Bu çalışmada; Ülkemizde son yıllarda oldukça popüler hale gelen “Pink Lady” elma çeşidinde, farklı depolama sistemlerinin ve hasat sonrası uygulamaların depolama süresince bazı kalite özelliklerine etkileri incelenmiştir. Bu amaçla; Çanakkale’den hasat edilen “Pink Lady” elma çeşidine ait meyvelerde dinamik kontrollü atmosfer depolama sistemi, hasat sonrası 1-Methylcyclopropane uygulaması ve bu uygulamanın söz konusu depolama sistemiyle olan kombinasyonu uygulanmıştır. Bu uygulamalar ile normal atmosferde herhangi bir uygulamaya tabi tutulmamış kontrol meyveleri 0-1°C ile %90-95 oransal nem koşullarında sırasıyla 60, 120, 180 ve 240 gün süreyle soğuk depolamaya tabi tutulmuşlardır. Tüm uygulamalara ait meyvelerin bir bölümü her depolama süresi sonrasında 7 gün süreyle 20-22°C sıcaklık ve %50-60 oransal nem koşullarında raf ömrüne tabi tutulmuşlardır. Hasattan sonra ve her depolamayla raf ömrü ertesinde meyvelerde; et rengi değişimi, meyve eti sertliği, suda çözünür kuru madde oranı, malik asit miktarı, toplam fenolik bileşik içeriği ve çürüme oranı gibi bazı kalite özellikleri incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; depolama süresi, incelenen tüm kalite parametreleri üzerinde etkili olmuş, depolama süresindeki artış, kalite kayıplarını beraberinde getirmiştir. Bunun yanında; depolama süresince kalitenin korunduğu meyveler dinamik kontrollü atmosferde depolanan ve 1- Methylcyclopropene uygulamasına tabi tutulanlar olmuşlardır. Bunu normal atmosfer koşullarında 1-Methylcyclopropene uygulamasının etkileri takip etmiştir.
In this research the effects of different storage systems on some quality parameters on Pink Lady apple cultivar that became popular on recent years during storage period. For this purpose, dynamic controlled atmosphere storage system, postharvest 1-Methylcyclopropene treatment and the combination of this treatment with this storage system were materialized on Pink Lady apple cultivar fruits harvested from Çanakkale. Treated fruits and untreated control fruits were stored at 0-1°C temperature and 90-95% relative humidity conditions for 60, 120, 180 and 240 days respectively. Whole fruits were kept at 20-22°C temperature and 90-95% relative humidity conditions for 7 days as shelf life. Some quality parameters such as flesh color development, fruit firmness, soluble solids content, malic acid content, total phenolic compound content and decay incidence were evaluated after harvest and each storage and shelf life period. According to the results, storage period was found significant on each quality parameter. Thus prolonged storage period caused quality losses. Furthermore, fruits that had higher quality were 1-Methylcyclopropene treated stored at dynamic controlled atmosphere. 1Methylcyclopropene treated fruits followed this combination.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2016 |
Submission Date | January 1, 2016 |
Acceptance Date | January 31, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram