Çilek, üzümsü meyveler grubu içerisinde en fazla üretilen ve tüketilen meyve türüdür. Çilek, taze olarak tüketilebildiği gibi değişik şekillerde (pasta, marmelat, içecek ve kozmetik) ve özellikle reçel olarak tüketilebilmektedir. Ülkemizde tat ve aroma bakımından en güzel reçeller, Karadeniz bölgesi Zonguldak Ereğli’sinde doğal olarak yetişen Osmanlı çileğinden yapılmaktadır. Osmanlı çileğinin meyvesine ve reçeline talep fazla olmasına rağmen, fide üretiminin kısıtlı olmasından dolayı talep tam olarak karşılanamamaktadır. Bu çalışmanın amacı organik yetiştirilen Osmanlı çilek çeşidinde tüplü fide üretimi yapmak ve yöre üreticisine kendi koşullarında uygulayabilecekleri bir üretim yöntemi sunmaktır. Bu amaçla anaçlar organik torf:perlit:organik çiftlik gübresi karışımına dikilmiş ve A18 bakterisi ile kök + yaprak, kök ve kontrol olmak üzere 3 farklı uygulama yapılmıştır. Fideler 3 ay boyunca serada yavru bitki oluşturmuşlardır. En fazla kol oluşumu ve yavru bitki oluşumu A18 bakterisinin kök + yaprak uygulamasından elde edilmiştir. 3 ay sonunda elde edilen yavru bitkiler ile tüplü taze fide denemesi kurulmuştur. Tüplü taze fidelere A18 bakterisi, Bioone ve Kontrol olmak üzere 3 farklı uygulama yapılmıştır. Fideler viyollerde 1.5 ay köklendirildikten sonra bitki boyu, yaprak sayısı, kök uzunluğu ve sayısı, gövde kalınlığı, kökte ve gövde de kuru madde miktarları tespit edilmiştir. Gövde de en fazla kuru madde birikimi bioone uygulamasında (%33.35) tespit edilmiştir.
Strawberry is the most produced fruit species within berry fruits. As strawberry is consumed as fresh fruit, it can be consumed diversely within cakes, marmalade, drinks, cosmetics and especially as jam. In our country, the best jams in terms of taste and flavor are made from Osmanlı strawberry that grows naturally in Ereğli/Zonguldak situated in Black Sea Region. Although there is a high demand to Osmanlı strawberry cultivar’s fruit and jam, because of limited seedling production, this demand cannot be satisfied completely. The aim of this study is to make a plug plant production of organically cultivated Osmanlı strawberry cultivar and to offer a production method that can be applicable for the region producers in their own conditions. With this aim, the rootstocks were planted to organic peat : pearlite : organic manure mixture and 3 treatments were made properly as A 18 bacteria application to foliar + root, only root and control. After treatment, the seedlings were leaved during 3 months in order to form runner plants. The highest stolon and runner plant formation is obtained from A 18 application to foliar + root. At the end of three months a plug plant experiment was establish with obtained runner plants. The plug plants were treated with A18 bacteria, Bioone and Control. After a 1.5 months of root formation of plug plants; plant height, leaf number, root length and number, stem thickness and the amount of dry matter in root and stem were determined. The highest dry matter stock in the stem is determined from Bioone treatment (33.35%).
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2016 |
Submission Date | January 1, 2016 |
Acceptance Date | January 31, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram