit edilmiştir. Katılımcılar arasında siyah sofralık zeytinlerin tuzlu olması en önemli şikâyet olarak tespit edilmesine rağmen (%63), zeytinlerin tuz içeriklerini az veya orta olarak tanımladıkları durumlarda dahi katılımcıların %80’inin zeytinleri suda bekletmeye gerek görmedikleri belirlenmiştir.
References
- Amerine, M. A., R. M. Pangborn and E. B. Roessler, 2013. Principles of Sensory Evaluation of Food. Elsevier.
- Anonim, 2003. Zeytin Yerken Alzheimer Oluyoruz Haberimiz Yok. (http://www. milliyet.com.tr/2003/12/07/business/bus07.html), (Erişim:19.11.2015)
- Anonim, 2004. Kapkara Zeytin Aramayın. Milliyet Gazetesi, (http://www.milliyet.com.tr/ guncel/haberdetay.aspx?atype=haberdetayarsiv&kategoriıd=24&articleıd=244806), (Erişim: 19.11.2015)
- Anonim, 2016. Zeytin ve zeytinyağı hakkında bilgilendirme (http:// http://blog.radikal.com. tr/yemek-tarifleri-mekan-onerileri/zeytin-ve-zeytinyagi-hakkinda-bilgilendirme-128630), (Erişim: 10.06.2016)
- Anonim, 2005. Siyah Zeytinle İlgili Olumsuz Haberler Kahverengi Zeytine Rağbeti Artırdı. (http://www.haberler.com/siyah-zeytinle-ilgili-olumsuz-haberler-kahverengi-haberi/), (Erişim: 20.11.2015)
- Anonim, 2007. Dokuzuncu Beş Yıllık Kalkınma Planı. Gıda Sanayi Özel İhtisas Komisyonu Raporu, 2007-2013 DPT, Ankara, 129 s.
- Anonim, 2013. Zeytin ve Zeytinyağında Yapılan Hilelere Dikkat! Bloomberg HT Televizyonu. (http://www.bloomberght.com/ saglik/haber/1346713-zeytin-ve-zeytinyaginda -yapilan-hilelere-dikkat),(Erişim: 20.11.2015).
- Anonim, 2014a. Ölümsüz Ağaç. (http://www. dunyagida.com.tr/haber.php?nid=3578), (Erişim: 20.11.2015).
- Anonim, 2014b. Ambalajlı ve Künyeli Zeytin Tercih Edin, Aktif Haber, (http://www.aktif haber.com/ambalajli-ve-kunyeli-zeytin-tercih -edin-1032197h.html), (Erişim: 21.11.2015).
- Anonim, 2015. Gemlik Zeytini Neden Boyanmaz? (http://www.zeytinagaci.com/sik-sorulan-sorular,dp-8.html) (Erişim: Kasım 2015).
- Blythe, J., 2001. Pazarlama İlkeleri, (Essentials of Marketing), (Çev.: Yavuz Odabaşı), İstanbul: Bilim Teknik Yayınevi.
- Değirmencioğlu, N., 2011. Gemlik Tipi Sele Zeytinin Mikrobiyolojik Kalitesi Üzerine Sıcaklık ve Modifiye Atmosferde Paketlemenin Etkisi. Ulusal Zeytin Kongresi, 22–25 Şubat, Akhisar.
- Durmaz, Y., 2003. Modern Pazarlamada Tüketici Memnuniyeti ve Evrensel Tüketici Hakları. Journal of Yasar University 1(3):255–266.
- Fernandez, A. G., M. J. Fernandez–Diez and M. R. Adams, 1997. Table Olives: Production and Processing. Springer Science & Business Media.
- Gönen, E., Ö. Özgen, Y. Babekoğlu ve H. Ufuk, 2001. Gençlerin Tüketici Davranışlarının Bir Model Yaklaşımı ile İncelenmesi. Hacettepe Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi 19(1):137–166.
- İslamoğlu, H., 2006. Pazarlama Yönetimi. Beta Yayınları, Üçüncü Baskı, İstanbul.
- Kailis, S. and D. Harris, 2007. Producing Table Olives. Landlinks Press.
- Lawless, H. T. and H. Heymann, 2010. Sensory Evaluation of Food: Principles and Practices. Springer Science & Business Media, (vol. 5999).
Odabaşı, Y. ve G. Barış, 2003. Tüketici Davranışı. Media Cat Yayınları, 2. Baskı.
- Özdemir, Y., 2011. Bazı Melez Zeytinlerin Fizikokimyasal Özelliklerinin ve Starter Kültür (Lactobacillus plantarum) İlaveli Sofralık Zeytin Fermantasyonuna Uygunluklarının Belirlenmesi (Doktora Tezi). Namık Kemal Üniversitesi Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı.
- Özışık, S. ve F. Öztürk, 2011. Türkiye’de Zeytin ve Zeytinyağı Sektörünün Mukayeseli Analizi. Ulusal Zeytin Kongresi, 22–25 Şubat, Akhisar.
- Öztürk, P., 2006. Rekabet Gücü Olarak Marka Faktörü, Marka Oluşturma Stratejileri ve Koruma Sistemleri. İktisat İşletme ve Finans, Yıl.21, Sayı.244.
- Piga, A. and M. C. S. Agabbio, 2003. Quality Improvement of Naturally Green Table Olives by Controlling Some Processing Parameters. Italian Journal of Food Science 15(2):259-268.
- Sanchez Gomez, A. H., P. Garcia and L. Rejano Navarro, 2006. Elaboration of Table Olives. Grasasy Aceites, 57(1):86–94.
- Taş, E., Ü. Seven ve Ş. Güçer, 2008. Zeytin İşleme Teknolojilerinde Kalite Beklentileri. I. Ulusal Zeytin Öğrenci Kongresi, 17–18 Mayıs, Edremit–Balıkesir.
- Teke, B., 2014. Gıda Ürünleri Ambalajının Tüketicilerin Satın Alma Davranışları Üzerine Etkisi (Ankara İli Mamak İlçesi Örneği). (Yüksek Lisans Tezi). Gazi Osman Paşa Üniversitesi, Tokat.
- Varinli, İ. ve E. Y. Çakır, 1999. Tüketici Satın Alma Davranışlarını Etkileyen Faktörler ve Çamaşır Deterjanı Üzerine Bir Uygulama. Erciyes Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi 14:92-110.
28. Varol, N., L. Erten ve T. Turanlı, 2009. Zeytin. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü, Yayın No:52, Ankara, 330s.