Conference Paper
BibTex RIS Cite

Farklı Yetiştirme Ortamlarının Bazı Çilek Çeşitlerinde Verim ve Kalite Üzerine Etkileri

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 2) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 163 - 172, 31.12.2016

Abstract

Çalışmada, yetiştirme ortamlarının fizyolojik olarak gün uzunluğuna tepkileri farklı olan Rubygem (kısa gün), Kabarla (gün–nötr) ve Sweat Ann (zayıf gün–nötr) çeşitlerinde bazı kalite özellikleri ve verim üzerine etkileri belirlenmiştir. Çalışmada yetiştirme ortamı olarak Hollanda tipi cam sera ve İspanyol tipi yüksek tünel kullanılmıştır. Yetiştirme sezonu boyunca sıcaklık ve nem değerleri kaydedilmiş ve incelenen parametreler üzerine olan etkileri açıklanmıştır. Çalışmada, yüksek tünel altında yetiştirilen bitkilerde cam seraya göre verim ve ortalama meyve ağırlığı bakımından önemli düzeyde artış sağlandığı belirlenmiştir. Ayrıca çeşitler arasında iklim koşullarına en iyi tepkiyi, kısa gün çeşidi ‘Rubygem’e ait bitkiler vermiştir. Bu çeşitte en yüksek verim elde edilmesinin yansıra birçok kalite parametresi de daha yüksek düzeyde tespit edilmiştir.

References

  • Akhatouand, I. and A.F. Recamales, 2014. Influence of Cultivar and Culture System on Nutritional and Organoleptic Quality of Strawberry. J. Sci. Food Agric. 94:866–875.
  • Cordenunsi, B.R., J.R.O. Do Nascimento, M.I. Genovese and F.M. Lajolo, 2002. Influence of Cultivar on Quality Parameters and Chemical Composition of Strawberry Fruits Grown in Brazil. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 50:2581–2586.
  • Durner, E.F. and E.B. Poling, 1988. Strawberry Developmental Responses to Photoperiod and Temperature: A Review. Adv. Strawberry Prod. 7: 6–15.
  • Giampieri, F., M. Alvarez–Suarez, L. Mazzoni, S. Romandini, S. Bompadre, J. Diamanti, F. Capocasa, B. Mezzetti, J.L. Quiles, M.S. Ferreiro, S. Tulipani and M. Battino, 2013. The Potential Impact of Strawberry on Human Health. Natural Product Research. 27:448–455.
  • Gündüz, K. and E. Özdemir, 2014. The Effects of Genotype and Growing Conditions on Antioxidant Capacity, Phenolic Compounds, Organic Acid and Individual Sugars of Strawberry. Food Chemistry 155:298–303.
  • Guttridge, C.G., 1985. Fragaria × ananassa. In: CRC Handbook of Flowering. (Halevy, A., Ed.). Volume 3. CRC Press Inc., Boca Raton, FL, USA. 16–33.
  • Jouquand, C., C. Chandler, A. Plotto and K. Goodner, 2008. A Sensory and Chemical Analysis of Fresh Strawberries Over Harvest Dates and Seasons Reveals Factors that Affect Eating Quality. J. Am. Soc. Hort. Sci. 133:859–867.
  • Lado, J., E. Vicente, A. Manzzionia and G. Ares, 2010. Application of a Check All That Apply Question For The Evaluation of Strawberry Cultivars From Breeding Program. J. Sci. Food Agric. 90:2268–227.
  • Opstad, N., A. Sonsteby, U. Myrheim and O.M. Heide, 2011. Seasonal Timing of Floral Initiation in Strawberry: Effects of Cultivar and Geographic Location. Scientia Horticulturae 129:127–134.
  • Palencia, P., J.G. Bordonaba, F. Martinez and L.A. Terry, 2016. Investigating the Effect of Different Soilless Substrates on Strawberry Productivity and Fruit Composition. Scientia Horticulturae 203:12–19.
  • Pandey, S., J. Singh, S.K. Singh and I.B. Mourya, 2015. Influence of Growing Environment on Growth, Yield and Chemical Composition of Strawberry (Fragaria × ananassa) Fruits Under Open Vs Naturally Ventilated Polyhouse Condition. Indian Journal of Agricultural Sciences 85(12):1540–5.
  • Paydaş, S., 1988. Çileklerde Çiçek Tomurcuğu Oluşumu ve Buna Gün Uzunluğu, Sıcaklık ve Azot Düzeylerinin Etkileri Üzerinde Araştırmalar (Doktora Tezi). Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü 255.
  • Pokhrel, B., K.H. Laursen and K.K. Petersen, 2015. Yield, Quality, and Nutrient Concentrations of Strawberry (Fragaria × ananassa Duch. Cv. ‘Sonata’) Grown with Different Organic Fertilizer Strategies. J. Agric. Food Chem. 63:5578–5586.
  • Samykanno, K., E. Pang and P.J. Marriott, 2013. Genotypic and Environmental Effects on Flavor Attributes of ‘Albion’ and ‘Juliette’ Strawberry Fruits. Scientia Horticulturae. 164:633–642.
  • Sønsteby, A. and O.M. Heide, 2008. Temperature Responses, Flowering and Yield of the June–bearing Strawberry Cultivars ‘Florence’, ‘Frida’ and ‘Korona’. Scientia Horticulturae, 119:49–54.
  • Sonsteby, A. and O.M. Heide, 2009. Environmental Control of Flowering and Runnering in Three Contrasting Populations of Fragaria chiloensis. Journal of Horticultural Science & Biotechnology 84(3):267–272.
  • Sønsteby, A. and O.M. Heide, 2006. Dormancy Relations and Flowering of the Strawberry Cultivars Korona and Elsanta as Influenced by Photoperiod and Temperature. Sci. Hort. 110:57–67.
  • Sonsteby, A., N. Opstad, U. Myrheim and O.M. Heide, 2009. Interaction of Short Day and Timing of Nitrogen Fertilization on Growth and Flowering of ‘Korona’ Strawberry (Fragaria × ananassa Duch.). Sci. Hort. 123:204–209.
  • Taylor, D.R., 2002. The Physiology of Flowering in Strawberry. Acta Horticulturae 567, 245–251.
  • Verheul, M.J., A. Sonsteby and S.O. Grimstad, 2007. Influence of Day and Night Temperature on Flowering of Fragaria × ananassa Duch. cvs. Korona and Elsanta. Sci. Hort. 112: 200–206.
  • Winardiantika, V., Y.H. Lee, N.I. Park and Y.R. Yeoung, 2015. Effect of Cultivar and Harvest Time on the Content of Antioxidant Phytochemicals in Strawberry Fruit. Hort. Environ. Biotechnol. 56(6):732–739.

Effect of The Different Growing Condition on Yield and Fruit Quality in Some Strawberry Cultivars

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 2) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 163 - 172, 31.12.2016

Abstract

In this study, it was determined to the effects of cultivars (Rubygem (short day), Kabarla (day–neutral) and Sweat Ann (weak day–neutral) which has different influenced from the day length as a physiological on quality characteristic and yield at different growing condition. In the study, Dutch type greenhouse and Spanish type high tunnel were used as growing condition. The value of temperature and humidity were recorded and explained the effects on examined parameters during the growing period. At the study, the plant which grew under the high tunnels were provide to significantly increase than the greenhouse in terms of yield and average fruit weight. Also, best reaction to the climate condition were found to the ‘Rubygem’ that has short day type among the cultivars. Beside of the obtaining highest yield, many quality parameters were determined higher level at this cultivar.

References

  • Akhatouand, I. and A.F. Recamales, 2014. Influence of Cultivar and Culture System on Nutritional and Organoleptic Quality of Strawberry. J. Sci. Food Agric. 94:866–875.
  • Cordenunsi, B.R., J.R.O. Do Nascimento, M.I. Genovese and F.M. Lajolo, 2002. Influence of Cultivar on Quality Parameters and Chemical Composition of Strawberry Fruits Grown in Brazil. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 50:2581–2586.
  • Durner, E.F. and E.B. Poling, 1988. Strawberry Developmental Responses to Photoperiod and Temperature: A Review. Adv. Strawberry Prod. 7: 6–15.
  • Giampieri, F., M. Alvarez–Suarez, L. Mazzoni, S. Romandini, S. Bompadre, J. Diamanti, F. Capocasa, B. Mezzetti, J.L. Quiles, M.S. Ferreiro, S. Tulipani and M. Battino, 2013. The Potential Impact of Strawberry on Human Health. Natural Product Research. 27:448–455.
  • Gündüz, K. and E. Özdemir, 2014. The Effects of Genotype and Growing Conditions on Antioxidant Capacity, Phenolic Compounds, Organic Acid and Individual Sugars of Strawberry. Food Chemistry 155:298–303.
  • Guttridge, C.G., 1985. Fragaria × ananassa. In: CRC Handbook of Flowering. (Halevy, A., Ed.). Volume 3. CRC Press Inc., Boca Raton, FL, USA. 16–33.
  • Jouquand, C., C. Chandler, A. Plotto and K. Goodner, 2008. A Sensory and Chemical Analysis of Fresh Strawberries Over Harvest Dates and Seasons Reveals Factors that Affect Eating Quality. J. Am. Soc. Hort. Sci. 133:859–867.
  • Lado, J., E. Vicente, A. Manzzionia and G. Ares, 2010. Application of a Check All That Apply Question For The Evaluation of Strawberry Cultivars From Breeding Program. J. Sci. Food Agric. 90:2268–227.
  • Opstad, N., A. Sonsteby, U. Myrheim and O.M. Heide, 2011. Seasonal Timing of Floral Initiation in Strawberry: Effects of Cultivar and Geographic Location. Scientia Horticulturae 129:127–134.
  • Palencia, P., J.G. Bordonaba, F. Martinez and L.A. Terry, 2016. Investigating the Effect of Different Soilless Substrates on Strawberry Productivity and Fruit Composition. Scientia Horticulturae 203:12–19.
  • Pandey, S., J. Singh, S.K. Singh and I.B. Mourya, 2015. Influence of Growing Environment on Growth, Yield and Chemical Composition of Strawberry (Fragaria × ananassa) Fruits Under Open Vs Naturally Ventilated Polyhouse Condition. Indian Journal of Agricultural Sciences 85(12):1540–5.
  • Paydaş, S., 1988. Çileklerde Çiçek Tomurcuğu Oluşumu ve Buna Gün Uzunluğu, Sıcaklık ve Azot Düzeylerinin Etkileri Üzerinde Araştırmalar (Doktora Tezi). Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü 255.
  • Pokhrel, B., K.H. Laursen and K.K. Petersen, 2015. Yield, Quality, and Nutrient Concentrations of Strawberry (Fragaria × ananassa Duch. Cv. ‘Sonata’) Grown with Different Organic Fertilizer Strategies. J. Agric. Food Chem. 63:5578–5586.
  • Samykanno, K., E. Pang and P.J. Marriott, 2013. Genotypic and Environmental Effects on Flavor Attributes of ‘Albion’ and ‘Juliette’ Strawberry Fruits. Scientia Horticulturae. 164:633–642.
  • Sønsteby, A. and O.M. Heide, 2008. Temperature Responses, Flowering and Yield of the June–bearing Strawberry Cultivars ‘Florence’, ‘Frida’ and ‘Korona’. Scientia Horticulturae, 119:49–54.
  • Sonsteby, A. and O.M. Heide, 2009. Environmental Control of Flowering and Runnering in Three Contrasting Populations of Fragaria chiloensis. Journal of Horticultural Science & Biotechnology 84(3):267–272.
  • Sønsteby, A. and O.M. Heide, 2006. Dormancy Relations and Flowering of the Strawberry Cultivars Korona and Elsanta as Influenced by Photoperiod and Temperature. Sci. Hort. 110:57–67.
  • Sonsteby, A., N. Opstad, U. Myrheim and O.M. Heide, 2009. Interaction of Short Day and Timing of Nitrogen Fertilization on Growth and Flowering of ‘Korona’ Strawberry (Fragaria × ananassa Duch.). Sci. Hort. 123:204–209.
  • Taylor, D.R., 2002. The Physiology of Flowering in Strawberry. Acta Horticulturae 567, 245–251.
  • Verheul, M.J., A. Sonsteby and S.O. Grimstad, 2007. Influence of Day and Night Temperature on Flowering of Fragaria × ananassa Duch. cvs. Korona and Elsanta. Sci. Hort. 112: 200–206.
  • Winardiantika, V., Y.H. Lee, N.I. Park and Y.R. Yeoung, 2015. Effect of Cultivar and Harvest Time on the Content of Antioxidant Phytochemicals in Strawberry Fruit. Hort. Environ. Biotechnol. 56(6):732–739.
There are 21 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Mehmet Ali Sarıdaş This is me

Gözde Nogay This is me

Şule Hilal Attar This is me

Sevgi Paydaş Kargı This is me

Ebru Kafkas This is me

Publication Date December 31, 2016
Submission Date December 1, 2016
Acceptance Date December 31, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 2) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu

Cite

APA Sarıdaş, M. A., Nogay, G., Attar, Ş. H., … Paydaş Kargı, S. (2016). Farklı Yetiştirme Ortamlarının Bazı Çilek Çeşitlerinde Verim ve Kalite Üzerine Etkileri. Bahçe, 45((Özel Sayı 2) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu), 163-172.
AMA Sarıdaş MA, Nogay G, Attar ŞH, Paydaş Kargı S, Kafkas E. Farklı Yetiştirme Ortamlarının Bazı Çilek Çeşitlerinde Verim ve Kalite Üzerine Etkileri. Bahçe. December 2016;45((Özel Sayı 2) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu):163-172.
Chicago Sarıdaş, Mehmet Ali, Gözde Nogay, Şule Hilal Attar, Sevgi Paydaş Kargı, and Ebru Kafkas. “Farklı Yetiştirme Ortamlarının Bazı Çilek Çeşitlerinde Verim Ve Kalite Üzerine Etkileri”. Bahçe 45, no. (Özel Sayı 2) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu (December 2016): 163-72.
EndNote Sarıdaş MA, Nogay G, Attar ŞH, Paydaş Kargı S, Kafkas E (December 1, 2016) Farklı Yetiştirme Ortamlarının Bazı Çilek Çeşitlerinde Verim ve Kalite Üzerine Etkileri. Bahçe 45 (Özel Sayı 2) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu 163–172.
IEEE M. A. Sarıdaş, G. Nogay, Ş. H. Attar, S. Paydaş Kargı, and E. Kafkas, “Farklı Yetiştirme Ortamlarının Bazı Çilek Çeşitlerinde Verim ve Kalite Üzerine Etkileri”, Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 2) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu, pp. 163–172, 2016.
ISNAD Sarıdaş, Mehmet Ali et al. “Farklı Yetiştirme Ortamlarının Bazı Çilek Çeşitlerinde Verim Ve Kalite Üzerine Etkileri”. Bahçe 45/(Özel Sayı 2) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu (December2016), 163-172.
JAMA Sarıdaş MA, Nogay G, Attar ŞH, Paydaş Kargı S, Kafkas E. Farklı Yetiştirme Ortamlarının Bazı Çilek Çeşitlerinde Verim ve Kalite Üzerine Etkileri. Bahçe. 2016;45:163–172.
MLA Sarıdaş, Mehmet Ali et al. “Farklı Yetiştirme Ortamlarının Bazı Çilek Çeşitlerinde Verim Ve Kalite Üzerine Etkileri”. Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 2) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 2016, pp. 163-72.
Vancouver Sarıdaş MA, Nogay G, Attar ŞH, Paydaş Kargı S, Kafkas E. Farklı Yetiştirme Ortamlarının Bazı Çilek Çeşitlerinde Verim ve Kalite Üzerine Etkileri. Bahçe. 2016;45((Özel Sayı 2) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu):163-72.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram