Conference Paper
BibTex RIS Cite

Salisilik Asit Uygulamasının Aprikoz Kayısı Çeşidinin Manav Koşullarındaki Kalite Değişimlerine Etkisi

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 613 - 616, 31.03.2016

Abstract

Bu çalışma, farklı dozlarda salisilik asit (SA) uygulamalarının Aprikoz kayısı çeşidinin manav koşullarındaki kalite değişimlerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Optimum derim tarihinde toplanan meyveler 4 gruba ayrılmıştır. İlk üç grup, 1. 2 ve 4 mM konsantrasyonlarında SA + %0.01’lik Tween 20 içeren solüsyona, son grupta (kontrol) saf su + %0.01’lik Tween 20 içeren solüsyona 10 dk süre ile daldırılmıştır. Daldırma işleminden sonra, kayısılar fazla suyun uzaklaştırılması için yarım saat oda koşullarında bekletilmiştir. Kuruyan kayısılar polistiren (köpük) tabaklara yerleştirilmiş ve 20°C’de ve %65±5 oransal nem koşullarında 15 gün boyunca bekletilmiştir. 3’er gün aralıklarla kayısılarda ağırlık kaybı, meyve kabuk rengi, meyve eti sertliği, solunum hızı, etilen üretim miktarı, suda çözünür kuru madde miktarı ve titre edilebilir asitlik analizleri ile duyusal değerlendirmeler (dış görünüş, tat ve iç kararması) yapılmıştır. Çalışma sonucunda bütün SA uygulamaları kontrol grubuna oranla kalite değişiminin geciktirilmesi açısından olumlu sonuçlar vermiştir. Özellikle 2 mM konsantrasyonunun ağırlık kaybının azaltılması ve meyve eti sertliği ile duyusal özelliklerin korunması bakımından diğer dozlara göre daha başarılı olduğu saptanmıştır.

References

  • Ağar, T., Polat, A. 1995. Effect of different packing material on the storage quality of some apricot varieties. Acta Horticulturae, 384:625-632.
  • Asma, B.M., Erdoğan, A., Kan, T., Birhanlı, O., 2003. Geç olgunlaşan kayısı çeşitlerinin melezleme yolu ile ıslahı (2001-2003 dilimi). Türkiye 4. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 8-12 Eylül. Antalya. 43-45.
  • Awad, R.M., 2013. Effect of post-harvest salicylic acid treatments on fruit quality of peach cv. Flordaprince during cold storage. Australian J. of Basic and Applied Sci., 7(7):920-927.
  • Babalar, M., Asghari, M., Talaei. A., Khosroshahi, A., 2007. Effect of pre and postharvest salicylic acid treatment on ethylene production, fungal decay and overall quality of Selva strawberry fruit. Food Chemistry. 105:449-453.
  • Fan, X., Argenta, L., Mattheis, J.P., 2000. Inhibition of ethylene action by 1-methylcyclopropene prolongs storage life of apricots. Postharvest Biology and Technology, 20:135-142.
  • Karaçalı, İ., 2006. Bahçe Ürünlerinin Muhafaza ve Pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi. İzmir. 481s.
  • Özdoğru, B., Şen. F., Bilgin, N.A., Mısırlı, A., 2014. Bazı sofralık kayısı çeşitlerinin depolanma sürelerinin belirlenmesi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 2(2):89-96.
  • Özeker, E., 2005. Salisilik asit ve bitkiler üzerindeki etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 42(1):213-223.
  • Peng, L., Jiang, Y., 2006. Exogenous salicylic acid inhibits browning of fresh-cut Chinese water chestnut. Food Chemistry 94:535-540.
  • Sabır, F.K., Yiğit, F., Taşkın. S. 2013. Fuji elma çeşidinde salisilik asit uygulamalarının soğukta depolama süresince kaliteye olan etkileri. Alatarım 12(1):19-25.
  • Tareen, M.J., Abbasi, N.A., Hafiz, I.A., 2012. Postharvest application of salicylic acid enhanced antioxidant enzyme activity and maintained quality of peach cv. ‘Flordaking’ fruit during storage. Scientia Horticulturae. 142:221-228.
  • Zhang, Y., Chen, K., Zhang, S., Ferguson, I., 2003. The role of salicylic acid in postharvest ripening of kiwifruit. Postharvest Biology and Technology, 28:67-74.

Effects of Postharvest Salicylic Acid Treatments on Quality Changes of Aprikoz Apricot During Storage at Room Conditions

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 613 - 616, 31.03.2016

Abstract

The effects of different postharvest salicylic acid (SA) doses on the quality changes of Aprikoz apricots during storage at room conditions were investigated. Fruits picked at the optimum harvest time were divided into 4 groups for treatments. First three groups were immersed into different doses (1. 2. and 4 mM) of salicylic acid, containing 0.01% Tween-20, for 10 minutes. Fruits of control group were immersed into distilled water containing 0.01% Tween-20 for same period. After treatments fruits were kept at room condition for drying during 30 minutes. Fruits packaged in polystyrene trays were stored at 20°C and 65±5% relative humidity (RH) for 15 days. Weight loss, fruit flesh firmness, fruit skin color, soluble solid contents (SSC), titratable acidity, respiration rate, ethylene production and sensory quality (external appearance, taste and internal browning) were determined at three-day intervals during storage period. All doses of salicylic acid treatments gave better results than control group for quality parameters at the end of storage. The dose of 2 mM. especially, had better retention of fruit firmness and sensory quality, and reduced weight loss compared with the other doses.

References

  • Ağar, T., Polat, A. 1995. Effect of different packing material on the storage quality of some apricot varieties. Acta Horticulturae, 384:625-632.
  • Asma, B.M., Erdoğan, A., Kan, T., Birhanlı, O., 2003. Geç olgunlaşan kayısı çeşitlerinin melezleme yolu ile ıslahı (2001-2003 dilimi). Türkiye 4. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 8-12 Eylül. Antalya. 43-45.
  • Awad, R.M., 2013. Effect of post-harvest salicylic acid treatments on fruit quality of peach cv. Flordaprince during cold storage. Australian J. of Basic and Applied Sci., 7(7):920-927.
  • Babalar, M., Asghari, M., Talaei. A., Khosroshahi, A., 2007. Effect of pre and postharvest salicylic acid treatment on ethylene production, fungal decay and overall quality of Selva strawberry fruit. Food Chemistry. 105:449-453.
  • Fan, X., Argenta, L., Mattheis, J.P., 2000. Inhibition of ethylene action by 1-methylcyclopropene prolongs storage life of apricots. Postharvest Biology and Technology, 20:135-142.
  • Karaçalı, İ., 2006. Bahçe Ürünlerinin Muhafaza ve Pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi. İzmir. 481s.
  • Özdoğru, B., Şen. F., Bilgin, N.A., Mısırlı, A., 2014. Bazı sofralık kayısı çeşitlerinin depolanma sürelerinin belirlenmesi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 2(2):89-96.
  • Özeker, E., 2005. Salisilik asit ve bitkiler üzerindeki etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 42(1):213-223.
  • Peng, L., Jiang, Y., 2006. Exogenous salicylic acid inhibits browning of fresh-cut Chinese water chestnut. Food Chemistry 94:535-540.
  • Sabır, F.K., Yiğit, F., Taşkın. S. 2013. Fuji elma çeşidinde salisilik asit uygulamalarının soğukta depolama süresince kaliteye olan etkileri. Alatarım 12(1):19-25.
  • Tareen, M.J., Abbasi, N.A., Hafiz, I.A., 2012. Postharvest application of salicylic acid enhanced antioxidant enzyme activity and maintained quality of peach cv. ‘Flordaking’ fruit during storage. Scientia Horticulturae. 142:221-228.
  • Zhang, Y., Chen, K., Zhang, S., Ferguson, I., 2003. The role of salicylic acid in postharvest ripening of kiwifruit. Postharvest Biology and Technology, 28:67-74.
There are 12 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Derya Erbaş

Cemile Ebru Onursal

Mehmet Ali Koyuncu

Publication Date March 31, 2016
Submission Date January 1, 2016
Acceptance Date January 31, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi

Cite

APA Erbaş, D., Onursal, C. E., & Koyuncu, M. A. (2016). Salisilik Asit Uygulamasının Aprikoz Kayısı Çeşidinin Manav Koşullarındaki Kalite Değişimlerine Etkisi. Bahçe, 45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi), 613-616.
AMA Erbaş D, Onursal CE, Koyuncu MA. Salisilik Asit Uygulamasının Aprikoz Kayısı Çeşidinin Manav Koşullarındaki Kalite Değişimlerine Etkisi. Bahçe. March 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):613-616.
Chicago Erbaş, Derya, Cemile Ebru Onursal, and Mehmet Ali Koyuncu. “Salisilik Asit Uygulamasının Aprikoz Kayısı Çeşidinin Manav Koşullarındaki Kalite Değişimlerine Etkisi”. Bahçe 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March 2016): 613-16.
EndNote Erbaş D, Onursal CE, Koyuncu MA (March 1, 2016) Salisilik Asit Uygulamasının Aprikoz Kayısı Çeşidinin Manav Koşullarındaki Kalite Değişimlerine Etkisi. Bahçe 45 (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 613–616.
IEEE D. Erbaş, C. E. Onursal, and M. A. Koyuncu, “Salisilik Asit Uygulamasının Aprikoz Kayısı Çeşidinin Manav Koşullarındaki Kalite Değişimlerine Etkisi”, Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, pp. 613–616, 2016.
ISNAD Erbaş, Derya et al. “Salisilik Asit Uygulamasının Aprikoz Kayısı Çeşidinin Manav Koşullarındaki Kalite Değişimlerine Etkisi”. Bahçe 45/(Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March2016), 613-616.
JAMA Erbaş D, Onursal CE, Koyuncu MA. Salisilik Asit Uygulamasının Aprikoz Kayısı Çeşidinin Manav Koşullarındaki Kalite Değişimlerine Etkisi. Bahçe. 2016;45:613–616.
MLA Erbaş, Derya et al. “Salisilik Asit Uygulamasının Aprikoz Kayısı Çeşidinin Manav Koşullarındaki Kalite Değişimlerine Etkisi”. Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 2016, pp. 613-6.
Vancouver Erbaş D, Onursal CE, Koyuncu MA. Salisilik Asit Uygulamasının Aprikoz Kayısı Çeşidinin Manav Koşullarındaki Kalite Değişimlerine Etkisi. Bahçe. 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):613-6.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram