Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde 1997 yılından bu yana farklı pomolojik özellikler taşıyan nar çeşitlerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar sonucunda elde edilen seleksiyon 2 aşamasındaki 38 çeşit adayında ön depolama çalışmaları yapılmıştır (+6℃'de 120 gün). Yapılan ön çalışmalar sonucunda, elde edilen ümitvar 5 melez genotip, çeşit adayı olarak ön plana çıkmıştır. 18, 19, 40 numaralı ekşi çeşit adayları, 39 ve 1310 numaralı tatlı çeşit adayları ve Hicaznar çeşidinden seleksiyon ıslahı yöntemiyle elde edilen Enstitüye ait İzmir 1513 çeşidi, araştırma materyali olarak kullanılmıştır. Yapılan çalışmada, ön plana çıkan yeni nar çeşit adaylarının tescilinden önce, soğukta depolama kapasitelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu genotipler, hasat edildikten hemen sonra delikli plastik kasalara (30×50×20 cm), tesadüf parselleri deneme desenine göre, 3 tekerrürlü ve her tekerrürde 9 meyve olacak şekilde depolanmıştır. Başlangıç ölçümü dahil 4 ay süresince meyvelerde toplam fenolik bileşik içeriği, antosiyanin içeriği, askorbik asit, SÇKM (%Brix ), TA ( mg/100gr), pH, meyve dış kabuk parlaklığı (L), meyve tane rengi (a*) ve % ağırlık kaybı değişimleri incelenmiştir. Yeni çeşit geliştirmek ve pazara daha uzun süre nar arzı sağlamak amacıyla yapılmış olan çalışmada, performansı bakımından en iyi sonucu 18 numaralı çeşit adayı göstermiştir. 19 numaralı çeşit adayı ise standart çeşitten (İzmir 1513) daha iyi performans sergilemiş olup, 40 numaralı çeşit adayı ise standart çeşitle benzer performansı sergilemiştir. Tatlı çeşitlerin depolama sürelerinin daha kısa olmasına rağmen, 39 ve 1310 numaralı çeşit adayları, Ocak ayının üçüncü haftasına kadar iyi bir depo performansı göstermiştir. Elde edilen bu veriler neticesinde hem ıslahçılar açısından bir kriter olarak kullanılacak hem de üreticiler açısından piyasaya daha uzun süre nar sunma olanağı sağlayacaktır.
Studies related to development of pomegranate varieties with different pomological characteristics have been conducted by Aegean Institute of Agricultural Research. Pre-storage studies (at 6℃ for 120 days) have been carried out on 38 putative cultivars selected as a result of selection breeding carrying on since 1997. Five promising cultivar candidates have been chosen after preliminary studies. Sour tasting candidates, numbered 18,19 and 40; sweet tasting candidates, numbered 39 and 1310; and cultivar ‘Izmir 1513’ selectively bred from cultivar ‘Hicaznar’ were used as plant materials. In the research, it was aimed to determine cold-storage capacity of the promising candidates before the registration as new varieties of pomegranate. These genotypes, shortly after harvest, were stored in perforated plastic boxes (30×50×20 cm) in a completely randomized tria design with 3 replications and nine fruits per replicate. After initial testing, all fruits were analyzed for their total phenolic compound content, anthocyanin content, ascorbic acid content, TSS (%Brix), TA (mg/100 g), pH, brightness of fruit skin color (L*), the color of peel (a*), and changes in weight loss in cold storage for 4 months. This research was conducted in order to develop new varieties and provide the supply of pomegranates for markets over longer time. Candidate 18 showed the best result in terms of its performance. While candidate 19 had a better performance than the standard cultivar (Izmir 1513), and 40 had similar performance with the standard cultivar. Although the sweet candidates had shorter storage time, candidates 39 and 1310 had a better performance until the third week of January. As a result of data obtained, this research will be utilized as a criterion by plant breeders and it will enable producers to have pomegranates in the market for a longer time of period.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2016 |
Submission Date | January 1, 2016 |
Acceptance Date | January 31, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram