Conference Paper
BibTex RIS Cite

The Effect of Hot Water and Calcium Dips on Storage and Quality Properties of Fresh Cut Kiwifruit Slices

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 2) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 135 - 144, 31.12.2016

Abstract

The effect of hot water and calcium dips on storage and quality properties of fresh cut kiwifruit slices was investigated in this study. The fruits stored at 5°C were dipped in 45°C water with calcium lactat (1% ve 2%) for 25 min. After dipping fruits were cooled at 5°C. Twenty-four hours later fruits were peeled, sanitized, cut into slices and packed. The firmness of kiwifruit slices’ was subsequently evaluated during 10 days of storage.
Weight loss, (%), flesh firmless (Shore), total soluble solids (%), titratable acidity (%), pH, flesh color (hº), vitamin C (L-Askorbik acid), total fenolic compounds (mg gallic acid/L), antioxidant activity (%), appearance were also investigated. Results showed that hot water dips with 2% calcium lactat had a positive effect on overall quality parameters of kiwifruit slices.

References

  • Bal E., Kök D., 2006. Kivide (Actinidia deliciosa) Farklı Dozda Karpit Uygulamalarının Bazı Meyve Kalite Kriterlerine Etkileri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(2), 213-219.
  • Beirão-da-Costa S., Steiner A., Correia L., Empis J., Moldão-Martins M., 2006. Effects of Maturity Stage and Mild Heat Treatments on Quality of Minimally Processed Kiwifruit. Journal of Food Engineering 76, 616-625.
  • Beirão-Da-Costa S., Cardoso A., Martins L.L., Empis J., Moldão-Martins M., 2008.The Effect of Calcium Dips Combined with Mild Heating of Whole Kiwifruit for Fruit Slices Quality Maintenance. Food Chemistry 108, 191-197.
  • Beirão-Da-Costa S., Moura-Guedes M.C., Ferreıra-Pinto M.M., Empis J., Moldão-Martins M., 2014. Alternative Sanitizing Methods to Ensure Safety and Quality of Fresh-Cut Kiwifruit. Journal of Food Processing and Preservation 38, 1–10.
  • Bostan S.Z., Günay K., 2014. ‘Hayward’ (Actinidia deliciosa Planch) kivi çeşidinin meyve kalitesi üzerine rakım ve yöneyin etkisi. Akademik Ziraat Dergisi 3(1):13-22.
  • Cemeroğlu BS, 2013. Gıda Analizleri. 102-108.
  • Dündar Ö., İpek U., Özkaya O., Valizadeh A., Demircioğlu H., Kükürt E., 2014. Farklı Yetiştirme koşullarının domateslerin muhafazası üzerine etkileri. 10. Sebze Tarımı Sempozyumu, 2-4 Eylül 2014, Tekirdağ. 466-472.
  • Ekşi A., Türkmen Özen İ., 2012. Kivi Meyvesinin Kimyasal Bileşenleri ve Fonksiyonel Özellikleri. Ordu Üni. Bil. Tek. Derg.,Cilt:2,Sayı:2, s 54-67.
  • Ergun M., Ergun N., 2006. Rendelenmiş Havucun Kalsiyum Uygulamalarına Tepkileri. K. Sütçü İmam Üniv., Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, Kahramanmaraş, ergun@ksu.edu.tr.
  • Ergun M., Ergun N., 2007. Dilimlenmiş Hıyarın Raf Ömrünün Modifiye Atmosfer Paketlemesi ve Kalsiyum Laktat Uygulaması ile Uzatılması. KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi, 10(2).94-99.
  • Klımczak, I., Malecka, M., Szlachta, M., Glıszczyńska-Świglo, A., 2007. Effect of Storage on the Content of Polyphenols, Vitamin C and the Antioxidant Activity of Orange Juices. Journal of Food Composition and Analysis, 20:313-322.
  • Nishiyama I., Yamashita Y., Yamanaka M., Shimohashi A., Fukuda T., Oota T., 2004. Varietal difference in vitamin C content in the fruit of kiwifruit and other Actinidia species. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 52, p.5472-5475.
  • Öz A.T., Eriş A., 2009. Kontrollü Atmosfer (KA) ve Normal Atmosfer (NA) Koşullarında Depolamanın Farklı Zamanlarda Derilen “Hayward” (Actinidia Deliciosa) Kivi Çeşidinin Kalite Değişimine Etkisi. Gıda 34 (2): 83-89.
  • Park Y.S., Leontowicz H., Leontowicz M., Namiesnik J., Suhaj M., Cvikrova´ M., Martincova´ O., Weisz M., Gorinstein S., 2011. Comparison of the contents of bioactive compounds and the level of antioxidant activity in different kiwifruit cultivars. Journal of Food Composition and Analysis, 24, p.963-970.

Sıcak Su ile Kalsiyum Daldırmasının Kivi Dilimlerinin Muhafazası ve Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 2) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 135 - 144, 31.12.2016

Abstract

Bu çalışmada, sıcak su ile kalsiyum daldırmasının taze doğranmış Hayward kivi dilimlerinin muhafazası ve kalite özellikleri üzerine etkileri araştırılmıştır. 5°C’de depolanmış tüm meyveler, 25 dakika boyunca çeşme suyu (kontrol), 45°C’lik su ve kalsiyum laktat (%1 ve %2) uygulandıktan sonra 5°C’de soğutulmuştur. 24 saat sonra meyveler soyulmuş, sterilize edilmiş, dilimlenmiş ve paketlenmiştir. Araştırmada sıcak su, kalsiyum laktat uygulamaları ve kontrol grupları 5ºC’de 10 gün muhafaza edilmiştir. Muhafaza süresince 5 gün aralıklarla alınan kivi örneklerinde; ağırlık kaybı (%), meyve eti sertliği (Shore), suda çözünebilir kuru madde miktarı (%), titre edilebilir asit miktarı (%), pH, meyve et rengi (hº), C vitamini (L-Askorbik asit) miktarı, toplam fenolik bileşik (mg gallik asit/L), antioksidant madde aktivitesi (%), genel görünüm gibi bazı fiziksel ve kimyasal değişimler belirlenmiştir. 10 gün muhafaza sonunda sıcak su ile % 2 kalsiyum laktata daldırmanın kivi meyve dilimlerinin muhafazası ve kalite özellikleri üzerine olumlu etki yaptığı bulunmuştur.

References

  • Bal E., Kök D., 2006. Kivide (Actinidia deliciosa) Farklı Dozda Karpit Uygulamalarının Bazı Meyve Kalite Kriterlerine Etkileri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(2), 213-219.
  • Beirão-da-Costa S., Steiner A., Correia L., Empis J., Moldão-Martins M., 2006. Effects of Maturity Stage and Mild Heat Treatments on Quality of Minimally Processed Kiwifruit. Journal of Food Engineering 76, 616-625.
  • Beirão-Da-Costa S., Cardoso A., Martins L.L., Empis J., Moldão-Martins M., 2008.The Effect of Calcium Dips Combined with Mild Heating of Whole Kiwifruit for Fruit Slices Quality Maintenance. Food Chemistry 108, 191-197.
  • Beirão-Da-Costa S., Moura-Guedes M.C., Ferreıra-Pinto M.M., Empis J., Moldão-Martins M., 2014. Alternative Sanitizing Methods to Ensure Safety and Quality of Fresh-Cut Kiwifruit. Journal of Food Processing and Preservation 38, 1–10.
  • Bostan S.Z., Günay K., 2014. ‘Hayward’ (Actinidia deliciosa Planch) kivi çeşidinin meyve kalitesi üzerine rakım ve yöneyin etkisi. Akademik Ziraat Dergisi 3(1):13-22.
  • Cemeroğlu BS, 2013. Gıda Analizleri. 102-108.
  • Dündar Ö., İpek U., Özkaya O., Valizadeh A., Demircioğlu H., Kükürt E., 2014. Farklı Yetiştirme koşullarının domateslerin muhafazası üzerine etkileri. 10. Sebze Tarımı Sempozyumu, 2-4 Eylül 2014, Tekirdağ. 466-472.
  • Ekşi A., Türkmen Özen İ., 2012. Kivi Meyvesinin Kimyasal Bileşenleri ve Fonksiyonel Özellikleri. Ordu Üni. Bil. Tek. Derg.,Cilt:2,Sayı:2, s 54-67.
  • Ergun M., Ergun N., 2006. Rendelenmiş Havucun Kalsiyum Uygulamalarına Tepkileri. K. Sütçü İmam Üniv., Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, Kahramanmaraş, ergun@ksu.edu.tr.
  • Ergun M., Ergun N., 2007. Dilimlenmiş Hıyarın Raf Ömrünün Modifiye Atmosfer Paketlemesi ve Kalsiyum Laktat Uygulaması ile Uzatılması. KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi, 10(2).94-99.
  • Klımczak, I., Malecka, M., Szlachta, M., Glıszczyńska-Świglo, A., 2007. Effect of Storage on the Content of Polyphenols, Vitamin C and the Antioxidant Activity of Orange Juices. Journal of Food Composition and Analysis, 20:313-322.
  • Nishiyama I., Yamashita Y., Yamanaka M., Shimohashi A., Fukuda T., Oota T., 2004. Varietal difference in vitamin C content in the fruit of kiwifruit and other Actinidia species. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 52, p.5472-5475.
  • Öz A.T., Eriş A., 2009. Kontrollü Atmosfer (KA) ve Normal Atmosfer (NA) Koşullarında Depolamanın Farklı Zamanlarda Derilen “Hayward” (Actinidia Deliciosa) Kivi Çeşidinin Kalite Değişimine Etkisi. Gıda 34 (2): 83-89.
  • Park Y.S., Leontowicz H., Leontowicz M., Namiesnik J., Suhaj M., Cvikrova´ M., Martincova´ O., Weisz M., Gorinstein S., 2011. Comparison of the contents of bioactive compounds and the level of antioxidant activity in different kiwifruit cultivars. Journal of Food Composition and Analysis, 24, p.963-970.
There are 14 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Ömür Dündar This is me

Hatice Demircioğlu This is me

Okan Özkaya This is me

Nurcan Dölek This is me

Burcu Dündar This is me

Nazmiye Erişkin This is me

İsa Tugay Adıgüzel This is me

Publication Date December 31, 2016
Submission Date October 3, 2016
Acceptance Date December 1, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 2) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu

Cite

APA Dündar, Ö., Demircioğlu, H., Özkaya, O., … Dölek, N. (2016). Sıcak Su ile Kalsiyum Daldırmasının Kivi Dilimlerinin Muhafazası ve Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri. Bahçe, 45((Özel Sayı 2) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu), 135-144.
AMA Dündar Ö, Demircioğlu H, Özkaya O, et al. Sıcak Su ile Kalsiyum Daldırmasının Kivi Dilimlerinin Muhafazası ve Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri. Bahçe. December 2016;45((Özel Sayı 2) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu):135-144.
Chicago Dündar, Ömür, Hatice Demircioğlu, Okan Özkaya, Nurcan Dölek, Burcu Dündar, Nazmiye Erişkin, and İsa Tugay Adıgüzel. “Sıcak Su Ile Kalsiyum Daldırmasının Kivi Dilimlerinin Muhafazası Ve Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri”. Bahçe 45, no. (Özel Sayı 2) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu (December 2016): 135-44.
EndNote Dündar Ö, Demircioğlu H, Özkaya O, Dölek N, Dündar B, Erişkin N, Adıgüzel İT (December 1, 2016) Sıcak Su ile Kalsiyum Daldırmasının Kivi Dilimlerinin Muhafazası ve Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri. Bahçe 45 (Özel Sayı 2) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu 135–144.
IEEE Ö. Dündar, H. Demircioğlu, O. Özkaya, N. Dölek, B. Dündar, N. Erişkin, and İ. T. Adıgüzel, “Sıcak Su ile Kalsiyum Daldırmasının Kivi Dilimlerinin Muhafazası ve Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri”, Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 2) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu, pp. 135–144, 2016.
ISNAD Dündar, Ömür et al. “Sıcak Su Ile Kalsiyum Daldırmasının Kivi Dilimlerinin Muhafazası Ve Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri”. Bahçe 45/(Özel Sayı 2) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu (December2016), 135-144.
JAMA Dündar Ö, Demircioğlu H, Özkaya O, Dölek N, Dündar B, Erişkin N, Adıgüzel İT. Sıcak Su ile Kalsiyum Daldırmasının Kivi Dilimlerinin Muhafazası ve Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri. Bahçe. 2016;45:135–144.
MLA Dündar, Ömür et al. “Sıcak Su Ile Kalsiyum Daldırmasının Kivi Dilimlerinin Muhafazası Ve Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri”. Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 2) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 2016, pp. 135-44.
Vancouver Dündar Ö, Demircioğlu H, Özkaya O, Dölek N, Dündar B, Erişkin N, et al. Sıcak Su ile Kalsiyum Daldırmasının Kivi Dilimlerinin Muhafazası ve Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri. Bahçe. 2016;45((Özel Sayı 2) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu):135-44.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram