Conference Paper
BibTex RIS Cite

Artvin İli Ardanuç ve Yusufeli İlçelerinde Yetişen Kurutmalık ve Meyve Suyu Sanayisine Uygun Beyaz Dutların (Morus alba) Seleksiyonu

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 2) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 47 - 54, 31.12.2016

Abstract

Bu çalışma 2014–2015 yılları arasında Artvin ili Ardanuç ve Yusufeli ilçelerinde yürütülmüştür. Kurutmalık beyaz dut tiplerinde incelenen kriterler; verimlilik, meyve ağırlığı, suda çözünebilir kuru madde miktarı, kuru randımanı, kuru meyve rengi, meyvede çekirdek sayısı olup; meyve suyu sanayisine uygun tiplerde ise bu kriterlere ilave olarak meyve suyu randımanı ve meyve suyu rengi incelenmiştir. Çalışmada değiştirilmiş tartılı derecelendirme yöntemi kullanılarak 9 dut tipi içerisinden 2 adet kurutmalık ve meyve suyu sanayisine uygun dut tipi seçilmiştir. Seçilen dut tiplerinde meyve ağırlıkları1.71–3.03 g, SÇKM %18.20–25.83, meyve suyu randımanı %40.36–50.86, kuru meyve randımanı %20.94–32.87 ve meyvedeki çekirdek sayısı 0.0–17.92 arasında değişim göstermiştir.

References

  • Burğut, A. ve N.F. Türemiş, 2006. Adana İli ve Çevrelerinde Yetişen Sofralık ve Sanayiye Uygun Dutların Seleksiyonu. II. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu. Tokat, s:181–184.
  • Cemeroğlu, B., 1992. Meyve ve Sebze İşleme Endüstrisinde Temel Analiz Metodları. BİLTAV Üniversite Kitapları Serisi No:02–2, s. 381, Ankara.
  • Çam, İ. ve N. Türkoglu, 2004. Studies on Some Phenological and Pomological Traits of Mulberries Grown in Edremit and Gevas Region. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi (J. Agric. Sci.) 14(2):127–131.
  • Datta, R.K., 2002. Mulberry Cultivation and Utilization in India. Mulberry for Animal Production, FAO Animal Production and Healt Paper 147, 45–62.
  • De Candolle, A., 1967. Origin of Cultivated Plants. New York And London. pp:149–153.
  • Ercişli, S., 1996. Gümüşhane ve İlçelerinde Doğal Olarak Yetişen Kuşburnunun (Rosa spp.) Seleksiyon Yoluyla Islahı Üzerinde Bir Araştırma (Basılmamış Doktora Tezi). Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, s.179, Erzurum.
  • Erdoğan, Ü., 2003. İspir ve Pazaryolu İlçelerinde Yetiştirilen Dutların (Morus sp.) Seleksiyon Yoluyla Islahı Üzerinde Bir Araştırma (Basılmamış Doktora Tezi). Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı, Erzurum.
  • Freeman, W.H., 1978. Temparate–Zone Pomology. W.H. Freeman and Company, p.428, San Fransisco.
  • Güneş, M., 2013. Dut. Üzümsü Meyveler (Y. Sabit Ağaoğlu ve Resul Gerçekcioğlu). Tomucukbağ Ltd. Şti. Eğitim Yayınları, Ankara, No:1 s:565–583. (http://www. itmonline.org/arts/morus.htm) (Erişim Tarihi: 21.02.2004)
  • Huo, Y., 2002. Mulberry Cultivation and Utilization in China. Mulberry for Animal Production, FAO Animal Production and Healt Paper 147, 11–44.
  • İslam, A., A. Turan, T. Şişman, H. Kurt ve A. Aygün, 2007. Giresun Şebinkarahisar’da Dut Seleksiyonu. II. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, Tokat, s:185–188.
  • Machii, H., A. Koyama, H, Yamanouchi, K, Matsumoto, S. Kobayashi and K. Katagiri, 2001. A list of Morphological and Agronomical Traits of mulberry Genetic Resources. Misc. Publ. Natl. Inst. Seric. Entomol. Sci. 29, 1–307.
  • Martin, G., F. Reyes, I. Hernández and M. Milera, 2002. Agronomic Studies with Mulberry in Cuba. Mulberry for Animal Production. FAO Animal Production and Healt Paper, 147, 103–114.
  • Michelson, L.F., W.H. Lachman and D.D. Allen, 1958. THA use of ‘Weigted–Rankit’ Method in Variety Trials. Proc. Amer. Soc. Hort. Sci. 71:334–338.
  • Orhan, E., 2009. Oltu ve Olur İlçelerinde Yetiştirilen Dutların (Morus spp.) Seleksiyon Yoluyla Seçimi ve Seçilen Tiplerde Genetik Akrabalığın RAPD Yöntemiyle Belirlenmesi (Doktora Tezi). Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Erzurum.
  • Polat, A.A., 2004. Hatay’ın Antakya İlçesinde Yetiştirilen Bazı Dut Tiplerinin Meyve Özelliklerinin Belirlenmesi. Bahçe 33(1–2):67–7.

The Selection of Mulberries (Morus alba) Which are Growing in Yusufeli and Ardanuc Districts of Artvin and Used for Dried and Fruit Juice Industry

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 2) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 47 - 54, 31.12.2016

Abstract

This research was carried out in Artvin province Ardanuç and Yusufeli on white mulberries 2014–2015. In the dry types of observation yield, fruit weight, Total soluble solid, dry ratio, dry fruit colour, number of seeds in the fruits, fruit juice yield and fruit juice colour parameters were added suitable for fruit juice ındustry. 2 mulberry types for dry and suitable for fruit juice industry among 9 types were selected by using Weighted Rankit Method. Among the selected types, average fruit weight (g) 1.71–3.03, total soluble solid (%) 18.20–25.83, fruit juice ratio (%) 40.36–50.86, dry fruit ratio (%) 20.94–32.87 and number of seeds in the fruits 0–17.92 respectively.

References

  • Burğut, A. ve N.F. Türemiş, 2006. Adana İli ve Çevrelerinde Yetişen Sofralık ve Sanayiye Uygun Dutların Seleksiyonu. II. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu. Tokat, s:181–184.
  • Cemeroğlu, B., 1992. Meyve ve Sebze İşleme Endüstrisinde Temel Analiz Metodları. BİLTAV Üniversite Kitapları Serisi No:02–2, s. 381, Ankara.
  • Çam, İ. ve N. Türkoglu, 2004. Studies on Some Phenological and Pomological Traits of Mulberries Grown in Edremit and Gevas Region. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi (J. Agric. Sci.) 14(2):127–131.
  • Datta, R.K., 2002. Mulberry Cultivation and Utilization in India. Mulberry for Animal Production, FAO Animal Production and Healt Paper 147, 45–62.
  • De Candolle, A., 1967. Origin of Cultivated Plants. New York And London. pp:149–153.
  • Ercişli, S., 1996. Gümüşhane ve İlçelerinde Doğal Olarak Yetişen Kuşburnunun (Rosa spp.) Seleksiyon Yoluyla Islahı Üzerinde Bir Araştırma (Basılmamış Doktora Tezi). Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, s.179, Erzurum.
  • Erdoğan, Ü., 2003. İspir ve Pazaryolu İlçelerinde Yetiştirilen Dutların (Morus sp.) Seleksiyon Yoluyla Islahı Üzerinde Bir Araştırma (Basılmamış Doktora Tezi). Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı, Erzurum.
  • Freeman, W.H., 1978. Temparate–Zone Pomology. W.H. Freeman and Company, p.428, San Fransisco.
  • Güneş, M., 2013. Dut. Üzümsü Meyveler (Y. Sabit Ağaoğlu ve Resul Gerçekcioğlu). Tomucukbağ Ltd. Şti. Eğitim Yayınları, Ankara, No:1 s:565–583. (http://www. itmonline.org/arts/morus.htm) (Erişim Tarihi: 21.02.2004)
  • Huo, Y., 2002. Mulberry Cultivation and Utilization in China. Mulberry for Animal Production, FAO Animal Production and Healt Paper 147, 11–44.
  • İslam, A., A. Turan, T. Şişman, H. Kurt ve A. Aygün, 2007. Giresun Şebinkarahisar’da Dut Seleksiyonu. II. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, Tokat, s:185–188.
  • Machii, H., A. Koyama, H, Yamanouchi, K, Matsumoto, S. Kobayashi and K. Katagiri, 2001. A list of Morphological and Agronomical Traits of mulberry Genetic Resources. Misc. Publ. Natl. Inst. Seric. Entomol. Sci. 29, 1–307.
  • Martin, G., F. Reyes, I. Hernández and M. Milera, 2002. Agronomic Studies with Mulberry in Cuba. Mulberry for Animal Production. FAO Animal Production and Healt Paper, 147, 103–114.
  • Michelson, L.F., W.H. Lachman and D.D. Allen, 1958. THA use of ‘Weigted–Rankit’ Method in Variety Trials. Proc. Amer. Soc. Hort. Sci. 71:334–338.
  • Orhan, E., 2009. Oltu ve Olur İlçelerinde Yetiştirilen Dutların (Morus spp.) Seleksiyon Yoluyla Seçimi ve Seçilen Tiplerde Genetik Akrabalığın RAPD Yöntemiyle Belirlenmesi (Doktora Tezi). Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Erzurum.
  • Polat, A.A., 2004. Hatay’ın Antakya İlçesinde Yetiştirilen Bazı Dut Tiplerinin Meyve Özelliklerinin Belirlenmesi. Bahçe 33(1–2):67–7.
There are 16 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Erol Aydın This is me

Ercan Er This is me

Nilüfer Aksu Uslu This is me

Ali Turan This is me

Saim Zeki Bostan This is me

Seyit Mehmet Şen This is me

Publication Date December 31, 2016
Submission Date December 1, 2016
Acceptance Date December 31, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 2) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu

Cite

APA Aydın, E., Er, E., Aksu Uslu, N., … Turan, A. (2016). Artvin İli Ardanuç ve Yusufeli İlçelerinde Yetişen Kurutmalık ve Meyve Suyu Sanayisine Uygun Beyaz Dutların (Morus alba) Seleksiyonu. Bahçe, 45((Özel Sayı 2) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu), 47-54.
AMA Aydın E, Er E, Aksu Uslu N, Turan A, Bostan SZ, Şen SM. Artvin İli Ardanuç ve Yusufeli İlçelerinde Yetişen Kurutmalık ve Meyve Suyu Sanayisine Uygun Beyaz Dutların (Morus alba) Seleksiyonu. Bahçe. December 2016;45((Özel Sayı 2) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu):47-54.
Chicago Aydın, Erol, Ercan Er, Nilüfer Aksu Uslu, Ali Turan, Saim Zeki Bostan, and Seyit Mehmet Şen. “Artvin İli Ardanuç Ve Yusufeli İlçelerinde Yetişen Kurutmalık Ve Meyve Suyu Sanayisine Uygun Beyaz Dutların (Morus Alba) Seleksiyonu”. Bahçe 45, no. (Özel Sayı 2) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu (December 2016): 47-54.
EndNote Aydın E, Er E, Aksu Uslu N, Turan A, Bostan SZ, Şen SM (December 1, 2016) Artvin İli Ardanuç ve Yusufeli İlçelerinde Yetişen Kurutmalık ve Meyve Suyu Sanayisine Uygun Beyaz Dutların (Morus alba) Seleksiyonu. Bahçe 45 (Özel Sayı 2) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu 47–54.
IEEE E. Aydın, E. Er, N. Aksu Uslu, A. Turan, S. Z. Bostan, and S. M. Şen, “Artvin İli Ardanuç ve Yusufeli İlçelerinde Yetişen Kurutmalık ve Meyve Suyu Sanayisine Uygun Beyaz Dutların (Morus alba) Seleksiyonu”, Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 2) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu, pp. 47–54, 2016.
ISNAD Aydın, Erol et al. “Artvin İli Ardanuç Ve Yusufeli İlçelerinde Yetişen Kurutmalık Ve Meyve Suyu Sanayisine Uygun Beyaz Dutların (Morus Alba) Seleksiyonu”. Bahçe 45/(Özel Sayı 2) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu (December2016), 47-54.
JAMA Aydın E, Er E, Aksu Uslu N, Turan A, Bostan SZ, Şen SM. Artvin İli Ardanuç ve Yusufeli İlçelerinde Yetişen Kurutmalık ve Meyve Suyu Sanayisine Uygun Beyaz Dutların (Morus alba) Seleksiyonu. Bahçe. 2016;45:47–54.
MLA Aydın, Erol et al. “Artvin İli Ardanuç Ve Yusufeli İlçelerinde Yetişen Kurutmalık Ve Meyve Suyu Sanayisine Uygun Beyaz Dutların (Morus Alba) Seleksiyonu”. Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 2) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 2016, pp. 47-54.
Vancouver Aydın E, Er E, Aksu Uslu N, Turan A, Bostan SZ, Şen SM. Artvin İli Ardanuç ve Yusufeli İlçelerinde Yetişen Kurutmalık ve Meyve Suyu Sanayisine Uygun Beyaz Dutların (Morus alba) Seleksiyonu. Bahçe. 2016;45((Özel Sayı 2) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu):47-54.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram