Conference Paper
BibTex RIS Cite

Hasat Sonrası 1-Methylcyclopropane (Smartfresh) Protab Uygulamalarının Santa Maria ve Deveci Armut Çeşitlerinde Kaliteye Etkileri

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 451 - 456, 31.03.2016

Abstract

Bu çalışmada, Marmara bölgesi açısından büyük önem taşıyan Deveci ve Santa Maria armut çeşidinde hasat sonrası 1-Methylcyclopropane (1-MCP) protab uygulamalarının soğuk muhafaza süresince meyve kalitesine olan etkileri incelenmiştir. Bu amaçla iki armut çeşidinde hasat sonrasında sırasıyla 625 ppb, 312.5 ppb ve 156.25 ppb dozlarında 1-MCP protab uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Uygulamalar sonrasında tüm meyveler; 60, 120 ve 180 gün süreyle soğuk muhafaza edilmişlerdir. Her soğuk muhafaza süresi sonunda meyveler 7 gün süreyle raf ömrüne tabi tutulmuşlardır. Her iki çeşide ait meyvelerde hasattan sonra ve her soğuk muhafaza süreciyle raf ömrü sonunda; meyve eti sertliği, suda çözünür kuru madde oranı, zemin rengi değişimi ve toplam fenolik bileşik miktarı gibi bazı kalite özellikleri incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre 625 ppb dozunda 1-MCP (Smartfresh) protab uygulamasının muhafaza ve raf ömrü sürecinde kalitenin korunumu açısından en etkili uygulama olduğu saptanmıştır. Bunu 312,5 ppb uygulama dozu takip etmiştir.

References

  • Argenta, L.C., Fan, X.T., Mattheis, J.P., 2003. Influence of 1-methylcyclopropene on ripening, storage life and volatile production by d’Anjou cv. Pear fruit, J. Agric. Food Chem. 51:3585-3564.
  • Baritelle, A.L., Hyde, G.M., Fellman, J.K., Varith, J., 2001. Using 1-MCP to inhibit the influence of ripening on impact properties of pear and apple tissue. Postharvest Biol. Technol. 23:153-160.
  • Erkan, M., Karasahin, I., Sahin, G., Eren, İ., Karamürsel, F., 2005. Modified atmosphere and 1-MCP combination affect postharvest quality of japanese type plums. 9th International Controlled Atm. Res. Conf. 5-10 July 2005, Michigan State Univ., USA.
  • Fan, X., Argenta, L., Mattheis, J.P., 2000. Inhibition of ethylen eaction by 1-methylcyclopropene prolongs storage life of apricots. Postharvest Biol. Tech. 20:135-142.
  • Hiwasa, K., Kinugasa, Y., Amano, S., Hashimoto, A., Nakano, R., Inaba, A., Kubo, Y., 2003. Ethylene is required for both initiation and progression of softening in pear fruit, J. Exp. Bot. 54(383):771-779.
  • Kaynaş, K., Sakaldaş, M., Kuzucu, F.C., 2006. Hasat sonrası 1-MCP Uygulamalarının Çanakkale yöresinde yetiştirilen domateslerde depolama süresi ve meyve kalitesi üzerine olan etkileri. 6. Sebze Tarımı Sempozyumu, KSÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, s.70-75.
  • Kluge, R.A., Jacomino, A.P., 2002. Shelf life of peaches treated with 1-methylcyclopropene. Scientia-Agricola 59, 69-72.
  • Kubo, Y., Hiwasa, K., Omondi Owino, W., Nakano, R., Inaba, A., 2003. Influence of time and concentration of 1-MCP application on the shelf life of pear “La France” fruit. HortScience 38(7):1414-1416.
  • Mir, N.A., Curell, E., Khan, N., Whitaker, M., Beaudry, R.M., 2001. Harvest maturity, storage temperature, and 1-MCP application frequency alter firmness attention and chlorophyll fluorescence of “Redchief Delicious” apples. J. Am. Soc. Hort. Sci. 126, 618-624.
  • Mitcham, E.J., Crisosto, C., Kader, A.A., 2009. Recommendations for Maintaining Postharvest Quality, Pear: “Anjou”, “Bosc”& “Comice” http://postharvest.ucdavis.edu/Produce/ProduceFacts/Fruit/pear2.
  • Nakano, R., Harima, S., Ogura, E., Inoue, S., Kubo, Y., Inaba, A., 2001. Involvement of stresinduced ethylene biosynthesis in fruity softening of “Saijo” persimmon. J. Jpn. Soc. Hort. Sci. 70, 581-585.
  • Özelkök, S., Kaynaş, K., Ertan, Ü., 1997. Yumuşak çekirdekli meyvelerde gözlenen fizyolojik bozukluklar. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 21-24 Ekim 1997, Yalova, 145-151.
  • Reid, M.S., 1992. Maturation and Maturity Indices, Postharvest Technology of Horticultural Crops p:21-28, University of California, Div. Agr. And Natural Resources Publ. No.3311. USA.
  • Sakaldaş, M., Kaynaş K., Yalav F., Yurt U., 2010. Combined effects of controlled atmosphere storage and 1-Methylcyclopropene on stored fruit quality of “Abbé Fétel” PEAR. Acta Horticulturae, 876:115-122.
  • Sakaldaş, M., Kaynaş K., 2011. Pink Lady elma çeşidinde kontrollü atmosfer depolama ve hasat sonrası 1-Methylcyclopropane uygulamasının bazı kalite özelliklerine etkileri. Türkiye 6. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi. 04-08 Ekim 2011, Şanlıurfa, 421-427.
  • Sisler, E.C., Serek, M., 1997. Inhibitors of ethylene responses in plants at the receptor level; recent developments. Physiol. Plant. 100, 577-582.
  • Villalobos-Acuńa, M., Mitcham, E.J., 2008. Ripening of European pears: The chilling dilemma. Postharvest Biology and Technology 49:187200.
  • Watkins, C.B., 2002. Ethylene synthesis, mode of action, consequences and control. In: Knee, M. (Ed.), Fruit Quality and its Biological Basis. Sheffield Academic Pres, 180-224.
  • Zheng W., Wang S.Y., 2001. Antioxidant activity and phenolic compounds in selected herbs. J. Agric. Food Chem., 49:5165–5170.

The Effects of Postharvest 1-Methylcyclopropane (Smartfresh) Protab Applications on Quality of Deveci and Santa Maria Pear Varieties

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 451 - 456, 31.03.2016

Abstract

In this research, the effects of postharvest 1-Methylcyclopropane (1-MCP) protab applications on quality of Deveci and Santa Maria pear varieties that are very important for Marmara region during cold storage were carried out. For this purpose, postharvest 1-Methylcyclopropane (1-MCP) protab applications with 625 ppb, 312.5 ppb and 156.25 ppb doses were implicated on two pear varieties. Fruits were kept for 60,120 and 180 days after applications respectively. Fruits were kept at shelf life for 7 days after each cold storage period. Some quality parameters such as fruit firmness, soluble solids concentration, titratable acidity, skin color development and total phenolic compounds were assessed after harvest and each storage period. According to the results, 1MCP (Smartfresh) protab application with 625 ppb dose was fixed as the most effective applications as keeping the quality parameters during cold storage and shelf life. Besides 312.5 ppb dose followed this application.

References

  • Argenta, L.C., Fan, X.T., Mattheis, J.P., 2003. Influence of 1-methylcyclopropene on ripening, storage life and volatile production by d’Anjou cv. Pear fruit, J. Agric. Food Chem. 51:3585-3564.
  • Baritelle, A.L., Hyde, G.M., Fellman, J.K., Varith, J., 2001. Using 1-MCP to inhibit the influence of ripening on impact properties of pear and apple tissue. Postharvest Biol. Technol. 23:153-160.
  • Erkan, M., Karasahin, I., Sahin, G., Eren, İ., Karamürsel, F., 2005. Modified atmosphere and 1-MCP combination affect postharvest quality of japanese type plums. 9th International Controlled Atm. Res. Conf. 5-10 July 2005, Michigan State Univ., USA.
  • Fan, X., Argenta, L., Mattheis, J.P., 2000. Inhibition of ethylen eaction by 1-methylcyclopropene prolongs storage life of apricots. Postharvest Biol. Tech. 20:135-142.
  • Hiwasa, K., Kinugasa, Y., Amano, S., Hashimoto, A., Nakano, R., Inaba, A., Kubo, Y., 2003. Ethylene is required for both initiation and progression of softening in pear fruit, J. Exp. Bot. 54(383):771-779.
  • Kaynaş, K., Sakaldaş, M., Kuzucu, F.C., 2006. Hasat sonrası 1-MCP Uygulamalarının Çanakkale yöresinde yetiştirilen domateslerde depolama süresi ve meyve kalitesi üzerine olan etkileri. 6. Sebze Tarımı Sempozyumu, KSÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, s.70-75.
  • Kluge, R.A., Jacomino, A.P., 2002. Shelf life of peaches treated with 1-methylcyclopropene. Scientia-Agricola 59, 69-72.
  • Kubo, Y., Hiwasa, K., Omondi Owino, W., Nakano, R., Inaba, A., 2003. Influence of time and concentration of 1-MCP application on the shelf life of pear “La France” fruit. HortScience 38(7):1414-1416.
  • Mir, N.A., Curell, E., Khan, N., Whitaker, M., Beaudry, R.M., 2001. Harvest maturity, storage temperature, and 1-MCP application frequency alter firmness attention and chlorophyll fluorescence of “Redchief Delicious” apples. J. Am. Soc. Hort. Sci. 126, 618-624.
  • Mitcham, E.J., Crisosto, C., Kader, A.A., 2009. Recommendations for Maintaining Postharvest Quality, Pear: “Anjou”, “Bosc”& “Comice” http://postharvest.ucdavis.edu/Produce/ProduceFacts/Fruit/pear2.
  • Nakano, R., Harima, S., Ogura, E., Inoue, S., Kubo, Y., Inaba, A., 2001. Involvement of stresinduced ethylene biosynthesis in fruity softening of “Saijo” persimmon. J. Jpn. Soc. Hort. Sci. 70, 581-585.
  • Özelkök, S., Kaynaş, K., Ertan, Ü., 1997. Yumuşak çekirdekli meyvelerde gözlenen fizyolojik bozukluklar. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 21-24 Ekim 1997, Yalova, 145-151.
  • Reid, M.S., 1992. Maturation and Maturity Indices, Postharvest Technology of Horticultural Crops p:21-28, University of California, Div. Agr. And Natural Resources Publ. No.3311. USA.
  • Sakaldaş, M., Kaynaş K., Yalav F., Yurt U., 2010. Combined effects of controlled atmosphere storage and 1-Methylcyclopropene on stored fruit quality of “Abbé Fétel” PEAR. Acta Horticulturae, 876:115-122.
  • Sakaldaş, M., Kaynaş K., 2011. Pink Lady elma çeşidinde kontrollü atmosfer depolama ve hasat sonrası 1-Methylcyclopropane uygulamasının bazı kalite özelliklerine etkileri. Türkiye 6. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi. 04-08 Ekim 2011, Şanlıurfa, 421-427.
  • Sisler, E.C., Serek, M., 1997. Inhibitors of ethylene responses in plants at the receptor level; recent developments. Physiol. Plant. 100, 577-582.
  • Villalobos-Acuńa, M., Mitcham, E.J., 2008. Ripening of European pears: The chilling dilemma. Postharvest Biology and Technology 49:187200.
  • Watkins, C.B., 2002. Ethylene synthesis, mode of action, consequences and control. In: Knee, M. (Ed.), Fruit Quality and its Biological Basis. Sheffield Academic Pres, 180-224.
  • Zheng W., Wang S.Y., 2001. Antioxidant activity and phenolic compounds in selected herbs. J. Agric. Food Chem., 49:5165–5170.
There are 19 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Mustafa Sakaldaş

Mehmet Ali Gündoğdu

Publication Date March 31, 2016
Submission Date January 1, 2016
Acceptance Date January 31, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi

Cite

APA Sakaldaş, M., & Gündoğdu, M. A. (2016). Hasat Sonrası 1-Methylcyclopropane (Smartfresh) Protab Uygulamalarının Santa Maria ve Deveci Armut Çeşitlerinde Kaliteye Etkileri. Bahçe, 45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi), 451-456.
AMA Sakaldaş M, Gündoğdu MA. Hasat Sonrası 1-Methylcyclopropane (Smartfresh) Protab Uygulamalarının Santa Maria ve Deveci Armut Çeşitlerinde Kaliteye Etkileri. Bahçe. March 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):451-456.
Chicago Sakaldaş, Mustafa, and Mehmet Ali Gündoğdu. “Hasat Sonrası 1-Methylcyclopropane (Smartfresh) Protab Uygulamalarının Santa Maria Ve Deveci Armut Çeşitlerinde Kaliteye Etkileri”. Bahçe 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March 2016): 451-56.
EndNote Sakaldaş M, Gündoğdu MA (March 1, 2016) Hasat Sonrası 1-Methylcyclopropane (Smartfresh) Protab Uygulamalarının Santa Maria ve Deveci Armut Çeşitlerinde Kaliteye Etkileri. Bahçe 45 (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 451–456.
IEEE M. Sakaldaş and M. A. Gündoğdu, “Hasat Sonrası 1-Methylcyclopropane (Smartfresh) Protab Uygulamalarının Santa Maria ve Deveci Armut Çeşitlerinde Kaliteye Etkileri”, Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, pp. 451–456, 2016.
ISNAD Sakaldaş, Mustafa - Gündoğdu, Mehmet Ali. “Hasat Sonrası 1-Methylcyclopropane (Smartfresh) Protab Uygulamalarının Santa Maria Ve Deveci Armut Çeşitlerinde Kaliteye Etkileri”. Bahçe 45/(Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March2016), 451-456.
JAMA Sakaldaş M, Gündoğdu MA. Hasat Sonrası 1-Methylcyclopropane (Smartfresh) Protab Uygulamalarının Santa Maria ve Deveci Armut Çeşitlerinde Kaliteye Etkileri. Bahçe. 2016;45:451–456.
MLA Sakaldaş, Mustafa and Mehmet Ali Gündoğdu. “Hasat Sonrası 1-Methylcyclopropane (Smartfresh) Protab Uygulamalarının Santa Maria Ve Deveci Armut Çeşitlerinde Kaliteye Etkileri”. Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 2016, pp. 451-6.
Vancouver Sakaldaş M, Gündoğdu MA. Hasat Sonrası 1-Methylcyclopropane (Smartfresh) Protab Uygulamalarının Santa Maria ve Deveci Armut Çeşitlerinde Kaliteye Etkileri. Bahçe. 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):451-6.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram