Conference Paper
BibTex RIS Cite

Ordu İli Ulubey İlçesinde Yetişen Bazı Trabzon Hurması (Diospyros kaki L.) Tiplerinin Pomolojik Özellikleri

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 574 - 578, 31.03.2016

Abstract

Bu çalışma Ordu ili Ulubey ilçesi ve çevresinde 42 farklı Trabzon hurması tipinde yürütülmüştür. Ülkemizde en fazla Akdeniz Bölgesinde yetiştirilen Trabzon hurmasının ılıman iklime sahip olan Ordu yöresindeki durumu ortaya konmak istenmiştir. Popülasyon içerisinde üstün özelliğe sahip olan tiplerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada meyvelerin; meyve ağırlığı, meyve çapı, meyve boyu, meyve hacmi, tohum sayısı, tohum ağırlığı, meyve tadı, et rengi, çikolatalılık durumu, suda çözünür kuru madde miktarı, pH, titre edilebilir asit gibi özellikleri incelenmiştir. Meyve çeşitlerinin ağırlığı 323.25-73.24 g, suda eriyebilir toplam kuru madde %20.00-10.00, pH 6.64-5.61, titre edilebilir asitlik %0.31-0.05 arasında bulunmuştur.

References

  • Akca, Y., Ozkan, Y., Kaya, E., Gumus, A., Keskin, S., 1999. Studies on the selection of Diospyros kaki L. in Tokat. In 3. Turkish National Horticulture Congress in Turkey, Ankara, 1417 Sep 1999. Ankara University.
  • Altuntas, E., Cangi, R., Kaya, C., 2011. Physical and chemical properties of persimmon fruit. International Agrophys, 25(1):89-92.
  • Ambrožič Turk, B., Fajt, N., Komel, E., 2009. Testing of different persimmon cultivars in the south-western part of Slovenia. Acta Hort. 833:43-46.
  • Celik, A., Ercisli, S., 2008. Persimmon cv. Hachiya (Diospyros kaki Thunb.) fruit: Some physical, chemical and nutritional properties. Int. J. of Food Sci. and Nutrition 59(7-8):599-606.
  • Chen, X.N., Fan, J.F., Yue, X., Wu, X.R., Li, L.T., 2008. Radical scavenging activity and phenolic compounds in persimmon (Diospyros kaki L. cv. Mopan). J. of Food Sci. 73(1):24-28.
  • Ercisli, S., Akbulut, M., 2009. Persimmon cultivation and genetic resources in Turkey. Acta Hort. 833:35-38.
  • Ercisli, S., Akbulut, M., Ozdemir, O., Sengul, M., Orhan, E., 2008. Phenolic and antioxidant diversity among persimmon (Diospyrus kaki L.) genotypes in Turkey. Int. J. of Food Sci. and Nutrition, 59(6):477-482.
  • FAO, 2015. http://faostat3.fao.org/download/q/qc/e. (Erişim: Temmuz 2015).
  • Giordani, E., 2002. Varietal assortment of persimmon in the countries of the Mediterranean area and genetic improvement. In First Mediterranean Symposium on Persimmon. Série A:Etudes et Recherches, 51:126.
  • Hasegawa, K., Hamada, K., Ogata, T., Kitajima, A., 2004. Differences in seediness, fruit quality and leaf character of Japanese persimmons ´Taishu´ and ´Matsumotowase-fuyu´. In 3. Int. Sym. on Persimmon. 685, 119-124.
  • Karadeniz, T., Cangi, R., 2004. Trabzonhurması (Diospyros kaki L.) Morali çeşidinde fenolojik ve pomolojik özelliklerin belirlenmesi. OMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 19(1):8-11.
  • Koyuncu, M.A., Savran, E., Dilmaçünal, T., Kepenek, K., Cangi, R., Çağatay, Ö., 2005. Bazı Trabzon hurması çeşitlerinin soğukta depolanması. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 18(1):15-23.
  • Krisanapook, K., Subhadrabandhu, S., Saleeto, S., Niraparth, S., Sirisuk, S., 1997. Effects of some growth regulators on growth of persimmon fruits cvs. Xichu and Fuyu. Acta Hort., 436:261-266.
  • Mowat, A.D., 2003. Fruit development patterns of persimmon (Diospyros kaki L.) grown under a cool climate. Acta Hort., 601:113-119.
  • Nurdan, E., 2006. Çanakkale koşullarında Diospyros Lotus anacı üzerine aşılanmış değişik Trabzon hurması (Diospyros kaki) çeşitlerinin fenolojik özellikleri, klorofil düzeyleri ile çöğür peroksidaz enzim aktivitelerinin ölçülmesi. Yüksek Lisans Tezi. ÇOMÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Çanakkale, 63s.
  • Onur, C., Onur, S., 1995. Karadeniz Bölgesinde Trabzonhurması (Diospyros kaki L.) seleksiyonu. 2. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 1:587-591.
  • Özkan, H.U., Can, H.Z., 2013. Research on the quality properties of persimmon (Diospyros kaki L.) fruits at different harvest stages. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 50(2):137-144.
  • Popovic, R., Radulovic, M., Cizmovic, M., 2000. Pomological studies of some kaki persimmon cultivars (Diospyros kaki L.) at the region of Bar (Montenegro, Yugoslavia). Zborniknaucnih-radova (Yugoslavia) 6(1):245-250.
  • Radha, T., Mathew, L., 2007. Fruit Crops (Vol.3). New India Publishing.
  • Satmaz, A., 2013. Bazı yerli ve yabancı Trabzon hurması çeşit ve tiplerinin morfolojik karakterizasyonu. Yüksek Lisans Tezi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana, 214s.
  • Sütyemez, M., Ergenoğlu, F., 2000. Kahramanmaraş bölgesinde Trabzon hurması (Diospyros kaki) seleksiyonu. Fen ve Müh. Dergisi, 3(1).
  • Tangu, N.A., Erenoğlu, B., Yalçınkaya, E. 2010. Bazı Trabzon hurması çeşitlerinin Yalova ekolojisindeki performansları. Bahçe 39(1).
  • Toplu, C., Kaplankıran, M., Demirkeser, T.H., Özdemır, A.E., Çandır, E.E., Yıldız, E., 2009. The performance of persimmon (Diospyros kaki Thunb.) cultivars under Mediterranean coastal conditions in Hatay, Turkey. J. of Amer. Pom. Soc., 63(2):33-41.
  • Tuzcu, Ö., Seker, M., 1996. The situation of persimmon (Diospyros kaki L.) cultivation and germplasm resources in Turkey. V Temperate Zone Fruit in the Tropics and Subtropics 441:107-114.
  • TÜIK, 2015. http://tuikapp.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul (Erişim: Temmuz 2015).
  • Vardal, E., 2009. Rize ili Pazar ve Ardeşen ilçelerinde yetişen Trabzon hurmalarının (Diospyros kaki L.) seleksiyon yolu ile ıslahı. Yüksek Lisans Tezi. ODÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Ordu, 59s.
  • Veberic, R., Jurhar, J., Mikulic-Petkovsek, M., Stampar, F., Schmitzer, V., 2010. Comparative study of primary and secondary metabolites in 11 cultivars of persimmon fruit (Diospyros kaki L.). Food Chem. 119(2):477-483.
  • Yamada, M., Giordani, E., Yonemori, K., 2012. Persimmon. Fruit Breeding. Springer US. 663693.
  • Yıldız, M., Bayazıt, S., Cebesoy, S., Aras, S., 2007. Molecular diversity in persimmon (Diospyros kaki L.) cultivars growing around Hatay province in Turkey. African J. of Biotechnology, 6(20).
  • Yıldız, E., 2011. Farklı Trabzon hurması çeşitlerinde meyve verim ve kalitesi ile bitki besin maddeleri, karbonhidratlar ve meyve bileşimindeki bazı maddelerin mevsimsel değişimleri. Doktora Tezi. MKÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Hatay, 344s.
  • Yonemori, K., Sugiura, A., Yamada, M., 2000. Persimmon genetics and breeding. Plant Breeding Reviews, 19:191-22.

Pomological Characteristics of Persimmon (Diospyros kaki L.) Grown in Ulubey Province

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 574 - 578, 31.03.2016

Abstract

This study was conducted on 42 persimmon cultivars in Ulubey and its surroundings. It was intended to reveal the situation of persimmon in Ordu with subtropical climate which is produced at the most in Mediterranean Region. It was aimed to determine the types having superior characteristic in the population. Pomological characteristics (fruit weight, fruit size, total soluble solids, pH, titratable acidity, etc.) were determined on 42 types. The local persimmon cultivars were examined in terms of fruit weight, titratable acidity, soluble solids content and pH values and these properties were determined between 323.25-73.24 g, 0.31-0.05%, 20.00-10.0% and 6.64-5.61 respectively.

References

  • Akca, Y., Ozkan, Y., Kaya, E., Gumus, A., Keskin, S., 1999. Studies on the selection of Diospyros kaki L. in Tokat. In 3. Turkish National Horticulture Congress in Turkey, Ankara, 1417 Sep 1999. Ankara University.
  • Altuntas, E., Cangi, R., Kaya, C., 2011. Physical and chemical properties of persimmon fruit. International Agrophys, 25(1):89-92.
  • Ambrožič Turk, B., Fajt, N., Komel, E., 2009. Testing of different persimmon cultivars in the south-western part of Slovenia. Acta Hort. 833:43-46.
  • Celik, A., Ercisli, S., 2008. Persimmon cv. Hachiya (Diospyros kaki Thunb.) fruit: Some physical, chemical and nutritional properties. Int. J. of Food Sci. and Nutrition 59(7-8):599-606.
  • Chen, X.N., Fan, J.F., Yue, X., Wu, X.R., Li, L.T., 2008. Radical scavenging activity and phenolic compounds in persimmon (Diospyros kaki L. cv. Mopan). J. of Food Sci. 73(1):24-28.
  • Ercisli, S., Akbulut, M., 2009. Persimmon cultivation and genetic resources in Turkey. Acta Hort. 833:35-38.
  • Ercisli, S., Akbulut, M., Ozdemir, O., Sengul, M., Orhan, E., 2008. Phenolic and antioxidant diversity among persimmon (Diospyrus kaki L.) genotypes in Turkey. Int. J. of Food Sci. and Nutrition, 59(6):477-482.
  • FAO, 2015. http://faostat3.fao.org/download/q/qc/e. (Erişim: Temmuz 2015).
  • Giordani, E., 2002. Varietal assortment of persimmon in the countries of the Mediterranean area and genetic improvement. In First Mediterranean Symposium on Persimmon. Série A:Etudes et Recherches, 51:126.
  • Hasegawa, K., Hamada, K., Ogata, T., Kitajima, A., 2004. Differences in seediness, fruit quality and leaf character of Japanese persimmons ´Taishu´ and ´Matsumotowase-fuyu´. In 3. Int. Sym. on Persimmon. 685, 119-124.
  • Karadeniz, T., Cangi, R., 2004. Trabzonhurması (Diospyros kaki L.) Morali çeşidinde fenolojik ve pomolojik özelliklerin belirlenmesi. OMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 19(1):8-11.
  • Koyuncu, M.A., Savran, E., Dilmaçünal, T., Kepenek, K., Cangi, R., Çağatay, Ö., 2005. Bazı Trabzon hurması çeşitlerinin soğukta depolanması. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 18(1):15-23.
  • Krisanapook, K., Subhadrabandhu, S., Saleeto, S., Niraparth, S., Sirisuk, S., 1997. Effects of some growth regulators on growth of persimmon fruits cvs. Xichu and Fuyu. Acta Hort., 436:261-266.
  • Mowat, A.D., 2003. Fruit development patterns of persimmon (Diospyros kaki L.) grown under a cool climate. Acta Hort., 601:113-119.
  • Nurdan, E., 2006. Çanakkale koşullarında Diospyros Lotus anacı üzerine aşılanmış değişik Trabzon hurması (Diospyros kaki) çeşitlerinin fenolojik özellikleri, klorofil düzeyleri ile çöğür peroksidaz enzim aktivitelerinin ölçülmesi. Yüksek Lisans Tezi. ÇOMÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Çanakkale, 63s.
  • Onur, C., Onur, S., 1995. Karadeniz Bölgesinde Trabzonhurması (Diospyros kaki L.) seleksiyonu. 2. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 1:587-591.
  • Özkan, H.U., Can, H.Z., 2013. Research on the quality properties of persimmon (Diospyros kaki L.) fruits at different harvest stages. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 50(2):137-144.
  • Popovic, R., Radulovic, M., Cizmovic, M., 2000. Pomological studies of some kaki persimmon cultivars (Diospyros kaki L.) at the region of Bar (Montenegro, Yugoslavia). Zborniknaucnih-radova (Yugoslavia) 6(1):245-250.
  • Radha, T., Mathew, L., 2007. Fruit Crops (Vol.3). New India Publishing.
  • Satmaz, A., 2013. Bazı yerli ve yabancı Trabzon hurması çeşit ve tiplerinin morfolojik karakterizasyonu. Yüksek Lisans Tezi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana, 214s.
  • Sütyemez, M., Ergenoğlu, F., 2000. Kahramanmaraş bölgesinde Trabzon hurması (Diospyros kaki) seleksiyonu. Fen ve Müh. Dergisi, 3(1).
  • Tangu, N.A., Erenoğlu, B., Yalçınkaya, E. 2010. Bazı Trabzon hurması çeşitlerinin Yalova ekolojisindeki performansları. Bahçe 39(1).
  • Toplu, C., Kaplankıran, M., Demirkeser, T.H., Özdemır, A.E., Çandır, E.E., Yıldız, E., 2009. The performance of persimmon (Diospyros kaki Thunb.) cultivars under Mediterranean coastal conditions in Hatay, Turkey. J. of Amer. Pom. Soc., 63(2):33-41.
  • Tuzcu, Ö., Seker, M., 1996. The situation of persimmon (Diospyros kaki L.) cultivation and germplasm resources in Turkey. V Temperate Zone Fruit in the Tropics and Subtropics 441:107-114.
  • TÜIK, 2015. http://tuikapp.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul (Erişim: Temmuz 2015).
  • Vardal, E., 2009. Rize ili Pazar ve Ardeşen ilçelerinde yetişen Trabzon hurmalarının (Diospyros kaki L.) seleksiyon yolu ile ıslahı. Yüksek Lisans Tezi. ODÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Ordu, 59s.
  • Veberic, R., Jurhar, J., Mikulic-Petkovsek, M., Stampar, F., Schmitzer, V., 2010. Comparative study of primary and secondary metabolites in 11 cultivars of persimmon fruit (Diospyros kaki L.). Food Chem. 119(2):477-483.
  • Yamada, M., Giordani, E., Yonemori, K., 2012. Persimmon. Fruit Breeding. Springer US. 663693.
  • Yıldız, M., Bayazıt, S., Cebesoy, S., Aras, S., 2007. Molecular diversity in persimmon (Diospyros kaki L.) cultivars growing around Hatay province in Turkey. African J. of Biotechnology, 6(20).
  • Yıldız, E., 2011. Farklı Trabzon hurması çeşitlerinde meyve verim ve kalitesi ile bitki besin maddeleri, karbonhidratlar ve meyve bileşimindeki bazı maddelerin mevsimsel değişimleri. Doktora Tezi. MKÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Hatay, 344s.
  • Yonemori, K., Sugiura, A., Yamada, M., 2000. Persimmon genetics and breeding. Plant Breeding Reviews, 19:191-22.
There are 31 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Mehtap Şenyurt

Tuba Bak

Turan Karadeniz

Publication Date March 31, 2016
Submission Date January 1, 2016
Acceptance Date January 31, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi

Cite

APA Şenyurt, M., Bak, T., & Karadeniz, T. (2016). Ordu İli Ulubey İlçesinde Yetişen Bazı Trabzon Hurması (Diospyros kaki L.) Tiplerinin Pomolojik Özellikleri. Bahçe, 45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi), 574-578.
AMA Şenyurt M, Bak T, Karadeniz T. Ordu İli Ulubey İlçesinde Yetişen Bazı Trabzon Hurması (Diospyros kaki L.) Tiplerinin Pomolojik Özellikleri. Bahçe. March 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):574-578.
Chicago Şenyurt, Mehtap, Tuba Bak, and Turan Karadeniz. “Ordu İli Ulubey İlçesinde Yetişen Bazı Trabzon Hurması (Diospyros Kaki L.) Tiplerinin Pomolojik Özellikleri”. Bahçe 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March 2016): 574-78.
EndNote Şenyurt M, Bak T, Karadeniz T (March 1, 2016) Ordu İli Ulubey İlçesinde Yetişen Bazı Trabzon Hurması (Diospyros kaki L.) Tiplerinin Pomolojik Özellikleri. Bahçe 45 (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 574–578.
IEEE M. Şenyurt, T. Bak, and T. Karadeniz, “Ordu İli Ulubey İlçesinde Yetişen Bazı Trabzon Hurması (Diospyros kaki L.) Tiplerinin Pomolojik Özellikleri”, Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, pp. 574–578, 2016.
ISNAD Şenyurt, Mehtap et al. “Ordu İli Ulubey İlçesinde Yetişen Bazı Trabzon Hurması (Diospyros Kaki L.) Tiplerinin Pomolojik Özellikleri”. Bahçe 45/(Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March2016), 574-578.
JAMA Şenyurt M, Bak T, Karadeniz T. Ordu İli Ulubey İlçesinde Yetişen Bazı Trabzon Hurması (Diospyros kaki L.) Tiplerinin Pomolojik Özellikleri. Bahçe. 2016;45:574–578.
MLA Şenyurt, Mehtap et al. “Ordu İli Ulubey İlçesinde Yetişen Bazı Trabzon Hurması (Diospyros Kaki L.) Tiplerinin Pomolojik Özellikleri”. Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 2016, pp. 574-8.
Vancouver Şenyurt M, Bak T, Karadeniz T. Ordu İli Ulubey İlçesinde Yetişen Bazı Trabzon Hurması (Diospyros kaki L.) Tiplerinin Pomolojik Özellikleri. Bahçe. 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):574-8.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram