M9 Anacı Üzerine Aşılı Bazı Elma Çeşitlerinin Ordu İlinde Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi
Year 2016,
Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 492 - 497, 31.03.2016
Burhan Öztürk
,
Serkan Uzun
,
Erdinç Bektaş
Tarık Yarılgaç
,
Medeni Karakaya
,
Orhan Karakaya
,
Sefa Gün
,
Emine Turga
Abstract
Bu araştırma, M9 anacı üzerine aşılı Gala, Granny Smith ve Red Chief elma çeşitlerinin (Malus domestica Borkh.) Ordu ekolojik koşullarında verim ve kalite özelliklerini belirlemek amacı ile 2014 yılında yürütülmüştür. Çalışma kapsamında ağaç başına ortalama verim ve meyvelerde; kabuk rengi, ağırlık, en, boy ve sertlik gibi bazı fizikomekanik özelliklere ilave olarak suda çözünebilir kuru madde, pH, titre edilebilir asitlik ve nişasta parçalanması gibi kimyasal özellikler de incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; en yüksek verim Gala (13.29 kg/ağaç), en düşük ise Red Chief (10.13 kg/ağaç) elma çeşidinden, en yüksek ortalama meyve ağırlığı Granny Smith (207.1 g), en düşük meyve ağırlığı ise Red Chief (136.2 g) elma çeşidinden tespit edilmiştir. En yüksek ve en düşük meyve eti sertliği ise sırasıyla Red Chief (82.83 N) ve Gala çeşidinden (63.43 N) elde edilmiştir. Gala, Granny Smith ve Red Chief çeşitlerinde SÇKM ve pH değerleri ise sırasıyla %11.253.81, %9.13-3.23 ve %10.80-3.82 olarak bulunmuştur. İncelenen çeşitlerin toplam fenol içerikleri Gala çeşidi için 65.30, Granny Smith için 36.10 ve Red Chief için ise 32.30 mg GAE kg⁻¹ bulunurken, toplam antioksidan kapasitesi ABTS ve DPPH testlerine göre Gala, Granny Smith ve Red Chief çeşitlerinde sırasıyla 2852.5-3090.9, 2108.8-2587.0, 1971.3-2577.1 µmol TE kg⁻¹ olarak tespit edilmiştir.
References
-
Baytekin, S., Akça, Y., 2011. M9 elma anacı üzerine aşılı farklı elma çeşitlerinin performanslarının belirlenmesi. GOÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 28(1):4551.
-
Beyhan, O., Elmastas, M., Gedikli, F., 2010. Total phenolic compounds and antioxidant capacity of leaf, dry fruit and fresh fruit of Feijoa (Acca sellowiana, Myrtaceae). J. Med. Plant Res., 11:1065-1072.
-
Blanpied, G.D., Silsby, K.J., 1992. Prediction of harvest date windows for apples. Cornell Coop. Ext. Bul., 2212: 1-12.
-
Bostan, S.Z., Acar, Ş., 2009. Ünye (Ordu) ve çevresinde yetiştirilen mahalli elma çeşitlerinin pomolojik özellikleri. Tarım Bilimleri Dergisi 2(2):15-24.
-
Candrawinata, V.I., Golding, J.B., Roach, P.D., Stathopoulos, C.E., 2014-a. Total phenolic content and antioxidant activity of apple pomace aqueous extract: Effect of time, temperature and water to pomace ratio. Int. Food Res. J., 21(6):2337-2344.
-
Candrawinata, V.I., Golding, J.B., Roach, P.D., Stathopoulos, C.E., 2014-b. Optimization of the phenolic content and antioxidant activity of apple pomace aqueous extracts. CyTA- J. Food., 13(2):293-299.
-
Ceylan, F.B., 2008. Bodur ve yarı bodur anaçlar üzerine aşılı bazı elma çeşitlerinin Niğde ekolojik şartlarında fenolojik ve pomolojik özelliklerinin tespiti. Yüksek Lisans Tezi. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 56s.
-
Demirtas, I., Erenler, R., Elmastas, M., Goktasoglu, A., 2013. Studies on the antioxidant potential of flavones of Allium vineale isolated from its water-soluble fraction. Food Chem.136:34-40.
-
Dumanoğlu, H., Erdoğan, V., Aygün, A., Javadisaber, J., 2009. Ankara ilinde “Granny Smith” elma çeşidinde ekstrem yaz iklimi koşullarının meyve kalite özellikleri üzerine etkisi. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 2(2):193-199.
-
Ercişli, S., Güleryüz., M., Pamir, M., 2000. Farklı anaçların bazı elma çeşitlerinin meyve özellikleri üzerine etkisi. Turk. J. Agric. Forest. 24:533-539.
-
Harker, F.R., Hallett, I.C., 1992. Physiological changes associated with development of mealiness of apple fruit during cool storage. Hortscience. 27(12):1291-1294.
-
Jemrić, T., Babojelić, M.S., Fruk, G., Šindrak, Z., 2013. Fruit quality of nine old apple cultivars. Not. Bot. Horti. Agrobo. 41(2):504-509.
-
Kammarer, D.R., Saleh, Z.S., Carle, R., Stanley, R.G., 2007. Eur Food Res Technol. 224:605-613.
-
Kılınç, A.K., Evrenosoğlu, Y., 2013. Eskişehir koşullarında bazı elma çeşit/anaç kombinasyonlarına ait verim ve meyve özelliklerinin belirlenmesi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 50(3):323-332.
-
McGuire, R.G., 1992. Reporting of objective colour measurements. HortScience 27:1254-1255.
-
Moggia, C., Pereira, M., Yuri, J.A., Torres, C.A., Hernández, O., Icaza, M.G., Lobos, G.A., 2015. Preharvest factors that affect the development of internal browning in apples cv. Cripp’s Pink: Six-years compiled data. Postharvest Biol. Technol., 101:49-57.
-
Özkan, Y., Küçüker, E., Yıldız, K., Engin, K., Arabacı, S., 2009. Vertical axe (dikey eksenli) terbiye sistemi uygulanmış bazı elma çeşitlerinde vejetatif ve generatif özellikler. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 2(2):153-158.
-
Öztürk, B., Özkan, Y., Kılıç, K., Uçar, M. Karakaya, O., Karakaya, M., 2015. Braeburn elmasının (Malus domestica Borkh.) hasat önü dökümü ve meyve kalitesi üzerine hasat öncesi bitki gelişim düzenleyici uygulamalarının etkisi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 32(1):6876.
-
Pellegrini, N., Re, R., Yang, M., Rice-Evans, C.A., 1999. Screening of dietary carotenoids and carotenoid-rich fruit extracts for antioxidant activities applying the 2,2-azino-bis-3ethylenebenzothiazoline-6-sulfonicacid radical cation decolorization assay. Methods Enzymol., 299: 379-389.
-
Swain, T., Hillis, W.E., 1959. The phenolic constituents of Prunus domestica L.-The quantitative analysis of phenolic constituents. J. Sci. Food Agric. 10:63-68.
-
Soylu, A., Ertürk, Ü., Mert, C., Öztürk, Ö., 2003. MM 106 anacı üzerine aşılı elma çeşitlerinin Görükle koşullarındaki verim ve kalite özelliklerinin incelenmesi-2. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 17(2):57-65.
-
Şahinoğlu, A.R., 2011. Bazı elma çeşitlerinde soğuklama gereksinimlerinin saptanması ve subtropik koşullara uygunluğunun incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 55s.
-
Yaşasın, A.S., Burak, M., Akçay, M.E., Türkeli, Y., Büyükyılmaz, M., 2006. Marmara bölgesi için ümitvar elma çeşitleri-5. Bahçe 35(1-2):7582.
-
Yue, T., Bai, X., Zhang, H., Yuan, Y., 2012. Fractions and anti-inflammatory effects of polyphenol-enriched extracts from apple pomace. Bangladesh J. Pharmacol., 7:28-32.
Determination of Yield and Quality Characteristics of Some Apple Cultivars Grafted on M9 Rootstock under Ecological Conditions of Ordu Province
Year 2016,
Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 492 - 497, 31.03.2016
Burhan Öztürk
,
Serkan Uzun
,
Erdinç Bektaş
Tarık Yarılgaç
,
Medeni Karakaya
,
Orhan Karakaya
,
Sefa Gün
,
Emine Turga
Abstract
The present study was conducted in 2014 under ecological conditions of Ordu Province to determine yield and quality characteristic of Mondial Gala, Granny Smith and Red Chief apple cultivars (Malus domestica Borkh.) grafted on M9 rootstock. Within the scope of the study, average yield per tree, fruit peel color parameters, fruit weight, width, length, flesh firmness, water soluble dry matter content, pH, titratable acidity and starch degradation were investigated. The highest yield was obtained from Mondial Gala (13.29 kg/tree) and the lowest yield was obtained from Red Chief (10.13 kg/tree) apple cultivar. The highest and the lowest fruit weights were respectively obtained from Granny Smith (207.1 g) and Red Chief (136.2 g) cultivars. The greatest and the least flesh firmness values were respectively obtained from Red Chief (82.83 N) and Mondial Gala (63.43 N) cultivars. Water soluble dry matter contents and pH values of Mondial Gala, Granny Smith and Red Chief cultivars were respectively observed as 11.25-3.81%, 9.13-3.23% and 10.80-3.82%. Total phenol content was 65.30 mg GAE kg⁻¹ in Mondial Gala, 36.10 mg GAE kg⁻¹ in Granny Smith and 32.30 mg GAE kg⁻¹ in Red Chief apple cultivar. Total antioxidant capacity based on ABTS and DPPH tests for Mondial Gala, Granny Smith and Red Chief cultivars were respectively observed as 2852.5-3090.9, 2108.8-2587.0, 1971.3-2577.1 µmol TE kg⁻¹.
References
-
Baytekin, S., Akça, Y., 2011. M9 elma anacı üzerine aşılı farklı elma çeşitlerinin performanslarının belirlenmesi. GOÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 28(1):4551.
-
Beyhan, O., Elmastas, M., Gedikli, F., 2010. Total phenolic compounds and antioxidant capacity of leaf, dry fruit and fresh fruit of Feijoa (Acca sellowiana, Myrtaceae). J. Med. Plant Res., 11:1065-1072.
-
Blanpied, G.D., Silsby, K.J., 1992. Prediction of harvest date windows for apples. Cornell Coop. Ext. Bul., 2212: 1-12.
-
Bostan, S.Z., Acar, Ş., 2009. Ünye (Ordu) ve çevresinde yetiştirilen mahalli elma çeşitlerinin pomolojik özellikleri. Tarım Bilimleri Dergisi 2(2):15-24.
-
Candrawinata, V.I., Golding, J.B., Roach, P.D., Stathopoulos, C.E., 2014-a. Total phenolic content and antioxidant activity of apple pomace aqueous extract: Effect of time, temperature and water to pomace ratio. Int. Food Res. J., 21(6):2337-2344.
-
Candrawinata, V.I., Golding, J.B., Roach, P.D., Stathopoulos, C.E., 2014-b. Optimization of the phenolic content and antioxidant activity of apple pomace aqueous extracts. CyTA- J. Food., 13(2):293-299.
-
Ceylan, F.B., 2008. Bodur ve yarı bodur anaçlar üzerine aşılı bazı elma çeşitlerinin Niğde ekolojik şartlarında fenolojik ve pomolojik özelliklerinin tespiti. Yüksek Lisans Tezi. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 56s.
-
Demirtas, I., Erenler, R., Elmastas, M., Goktasoglu, A., 2013. Studies on the antioxidant potential of flavones of Allium vineale isolated from its water-soluble fraction. Food Chem.136:34-40.
-
Dumanoğlu, H., Erdoğan, V., Aygün, A., Javadisaber, J., 2009. Ankara ilinde “Granny Smith” elma çeşidinde ekstrem yaz iklimi koşullarının meyve kalite özellikleri üzerine etkisi. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 2(2):193-199.
-
Ercişli, S., Güleryüz., M., Pamir, M., 2000. Farklı anaçların bazı elma çeşitlerinin meyve özellikleri üzerine etkisi. Turk. J. Agric. Forest. 24:533-539.
-
Harker, F.R., Hallett, I.C., 1992. Physiological changes associated with development of mealiness of apple fruit during cool storage. Hortscience. 27(12):1291-1294.
-
Jemrić, T., Babojelić, M.S., Fruk, G., Šindrak, Z., 2013. Fruit quality of nine old apple cultivars. Not. Bot. Horti. Agrobo. 41(2):504-509.
-
Kammarer, D.R., Saleh, Z.S., Carle, R., Stanley, R.G., 2007. Eur Food Res Technol. 224:605-613.
-
Kılınç, A.K., Evrenosoğlu, Y., 2013. Eskişehir koşullarında bazı elma çeşit/anaç kombinasyonlarına ait verim ve meyve özelliklerinin belirlenmesi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 50(3):323-332.
-
McGuire, R.G., 1992. Reporting of objective colour measurements. HortScience 27:1254-1255.
-
Moggia, C., Pereira, M., Yuri, J.A., Torres, C.A., Hernández, O., Icaza, M.G., Lobos, G.A., 2015. Preharvest factors that affect the development of internal browning in apples cv. Cripp’s Pink: Six-years compiled data. Postharvest Biol. Technol., 101:49-57.
-
Özkan, Y., Küçüker, E., Yıldız, K., Engin, K., Arabacı, S., 2009. Vertical axe (dikey eksenli) terbiye sistemi uygulanmış bazı elma çeşitlerinde vejetatif ve generatif özellikler. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 2(2):153-158.
-
Öztürk, B., Özkan, Y., Kılıç, K., Uçar, M. Karakaya, O., Karakaya, M., 2015. Braeburn elmasının (Malus domestica Borkh.) hasat önü dökümü ve meyve kalitesi üzerine hasat öncesi bitki gelişim düzenleyici uygulamalarının etkisi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 32(1):6876.
-
Pellegrini, N., Re, R., Yang, M., Rice-Evans, C.A., 1999. Screening of dietary carotenoids and carotenoid-rich fruit extracts for antioxidant activities applying the 2,2-azino-bis-3ethylenebenzothiazoline-6-sulfonicacid radical cation decolorization assay. Methods Enzymol., 299: 379-389.
-
Swain, T., Hillis, W.E., 1959. The phenolic constituents of Prunus domestica L.-The quantitative analysis of phenolic constituents. J. Sci. Food Agric. 10:63-68.
-
Soylu, A., Ertürk, Ü., Mert, C., Öztürk, Ö., 2003. MM 106 anacı üzerine aşılı elma çeşitlerinin Görükle koşullarındaki verim ve kalite özelliklerinin incelenmesi-2. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 17(2):57-65.
-
Şahinoğlu, A.R., 2011. Bazı elma çeşitlerinde soğuklama gereksinimlerinin saptanması ve subtropik koşullara uygunluğunun incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 55s.
-
Yaşasın, A.S., Burak, M., Akçay, M.E., Türkeli, Y., Büyükyılmaz, M., 2006. Marmara bölgesi için ümitvar elma çeşitleri-5. Bahçe 35(1-2):7582.
-
Yue, T., Bai, X., Zhang, H., Yuan, Y., 2012. Fractions and anti-inflammatory effects of polyphenol-enriched extracts from apple pomace. Bangladesh J. Pharmacol., 7:28-32.