Conference Paper
BibTex RIS Cite

Studies on Determination of Fruit Characteristics of Gemlik Olive Clones Harvested at Different Maturity Stages

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 320 - 324, 31.03.2016

Abstract

This research was carried out to determine changes of fruit characteristics of Gemlik olive clones harvested at different maturation period under Çanakkale ecological condition in 2012. In the study G 20/3, G 20/7, G 12/2 clones of Gemlik olive were used. Some pomological and biochemical characteristics of olive fruits harvested in periods of 10 days in 4 October, 15 October, 31 October and 9 December dates were investigated. In this examinations fruit length and width (mm), fruit index (length/width), seed length (mm), seed width (mm), 100 fruit weight (g), 100 seed weight (g), fruit flesh rate (%), fruit humidity rate (%), maturity index, chlorophyl a (µg/ml), chlorophyl b (µg/ml) and total carotenoids compounds (µg/ml) were determined. At the end of the study, pomological and biochemical characteristics of fruits of Gemlik cultivar clones harvested in different maturity times showed important changes.

References

  • Boskou, D., 1996. History and characteristics of the olive tree. In: Boskou, D.,(Ed.) Olive Oil. Chemistry and Technology. AOCS Press, Champaign, Illinois. 1-6.
  • Canözer, Ö., 1991. Standart Zeytin Çeşitleri Kataloğu. TKB, Mesleki Yayınlar Serisi. Genel No; 334. Seri No: 16. Ankara. 107 s.
  • Gündoğdu, M.A., Şeker M., 2012. Investigation of monthly changes of different olive varieties for some pomological characteristics and fatty acid composition in cool subtropical condition of Turkey, V International Symposium on Tropical and Subtropical Fruits, 18-22 June, Guangzhou, China.
  • Gündoğdu, M.A., 2011. Bazı yerli ve yabancı zeytin çeşitlerinin fenolojik ve pomolojik özellikleri ile zeytinyağı bileşenlerinin aylık değişimlerinin incelenmesi, Yüksek Lisans Tezi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Çanakkale
  • Iooc, 2007. Optimal harvest time. In: Tombesi A., Tombesi S., (Eds.), Production Techniques in Olive Growing. Artegraf S.A., Madrid. 319327.
  • Kaleci, N., 2012. Çanakkale yöresi zeytinciliği ve sorunları. 20-21 Nisan, Zeytin Çalıştayı, Ayvacık, Çanakkale, 35-53.
  • Kaynaş, N., Sütçü A.R., Fidan A.E., 1996. Zeytinde adaptasyon (Marmara Bölgesi). Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Bilimsel Araştırma ve İncelemeler. Yayın No: 82, Yalova, 27 s.
  • Kaynaş, N., Sütçü A.R., Fidan A.E., 1988. Marmara Bölgesi zeytin çeşitlerinin pomolojik özellikleri üzerinde çalişmalar. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Bilimsel Arş. ve İncelemeler. Yayın No: 87, Yalova. 25 s.
  • Nergiz, C., Engez, Y., 2000. Compositional variation of olive fruit during ripening. Food Chemistry, 69: 55-59.
  • Tressler, D.K., Woodroof J.G., 1976., Food Products Formullary, The AVI Publishing Comp. Inc., Connecticut, 276 p.
  • Wellburn, A.R., 1994., The spectral determination of chlorophylls a and b, as well as total carotenoids, using various solvents with spectrophotometers of different resolution, J. Plant Phys. 144, 307-313.
  • Woodroof, J.G., Luh B.S., 1975., Commercial Fruit Processing. The Avi Publishing Comp. Inc., Connecticut, 710 p.

Farklı Olgunluk Dönemlerinde Hasat Edilen Gemlik Zeytini Klonların Meyve Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerinde Çalışmalar

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 320 - 324, 31.03.2016

Abstract

Bu araştırma, Çanakkale koşullarında yetişen ve farklı olgunluk zamanlarda hasat edilen Gemlik Zeytini klonlarının meyvelerinde meydana gelen değişimleri incelemek amacıyla 2012 yılında yapılmıştır. Çalışmada Gemlik Zeytini klonlarından G 20/3, G 20/7, G 12/2 ele alınmıştır. Bu klonlara ait ağaçlardan zeytin meyveleri 4 Ekim, 15 Ekim, 31 Ekim ve 9 Kasım olmak üzere 10 günlük aralıklarla, 4 farklı zamanda hasat edilerek, meyvelerinde bazı pomolojik ve biyokimyasal özellikler incelenmiştir. Bu amaçla hasat edilen zeytinlerde meyve ve çekirdek eni ile boyu (mm), meyve indeksi (boy/en), çekirdek boyu ve eni (mm), 100 meyve ve çekirdek ağırlığı (g), meyve et ve nem oranı (%), olgunluk indeksi, klorofil a (mg/l), klorofil b (mg/l) ve toplam karotenoid içeriği (µg/ml) incelenmiştir. Ayrıca meyve şekli, meyve olgunluk indeksleri de belirlenmiştir. Çalışma sonunda Gemlik zeytini klonlarına ait ağaçların meyvelerinde, hasat zamanlarına bağlı olarak önemli pomolojik ve biyokimyasal değişimler olduğu belirlenmiştir.

References

  • Boskou, D., 1996. History and characteristics of the olive tree. In: Boskou, D.,(Ed.) Olive Oil. Chemistry and Technology. AOCS Press, Champaign, Illinois. 1-6.
  • Canözer, Ö., 1991. Standart Zeytin Çeşitleri Kataloğu. TKB, Mesleki Yayınlar Serisi. Genel No; 334. Seri No: 16. Ankara. 107 s.
  • Gündoğdu, M.A., Şeker M., 2012. Investigation of monthly changes of different olive varieties for some pomological characteristics and fatty acid composition in cool subtropical condition of Turkey, V International Symposium on Tropical and Subtropical Fruits, 18-22 June, Guangzhou, China.
  • Gündoğdu, M.A., 2011. Bazı yerli ve yabancı zeytin çeşitlerinin fenolojik ve pomolojik özellikleri ile zeytinyağı bileşenlerinin aylık değişimlerinin incelenmesi, Yüksek Lisans Tezi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Çanakkale
  • Iooc, 2007. Optimal harvest time. In: Tombesi A., Tombesi S., (Eds.), Production Techniques in Olive Growing. Artegraf S.A., Madrid. 319327.
  • Kaleci, N., 2012. Çanakkale yöresi zeytinciliği ve sorunları. 20-21 Nisan, Zeytin Çalıştayı, Ayvacık, Çanakkale, 35-53.
  • Kaynaş, N., Sütçü A.R., Fidan A.E., 1996. Zeytinde adaptasyon (Marmara Bölgesi). Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Bilimsel Araştırma ve İncelemeler. Yayın No: 82, Yalova, 27 s.
  • Kaynaş, N., Sütçü A.R., Fidan A.E., 1988. Marmara Bölgesi zeytin çeşitlerinin pomolojik özellikleri üzerinde çalişmalar. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Bilimsel Arş. ve İncelemeler. Yayın No: 87, Yalova. 25 s.
  • Nergiz, C., Engez, Y., 2000. Compositional variation of olive fruit during ripening. Food Chemistry, 69: 55-59.
  • Tressler, D.K., Woodroof J.G., 1976., Food Products Formullary, The AVI Publishing Comp. Inc., Connecticut, 276 p.
  • Wellburn, A.R., 1994., The spectral determination of chlorophylls a and b, as well as total carotenoids, using various solvents with spectrophotometers of different resolution, J. Plant Phys. 144, 307-313.
  • Woodroof, J.G., Luh B.S., 1975., Commercial Fruit Processing. The Avi Publishing Comp. Inc., Connecticut, 710 p.
There are 12 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Nilüfer Kaleci

Mehmet Ali Gündoğdu

Publication Date March 31, 2016
Submission Date January 1, 2016
Acceptance Date January 31, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi

Cite

APA Kaleci, N., & Gündoğdu, M. A. (2016). Farklı Olgunluk Dönemlerinde Hasat Edilen Gemlik Zeytini Klonların Meyve Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerinde Çalışmalar. Bahçe, 45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi), 320-324.
AMA Kaleci N, Gündoğdu MA. Farklı Olgunluk Dönemlerinde Hasat Edilen Gemlik Zeytini Klonların Meyve Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerinde Çalışmalar. Bahçe. March 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):320-324.
Chicago Kaleci, Nilüfer, and Mehmet Ali Gündoğdu. “Farklı Olgunluk Dönemlerinde Hasat Edilen Gemlik Zeytini Klonların Meyve Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerinde Çalışmalar”. Bahçe 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March 2016): 320-24.
EndNote Kaleci N, Gündoğdu MA (March 1, 2016) Farklı Olgunluk Dönemlerinde Hasat Edilen Gemlik Zeytini Klonların Meyve Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerinde Çalışmalar. Bahçe 45 (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 320–324.
IEEE N. Kaleci and M. A. Gündoğdu, “Farklı Olgunluk Dönemlerinde Hasat Edilen Gemlik Zeytini Klonların Meyve Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerinde Çalışmalar”, Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, pp. 320–324, 2016.
ISNAD Kaleci, Nilüfer - Gündoğdu, Mehmet Ali. “Farklı Olgunluk Dönemlerinde Hasat Edilen Gemlik Zeytini Klonların Meyve Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerinde Çalışmalar”. Bahçe 45/(Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March2016), 320-324.
JAMA Kaleci N, Gündoğdu MA. Farklı Olgunluk Dönemlerinde Hasat Edilen Gemlik Zeytini Klonların Meyve Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerinde Çalışmalar. Bahçe. 2016;45:320–324.
MLA Kaleci, Nilüfer and Mehmet Ali Gündoğdu. “Farklı Olgunluk Dönemlerinde Hasat Edilen Gemlik Zeytini Klonların Meyve Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerinde Çalışmalar”. Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 2016, pp. 320-4.
Vancouver Kaleci N, Gündoğdu MA. Farklı Olgunluk Dönemlerinde Hasat Edilen Gemlik Zeytini Klonların Meyve Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerinde Çalışmalar. Bahçe. 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):320-4.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram