Conference Paper
BibTex RIS Cite

Gisela 5, Gisela 6 ve SL 64 Anaçlarının in vitro Koşullarda Farklı Besin Ortamlarında Çoğaltılması

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 487 - 491, 31.03.2016

Abstract

Gisela 5, Gisela 6 ve SL 64 anaçları kiraz yetiştiriciliğinde dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada Gisela 5, Gisela 6 ve SL 64 anaçlarının doku kültürü yoluyla çoğaltma olanakları araştırılmıştır. Çalışma Aksa Tarım İşletmesine ait doku kültürü laboratuvarında yürütülmüştür. Yıllık sürgünlerin yan ve tepe tomurcukları eksplant olarak kullanılmış ve eksplantlar başlangıç ortamından sonra çoğaltım aşamasında 0,1 mg/l IBA (indol bütirik asit) + 0.1 mg/l GA₃ (gibberellik asit) + 1.0 mg/l BAP (benzil amino pürin ) içeren MS (Murashige ve Skoog), WPM (Woody Plant Medium ) ve QL(Quoirin ve Lepoivre) besi ortamlarına alınmışlardır. Çoğaltım aşamasında eksplantlar 16 saat aydınlık ve 8 saat karanlık, 25±1℃ sıcaklık ve 2500 lux aydınlatma, içeren büyüme odalarına konulmuştur. Eksplantlar 4 hafta ara ile alt kültüre alınmış ve çoğalma katsayıları hesaplanmıştır.

References

  • Baş, M., 1998. Farklı Prunus klon ve çöğür anaçlarının bazı kayısı çeşitleriyle uyuşma düzeyi, bitki besin maddeleri alımı ve büyümeye etkileri üzerinde araştırmalar. Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana, s:201.
  • Borkowska, B., 1985. Micropropagation of sour cherry cultivar “Schattenmorelle”. Acta Horticulturae, 169:329-333.
  • Buyukdemirci, H., 2008. The effects of medium ingredients on shoot propagation and rooting of cherry rootstocks in vitro. Acta Horticulturae, 795:419-422.
  • Ďurkovič, J., 2006. Rapid micropropagation of mature wild cherry. Biologia Plantarum, 50(4):733-736.
  • Eroğul, D., 2012. Kiraz yetiştiriciliğinde anaçların kullanımı. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 9(2) :19-24.
  • FAO, 2013. Food and Agriculture Organization of the United Nations Production Statistics, http://faostat.fao.org/site/567/default.aspx#ancor, (17.08.2015).
  • Fidancı, A., Burak, M., Erenoğlu, B., Akçay, M.E., 2008. Determination of in vitro propagation techniques of some clonal sweet and sour cherry rootstocks. Acta Horticulturae, 795:409-412.
  • Hepaksoy, S., 2004. Bazı kiraz anaçlarının mikro çoğaltımı üzerinde araştırmalar-1. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 41(3):11-22.
  • Kyte, L., 1987. Plants from Test Tubes. an Introduction to Micropropagation. Timber Pres. Inc. Portland Oregon. 1-159.
  • Murai, Y., Harada H., Takagi T., 1996. In vitro shoot and root proliferation in flowering mume cultivars. J. Japan. Soc. Hort. Sci. 65(1):155-159.
  • Oglesby, Griffis, J.L., 1986. Commercial in vitro propagation and plantation crops. in: tissue culture as a plant production system for horticultural crops. (R.H. Zimmerman et all., (Eds.), Martinus. NijHoff Publishers. Dordrecht. 253-259.
  • Özçağıran, R., 1974. Meyve Ağaçlarında Anaç İle Kalem Arasındaki Fizyolojik İlişkiler. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No:243, s:45, İzmir.
  • Özzambak, E., Schmidt, H., 1991. In vitro and in vivo micrografting of cherry (Prunus avium L.) Gartenbauwissenschaft. 56(5):221-223.
  • Özzambak, E., 1986. Bazı F1 hıyar varyetelerinin doku kültürü yolu ile çoğaltılması üzerine araştırmalar. Doktora Tezi, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, İzmir.
  • Özzambak, E., Hepaksoy S., 1997. Investigations on in vitro proliferation of sour cherry cv. “Heimanns Rubinweichsel”. Acta Horticulturae, 447:155-157.
  • Pierik, R.L.M., 1987. In vitro culture of higher plants as a tool in the propagation of horticultural crops. International Symposium on Propagation of Ornamental Plants 226.
  • Ranjit, M., Kester, D.E., Polito, V.S., 1988. Micropropagation of cherry rootstocks. 3. Correlations between anatomical and physiological parameters and root initiation. J. Amer. Soc. Hort. Sci., 113(1):155-159.
  • Tang, H., Ren, Z., Reustle, G., Krczal, G., 2002. Plant regeneration from leaves of sweet and sour cherry cultivars. Scientia Horticulturae, 93:235-244.
  • Webster, A.D., Schmidt, H., 1996. Rootstocks for sweet and sour cherries. Cherries: Crop physiology, production and uses, 127-163.
  • Xilogiannis, C., Xilogiannis A., Mpalas, E., 2008. Micropropagation of two cherry rootstocks and their behavior in the nursery and in the orchard. Acta Horticulturae, 795(1):429-434.

Gisela 5, Gisela 6 and SL 64 Rootstock of in vitro Conditions Production Different Nutrient Media

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 487 - 491, 31.03.2016

Abstract

Gisela 5, Gisela 6 and SL 64 were common rootstocks in sweet cherry growing in the world. The propagation possibilities of Gisela 5, Gisela 6 and SL 64 rootstock was determined by in vitro propagation in the research. The study was conducted tissue culture laboratory AKSA of Agricultural Enterprise. Apical and axillary buds of annual shoots were used as explant materials, and the explants were propagation step placed onto MS (Murashige and Skoog), WPM (Woody Plant Medium) and QL (Quoirin ve Lepoivre) mediums containing 0,1 mg/l IBA (indole butyric acid) + 0.1 mg/l GA₃ (gibberellic acid) + 1.0 mg/l BAP (benzyl amino purine) after initial setting. The cultures were incubated in a culture room at 24±2℃ with a 16-h photoperiod under 2500 lux light irradiance. The explants were taken with an interval of 4 weeks subculture and proliferation coefficient was calculated.

References

  • Baş, M., 1998. Farklı Prunus klon ve çöğür anaçlarının bazı kayısı çeşitleriyle uyuşma düzeyi, bitki besin maddeleri alımı ve büyümeye etkileri üzerinde araştırmalar. Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana, s:201.
  • Borkowska, B., 1985. Micropropagation of sour cherry cultivar “Schattenmorelle”. Acta Horticulturae, 169:329-333.
  • Buyukdemirci, H., 2008. The effects of medium ingredients on shoot propagation and rooting of cherry rootstocks in vitro. Acta Horticulturae, 795:419-422.
  • Ďurkovič, J., 2006. Rapid micropropagation of mature wild cherry. Biologia Plantarum, 50(4):733-736.
  • Eroğul, D., 2012. Kiraz yetiştiriciliğinde anaçların kullanımı. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 9(2) :19-24.
  • FAO, 2013. Food and Agriculture Organization of the United Nations Production Statistics, http://faostat.fao.org/site/567/default.aspx#ancor, (17.08.2015).
  • Fidancı, A., Burak, M., Erenoğlu, B., Akçay, M.E., 2008. Determination of in vitro propagation techniques of some clonal sweet and sour cherry rootstocks. Acta Horticulturae, 795:409-412.
  • Hepaksoy, S., 2004. Bazı kiraz anaçlarının mikro çoğaltımı üzerinde araştırmalar-1. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 41(3):11-22.
  • Kyte, L., 1987. Plants from Test Tubes. an Introduction to Micropropagation. Timber Pres. Inc. Portland Oregon. 1-159.
  • Murai, Y., Harada H., Takagi T., 1996. In vitro shoot and root proliferation in flowering mume cultivars. J. Japan. Soc. Hort. Sci. 65(1):155-159.
  • Oglesby, Griffis, J.L., 1986. Commercial in vitro propagation and plantation crops. in: tissue culture as a plant production system for horticultural crops. (R.H. Zimmerman et all., (Eds.), Martinus. NijHoff Publishers. Dordrecht. 253-259.
  • Özçağıran, R., 1974. Meyve Ağaçlarında Anaç İle Kalem Arasındaki Fizyolojik İlişkiler. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No:243, s:45, İzmir.
  • Özzambak, E., Schmidt, H., 1991. In vitro and in vivo micrografting of cherry (Prunus avium L.) Gartenbauwissenschaft. 56(5):221-223.
  • Özzambak, E., 1986. Bazı F1 hıyar varyetelerinin doku kültürü yolu ile çoğaltılması üzerine araştırmalar. Doktora Tezi, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, İzmir.
  • Özzambak, E., Hepaksoy S., 1997. Investigations on in vitro proliferation of sour cherry cv. “Heimanns Rubinweichsel”. Acta Horticulturae, 447:155-157.
  • Pierik, R.L.M., 1987. In vitro culture of higher plants as a tool in the propagation of horticultural crops. International Symposium on Propagation of Ornamental Plants 226.
  • Ranjit, M., Kester, D.E., Polito, V.S., 1988. Micropropagation of cherry rootstocks. 3. Correlations between anatomical and physiological parameters and root initiation. J. Amer. Soc. Hort. Sci., 113(1):155-159.
  • Tang, H., Ren, Z., Reustle, G., Krczal, G., 2002. Plant regeneration from leaves of sweet and sour cherry cultivars. Scientia Horticulturae, 93:235-244.
  • Webster, A.D., Schmidt, H., 1996. Rootstocks for sweet and sour cherries. Cherries: Crop physiology, production and uses, 127-163.
  • Xilogiannis, C., Xilogiannis A., Mpalas, E., 2008. Micropropagation of two cherry rootstocks and their behavior in the nursery and in the orchard. Acta Horticulturae, 795(1):429-434.
There are 20 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Erol Aydın

İsmail Varol

Leyla Demirsoy

Hüsnü Demirsoy

Ercan Er This is me

Publication Date March 31, 2016
Submission Date January 1, 2016
Acceptance Date January 31, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi

Cite

APA Aydın, E., Varol, İ., Demirsoy, L., … Demirsoy, H. (2016). Gisela 5, Gisela 6 ve SL 64 Anaçlarının in vitro Koşullarda Farklı Besin Ortamlarında Çoğaltılması. Bahçe, 45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi), 487-491.
AMA Aydın E, Varol İ, Demirsoy L, Demirsoy H, Er E. Gisela 5, Gisela 6 ve SL 64 Anaçlarının in vitro Koşullarda Farklı Besin Ortamlarında Çoğaltılması. Bahçe. March 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):487-491.
Chicago Aydın, Erol, İsmail Varol, Leyla Demirsoy, Hüsnü Demirsoy, and Ercan Er. “Gisela 5, Gisela 6 Ve SL 64 Anaçlarının in Vitro Koşullarda Farklı Besin Ortamlarında Çoğaltılması”. Bahçe 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March 2016): 487-91.
EndNote Aydın E, Varol İ, Demirsoy L, Demirsoy H, Er E (March 1, 2016) Gisela 5, Gisela 6 ve SL 64 Anaçlarının in vitro Koşullarda Farklı Besin Ortamlarında Çoğaltılması. Bahçe 45 (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 487–491.
IEEE E. Aydın, İ. Varol, L. Demirsoy, H. Demirsoy, and E. Er, “Gisela 5, Gisela 6 ve SL 64 Anaçlarının in vitro Koşullarda Farklı Besin Ortamlarında Çoğaltılması”, Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, pp. 487–491, 2016.
ISNAD Aydın, Erol et al. “Gisela 5, Gisela 6 Ve SL 64 Anaçlarının in Vitro Koşullarda Farklı Besin Ortamlarında Çoğaltılması”. Bahçe 45/(Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March2016), 487-491.
JAMA Aydın E, Varol İ, Demirsoy L, Demirsoy H, Er E. Gisela 5, Gisela 6 ve SL 64 Anaçlarının in vitro Koşullarda Farklı Besin Ortamlarında Çoğaltılması. Bahçe. 2016;45:487–491.
MLA Aydın, Erol et al. “Gisela 5, Gisela 6 Ve SL 64 Anaçlarının in Vitro Koşullarda Farklı Besin Ortamlarında Çoğaltılması”. Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 2016, pp. 487-91.
Vancouver Aydın E, Varol İ, Demirsoy L, Demirsoy H, Er E. Gisela 5, Gisela 6 ve SL 64 Anaçlarının in vitro Koşullarda Farklı Besin Ortamlarında Çoğaltılması. Bahçe. 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):487-91.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram