Conference Paper
BibTex RIS Cite

Bazı Nar Melez Genotiplerinin Muhafaza Performanslarının Belirlenmesi

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 273 - 278, 31.03.2016

Abstract

Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde 1997 yılından bu yana farklı pomolojik özellikler taşıyan nar çeşitlerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar sonucunda elde edilen seleksiyon 2 aşamasındaki 38 çeşit adayında ön depolama çalışmaları yapılmıştır (+6℃'de 120 gün). Yapılan ön çalışmalar sonucunda, elde edilen ümitvar 5 melez genotip, çeşit adayı olarak ön plana çıkmıştır. 18, 19, 40 numaralı ekşi çeşit adayları, 39 ve 1310 numaralı tatlı çeşit adayları ve Hicaznar çeşidinden seleksiyon ıslahı yöntemiyle elde edilen Enstitüye ait İzmir 1513 çeşidi, araştırma materyali olarak kullanılmıştır. Yapılan çalışmada, ön plana çıkan yeni nar çeşit adaylarının tescilinden önce, soğukta depolama kapasitelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu genotipler, hasat edildikten hemen sonra delikli plastik kasalara (30×50×20 cm), tesadüf parselleri deneme desenine göre, 3 tekerrürlü ve her tekerrürde 9 meyve olacak şekilde depolanmıştır. Başlangıç ölçümü dahil 4 ay süresince meyvelerde toplam fenolik bileşik içeriği, antosiyanin içeriği, askorbik asit, SÇKM (%Brix ), TA ( mg/100gr), pH, meyve dış kabuk parlaklığı (L), meyve tane rengi (a*) ve % ağırlık kaybı değişimleri incelenmiştir. Yeni çeşit geliştirmek ve pazara daha uzun süre nar arzı sağlamak amacıyla yapılmış olan çalışmada, performansı bakımından en iyi sonucu 18 numaralı çeşit adayı göstermiştir. 19 numaralı çeşit adayı ise standart çeşitten (İzmir 1513) daha iyi performans sergilemiş olup, 40 numaralı çeşit adayı ise standart çeşitle benzer performansı sergilemiştir. Tatlı çeşitlerin depolama sürelerinin daha kısa olmasına rağmen, 39 ve 1310 numaralı çeşit adayları, Ocak ayının üçüncü haftasına kadar iyi bir depo performansı göstermiştir. Elde edilen bu veriler neticesinde hem ıslahçılar açısından bir kriter olarak kullanılacak hem de üreticiler açısından piyasaya daha uzun süre nar sunma olanağı sağlayacaktır.

References

  • Anonim, 2011. Türkiye İstatistikleri Araştırma Kurumu. Bitkisel Üretim İstatistikleri. http://www.tuik.gov.tr/veribilgi.do
  • Barman, K., Asrey, R., Pal, R.K., Kaur, C., Jha, S.K., 2014. Influence of putrescine and carnauba wax on functional and sensory quality of pomegranate (Punica granatum L.) fruits during storage. J. Food Sci. Tech. 51:111-117.
  • Cheng, G.W., Breen, P.J., 1991. Activity of phenylalanine ammonolyses (PAL) and concentrations of anthocyanins and phenolics in developing strawberry fruit. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 116:865869.
  • Fawole, O.A., Opara, U.I., 2013. Effects of temperature and duration on physiological responses of pomegranate fruit. Ind. Crops. Prod. 47:300-309.
  • Gil, M.I., Toma's-Barbera'n, F.A., Hess-Pierce, B., Holcroft, D.M., Kader, A.A., 2000. Antioxidant activity of pomegranate juice and its relationship with phenolic composition and processing. J. Agric. Food Chem. 48:4581-4589.
  • Heber, D., Schulman. R,N., Seeram, N,P., 2006 Pomegranates ancient roots to modern medicine 63,91,94,98,107,133,160s.
  • Heishi, A.B., Garande, V.K., Wagh, A.N., Katore, H.S., 2001. Effect of pre-harvest sprays of chemicals on the quality of pomegranate fruit (Punica granatum L) cv G-137. Agr. Sci. Digest. 21(1):25–27.
  • Karaçalı, İ., 2009. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No:494, İzmir, 486s.
  • Kaya, Z., Raynal, D.J., 2001. Biodiversity and conservation of Turkish forests. Biological Conservation, 97:131-141.
  • Küçük, E., Ercan, N., Gürnil, K., Özkarakaş, İ., Şafak, C., Tokmak,S., 2007. Ege Bölgesinde melezleme yoluyla yeni nar (Punica granatum L.) çeşitlerinin geliştirilmesi. Ara Sonuç Raporu Proje No: TAGEM/Iy/97/06/08/001.
  • Küpper, W., 1995. Wirkungen von temperatur und CO2konzentration in der langfristigen CA-lagerung auf verschiedene qualitaetsmerkmale und die respiration waehrend der nachlagerungsphase des granatapfels (Punica granatum L.)der sorte ‘Hicaznar’. Ph.D. Thesis. Institut für Obstbau und Gemüsebau der Rheinschen Friedrich-WilhelmsUniv., Bonn.
  • Lee, S.K., Kader, A.A., 2000. Preharvest and postharvest factors influencing vitamin C content of horticultural crops. Postharvest Biol. Technol. 20, 207–220.
  • Li, Y., Guo, C., Yang, J., Wei, J., Xu, J., Cheng, S., 2006. Evaluation of antioxidant properties of pomegranate peel extract in comparison with pomegranate pulp extract. Food Chem., 96:254260.
  • Melgarejo, P., Salazar, D.M., Artes, F., 2000. Organic acids and sugars composition of harvested pomegranate fruits. Eur. Food Res. Technol. 211(3):185-190.
  • Nanda, S., Rau, D.V.S. , Krishnamurthy, S., 2001. Effects of shrink film wrapping and storage temperature on the shelf life and quality of pomegranate fruits cv. ganesh. Postharvest Biol. Technol. 22:61-69.
  • Onur, C., Kaska, N., 1985. Akdeniz bölgesi narlarının (Punica granatumL.) seleksiyonu. Turkish J. Agric. For. D 2, 9, 1:25-33.
  • Onur, C., Pekmezci, M, Tibet, H, Erkan, M., Kuzu, S., 1995. Nar (Prunica granatum L.) muhafazası üzerine araştırmalar. 2. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Adana, 1:696-700.
  • Özgüven, A.I., Yılmaz, C., Ak, B.E., İkinci, A., 2000. Güneydoğu Anadolu bölgesinde değişik nar çeşitlerinin verim ve kalite özellikleri. Türkiye Tarımsal Araştırma Projesi Sempozyumu, 20-21 Eylül 2000, Şanlıurfa.
  • Ozkan, M., 2002. Degradation of anthocyanins in sour cherry and pomegranate juices by hydrogen peroxide in the presence of added ascorbic acid. Food Chem., 78(4):499–504.
  • Pearson, D., Churchill, A.A., 1970. The Chemical Analyses of Foods. Gloucester Place, 104, 233.
  • Pekmezci, M., Erkan, M., 2004. Pomegranata. The Commercial Storage of Fruits, Vegetables and Florist and Nursery Stocks. USDA Handbook No:66, Washington, DC.
  • Perez-Vicente, A., Serrano P., Abellan, P., Garcia-Viguera, C., 2004. Influence of packaging material on pomegranate juice color and bioactive compounds, during storage. J. Sci. Food Agric. 84:639-644.
  • Ricci, D., Giamperi, L., Bucchini, A., Fraternale, D., 2006. Antioxidant activity of Punica granatum fruits. Fitoterapia, 77:310-312.
  • Seeram, N.P., Adams, L.S., Henning, S.M., Niu, Y.T., Zhang, Y.J., Nair, M.G., Heber, D., 2005. In vitro antiproliferative, apoptotic and antioxidant activities of punicalagin, ellagic acid and a total pomegranate tannin extract are enhanced in combination with other polyphenols as found in pomegranate juice. J. Nutr. Biochem., 16(6):360367.
  • Swain, T., Hillis, W.E., 1959. The phenolic constituents of Prunus domestica. I. The quantitative analysis of phenolic constituents. J. Sci. Food Agric., 10:63–68.
  • Turfan, O., Türkyılmaz, M., Yemiş, O., Özkan, M. 2011. Anthocyanin and colour changes during processing of pomegranate (Punica granatum L. cv. Hicaznar) juice from sacs and whole fruit. Food Chem., 129:1644-1651.
  • Ünal, Ç., Velioğlu, S., Cemeroğlu, B., 1995. Türk nar sularının bileşim öğeleri. Gıda 20(6):339-345.
  • Zheng, W., Wang, S.Y., 2001. Antioxidant activity and phenolic compounds in selected herbs. J. Agric. Food Chem., 49(11):5165-5170.

Determination of Storage Performances of Some Pomegranate Hybrid Genotypes

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 273 - 278, 31.03.2016

Abstract

Studies related to development of pomegranate varieties with different pomological characteristics have been conducted by Aegean Institute of Agricultural Research. Pre-storage studies (at 6℃ for 120 days) have been carried out on 38 putative cultivars selected as a result of selection breeding carrying on since 1997. Five promising cultivar candidates have been chosen after preliminary studies. Sour tasting candidates, numbered 18,19 and 40; sweet tasting candidates, numbered 39 and 1310; and cultivar ‘Izmir 1513’ selectively bred from cultivar ‘Hicaznar’ were used as plant materials. In the research, it was aimed to determine cold-storage capacity of the promising candidates before the registration as new varieties of pomegranate. These genotypes, shortly after harvest, were stored in perforated plastic boxes (30×50×20 cm) in a completely randomized tria design with 3 replications and nine fruits per replicate. After initial testing, all fruits were analyzed for their total phenolic compound content, anthocyanin content, ascorbic acid content, TSS (%Brix), TA (mg/100 g), pH, brightness of fruit skin color (L*), the color of peel (a*), and changes in weight loss in cold storage for 4 months. This research was conducted in order to develop new varieties and provide the supply of pomegranates for markets over longer time. Candidate 18 showed the best result in terms of its performance. While candidate 19 had a better performance than the standard cultivar (Izmir 1513), and 40 had similar performance with the standard cultivar. Although the sweet candidates had shorter storage time, candidates 39 and 1310 had a better performance until the third week of January. As a result of data obtained, this research will be utilized as a criterion by plant breeders and it will enable producers to have pomegranates in the market for a longer time of period.

References

  • Anonim, 2011. Türkiye İstatistikleri Araştırma Kurumu. Bitkisel Üretim İstatistikleri. http://www.tuik.gov.tr/veribilgi.do
  • Barman, K., Asrey, R., Pal, R.K., Kaur, C., Jha, S.K., 2014. Influence of putrescine and carnauba wax on functional and sensory quality of pomegranate (Punica granatum L.) fruits during storage. J. Food Sci. Tech. 51:111-117.
  • Cheng, G.W., Breen, P.J., 1991. Activity of phenylalanine ammonolyses (PAL) and concentrations of anthocyanins and phenolics in developing strawberry fruit. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 116:865869.
  • Fawole, O.A., Opara, U.I., 2013. Effects of temperature and duration on physiological responses of pomegranate fruit. Ind. Crops. Prod. 47:300-309.
  • Gil, M.I., Toma's-Barbera'n, F.A., Hess-Pierce, B., Holcroft, D.M., Kader, A.A., 2000. Antioxidant activity of pomegranate juice and its relationship with phenolic composition and processing. J. Agric. Food Chem. 48:4581-4589.
  • Heber, D., Schulman. R,N., Seeram, N,P., 2006 Pomegranates ancient roots to modern medicine 63,91,94,98,107,133,160s.
  • Heishi, A.B., Garande, V.K., Wagh, A.N., Katore, H.S., 2001. Effect of pre-harvest sprays of chemicals on the quality of pomegranate fruit (Punica granatum L) cv G-137. Agr. Sci. Digest. 21(1):25–27.
  • Karaçalı, İ., 2009. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No:494, İzmir, 486s.
  • Kaya, Z., Raynal, D.J., 2001. Biodiversity and conservation of Turkish forests. Biological Conservation, 97:131-141.
  • Küçük, E., Ercan, N., Gürnil, K., Özkarakaş, İ., Şafak, C., Tokmak,S., 2007. Ege Bölgesinde melezleme yoluyla yeni nar (Punica granatum L.) çeşitlerinin geliştirilmesi. Ara Sonuç Raporu Proje No: TAGEM/Iy/97/06/08/001.
  • Küpper, W., 1995. Wirkungen von temperatur und CO2konzentration in der langfristigen CA-lagerung auf verschiedene qualitaetsmerkmale und die respiration waehrend der nachlagerungsphase des granatapfels (Punica granatum L.)der sorte ‘Hicaznar’. Ph.D. Thesis. Institut für Obstbau und Gemüsebau der Rheinschen Friedrich-WilhelmsUniv., Bonn.
  • Lee, S.K., Kader, A.A., 2000. Preharvest and postharvest factors influencing vitamin C content of horticultural crops. Postharvest Biol. Technol. 20, 207–220.
  • Li, Y., Guo, C., Yang, J., Wei, J., Xu, J., Cheng, S., 2006. Evaluation of antioxidant properties of pomegranate peel extract in comparison with pomegranate pulp extract. Food Chem., 96:254260.
  • Melgarejo, P., Salazar, D.M., Artes, F., 2000. Organic acids and sugars composition of harvested pomegranate fruits. Eur. Food Res. Technol. 211(3):185-190.
  • Nanda, S., Rau, D.V.S. , Krishnamurthy, S., 2001. Effects of shrink film wrapping and storage temperature on the shelf life and quality of pomegranate fruits cv. ganesh. Postharvest Biol. Technol. 22:61-69.
  • Onur, C., Kaska, N., 1985. Akdeniz bölgesi narlarının (Punica granatumL.) seleksiyonu. Turkish J. Agric. For. D 2, 9, 1:25-33.
  • Onur, C., Pekmezci, M, Tibet, H, Erkan, M., Kuzu, S., 1995. Nar (Prunica granatum L.) muhafazası üzerine araştırmalar. 2. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Adana, 1:696-700.
  • Özgüven, A.I., Yılmaz, C., Ak, B.E., İkinci, A., 2000. Güneydoğu Anadolu bölgesinde değişik nar çeşitlerinin verim ve kalite özellikleri. Türkiye Tarımsal Araştırma Projesi Sempozyumu, 20-21 Eylül 2000, Şanlıurfa.
  • Ozkan, M., 2002. Degradation of anthocyanins in sour cherry and pomegranate juices by hydrogen peroxide in the presence of added ascorbic acid. Food Chem., 78(4):499–504.
  • Pearson, D., Churchill, A.A., 1970. The Chemical Analyses of Foods. Gloucester Place, 104, 233.
  • Pekmezci, M., Erkan, M., 2004. Pomegranata. The Commercial Storage of Fruits, Vegetables and Florist and Nursery Stocks. USDA Handbook No:66, Washington, DC.
  • Perez-Vicente, A., Serrano P., Abellan, P., Garcia-Viguera, C., 2004. Influence of packaging material on pomegranate juice color and bioactive compounds, during storage. J. Sci. Food Agric. 84:639-644.
  • Ricci, D., Giamperi, L., Bucchini, A., Fraternale, D., 2006. Antioxidant activity of Punica granatum fruits. Fitoterapia, 77:310-312.
  • Seeram, N.P., Adams, L.S., Henning, S.M., Niu, Y.T., Zhang, Y.J., Nair, M.G., Heber, D., 2005. In vitro antiproliferative, apoptotic and antioxidant activities of punicalagin, ellagic acid and a total pomegranate tannin extract are enhanced in combination with other polyphenols as found in pomegranate juice. J. Nutr. Biochem., 16(6):360367.
  • Swain, T., Hillis, W.E., 1959. The phenolic constituents of Prunus domestica. I. The quantitative analysis of phenolic constituents. J. Sci. Food Agric., 10:63–68.
  • Turfan, O., Türkyılmaz, M., Yemiş, O., Özkan, M. 2011. Anthocyanin and colour changes during processing of pomegranate (Punica granatum L. cv. Hicaznar) juice from sacs and whole fruit. Food Chem., 129:1644-1651.
  • Ünal, Ç., Velioğlu, S., Cemeroğlu, B., 1995. Türk nar sularının bileşim öğeleri. Gıda 20(6):339-345.
  • Zheng, W., Wang, S.Y., 2001. Antioxidant activity and phenolic compounds in selected herbs. J. Agric. Food Chem., 49(11):5165-5170.
There are 28 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Fatih Çağır This is me

Neslihan Ekinci

Publication Date March 31, 2016
Submission Date January 1, 2016
Acceptance Date January 31, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi

Cite

APA Çağır, F., & Ekinci, N. (2016). Bazı Nar Melez Genotiplerinin Muhafaza Performanslarının Belirlenmesi. Bahçe, 45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi), 273-278.
AMA Çağır F, Ekinci N. Bazı Nar Melez Genotiplerinin Muhafaza Performanslarının Belirlenmesi. Bahçe. March 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):273-278.
Chicago Çağır, Fatih, and Neslihan Ekinci. “Bazı Nar Melez Genotiplerinin Muhafaza Performanslarının Belirlenmesi”. Bahçe 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March 2016): 273-78.
EndNote Çağır F, Ekinci N (March 1, 2016) Bazı Nar Melez Genotiplerinin Muhafaza Performanslarının Belirlenmesi. Bahçe 45 (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 273–278.
IEEE F. Çağır and N. Ekinci, “Bazı Nar Melez Genotiplerinin Muhafaza Performanslarının Belirlenmesi”, Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, pp. 273–278, 2016.
ISNAD Çağır, Fatih - Ekinci, Neslihan. “Bazı Nar Melez Genotiplerinin Muhafaza Performanslarının Belirlenmesi”. Bahçe 45/(Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March2016), 273-278.
JAMA Çağır F, Ekinci N. Bazı Nar Melez Genotiplerinin Muhafaza Performanslarının Belirlenmesi. Bahçe. 2016;45:273–278.
MLA Çağır, Fatih and Neslihan Ekinci. “Bazı Nar Melez Genotiplerinin Muhafaza Performanslarının Belirlenmesi”. Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 2016, pp. 273-8.
Vancouver Çağır F, Ekinci N. Bazı Nar Melez Genotiplerinin Muhafaza Performanslarının Belirlenmesi. Bahçe. 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):273-8.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram