Conference Paper
BibTex RIS Cite

Böğürtlenin (Rubus fructicosus) Biyolojik Aktivitesi ve İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 644 - 647, 31.03.2016

Abstract

Günümüzde artan hastalıklara bağlı olarak sağlıklı beslenme ön plana çıkmaktadır. Meyve ve sebzelerde bulunan fenoller, flavan ve flavanoidler, özellikle antioksidan aktivite göstermeleri nedeniyle önem kazanmakta ve insan sağlığını olumlu yönde etkilemektedir. Böğürtlen meyve, yaprak ve köklerinde birçok hastalığa karşı korunmada etken olan fonksiyonel bileşenler yüksek oranda bulunmaktadır. Meyvelerin antioksidant, antikanser, antiproliferatif, antiviral, antibakteriyal ve anti inflamatuar etkileri, köklerinin antinosiseptif, antioksidant ve anti stres etkileri, yapraklarının ise antioksidant, antiaging, antidiabetik etkileri yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bu derlemede böğürtlenin biyolojik aktivitesi ve bu aktivitenin insan sağlığına kattığı faydalar hakkında bilgi verilmiştir.

References

  • Bowen-Forbes, C.S., Zhang, Y., Nair, M.G., 2010. Anthocyanin content, antioxidant, anti-inflammatory and anticancer properties of blackberry and raspberry fruits. Journal of Food Composition and Analysis 23:554–560.
  • Çağlarırmak, N., 2006. Üzümsü meyvelerin polifenolik bileşenlerin insan sağlığı yönünden önemleri. 2. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 317-321.
  • Danaher, R. J., Wang, C., Dai, J., Mumper, R. J., Miller, C.S., 2011. Antiviral effects of blackberry extract against herpes simplex virus type 1. Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol Endod. 112(3):31-35.
  • Durmuşkahya, C., Öztürk, M., 2013. Ethnobotanical survey of medicinal plants used of the treatment of diabetes in Manisa, Turkey. Sains Malaysiana 42(10):1431–1438.
  • Erdemoglu, N., Küpeli, E., Yeşilada, E., 2003. Anti-inflammatory and antinociceptive activity assessment of plants used as remedy in Turkish folk medicine. Journal of Ethnopharmacology 89:123129.
  • Jeong, J., Jung, H., Lee, S., Lee, H., Hwang, K.T., Kim, T., 2010. Anti-oxidant, anti-proliferative and anti-inflammatory activities of the extracts from black raspberry fruits and wine. Food Chemistry 123:338–344.
  • Karakaş, R., Sertel, S., Korukoğlu, M., 2005. Fenolik bileşiklerin antimikrobiyal etkileri. Gıda Kongresi, 338-341.
  • Krisch J., Galgoczy L., Papp T., Vagvölgyi C., 2009. Antimicrobial and antioxidant potential of waste products remaining after juice pressing. Journal of Engineering, Tome VII, F.4, 131-134.
  • Liu, M., Li, X.Q., Weber, C., Lee, C.Y., Brown, J., Liu, R.H., 2002. Antioxidant and antiproliferative activities of raspberries. J. Agric. Food Chem., 50:2926-2930.
  • Niloofari, A., Sharafi, H., Karimi, W., Atshak, S., 2014. Responses of oxidative stress indices to resistance exercise after blackberry extract supplementation. International Journal of Biology, Pharmacy and Allied Sciences 3(12):2798-2810.
  • Nizamlıoğlu, N.M., Nas, S., 2010. Meyve ve sebzelerde bulunan fenolik bileşikler yapıları ve önemleri. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi 5(1):20-35.
  • Ördögh, L., Galgóczy, L., Krisch, J., Papp, T., Vügvölgyi, C., 2010. Antioxidant and antimicrobial activities of fruit juices and pomace extracts against acneinducing bacteria. Acta Biologica Szegediensis . 54(1):45-49.
  • Martini, S., D’Addario, C., Colacevich, A., Focardi, S., Borghini, F., Santucci, A., Figura, N., Rossi, C., 2009. Antimicrobial activity against Helicobacter pylori strains and antioxidant properties of blackberry leaves (Rubus ulmifolius) and isolated compounds. International Journal of Antimicrobial Agents 34:50–59.
  • Pehluvan, M., Güleryüz, M., 2004. Ahududu ve böğürtlenlerin insan sağlığı açısından önemi. Bahçe 33(1-2):51-57.
  • Reyes-Carmona, J., Yousef, G.G., Martínez-Peniche, R. A., Lila, M.A., 2005. Antioxidant capacity of fruit extracts of blackberry produced in different climatic regions. J. of Food Sci., 70(7):497-503.
  • Riaz, M., Ahmad, M., Rahma, N., 2011. Antimicrobial screening of fruit, leaves, root and stem of Rubus fruticosus. Journal of Medicinal Plants Research, 5(24):5920-5924.
  • Şar, S., 2011. Bazı üzümsü meyvelerin kullanımlarının eczacılık ve tip tarihi açısından incelenmesi. Lokman Hekim Journal, 1(2):1-6.
  • Ştefănuţ, M.N., Căta, A., Pop, R., Tănasie, C., Boc, D., Ienaşcu, I., Ordodi, V., 2013. Anti-hyperglycemic effect of bilberry, blackberry and mulberry ultrasonic extracts on diabetic rats. Plant Foods Hum Nutr 68:378–384.
  • Tanker, N., Koyuncuoğlu, M., Coşkun, M., 2004. Farmasötik Botanik. Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Yayın No:88, Ankara.
  • Tavares, L., Figueira, I., Macedo, D., McDougall, G.J., Leitão, M.C., Vieira, H.L.A., Stewart, D., Alves, P.M., Ferreira, R.B., Santos, C.N., 2012. Neuroprotective effect of blackberry polyphenols is potentiated after simulated gastrointestinal digestion. Food Chemistry 131:1443–1452.
  • Tiwari, B.K., O'Donnell, C.P., Muthukumarappan, K., Cullen, P.J., 2009. Anthocyanin and colour degradation in ozone treated blackberry juice. Innovative Food Science and Emerging Technologies, 10:70–75.
  • Tosun, İ., Artık, N., 1998. Böğürtlenin kimyası üzerine araştırma. Gıda 23(6):403-413.
  • Wang, S.Y., Lin, H., 2000. Antioxidant activity in fruits and leaves of blackberry, raspberry, and strawberry varies with cultivar and developmental stage. J. of Agriculture Food Chemistry, 48(200):140-146.
  • Yiğit, N., Yiğit, D., 2014. Antibacterial properties of blackberry (Rubus fruticosus). Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 7(2):267-274, İzmir.

Biological Activities of Blackberry (Rubus fructicosus) and its Effects on Human Health

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 644 - 647, 31.03.2016

Abstract

Today, having healthy nutrition has become more important as a result of the increase in diseases. Phenols, flavor and flavonoids found in fruits and vegetables are especially important because of antioxidant activity and affect human health in a positive way. In fruit, leaf and root of blackberry, functional components that are active in protecting against many diseases is found in high proportions. It has been proven in studies that fruits of blackberry have antioxidants, anticancer, antiproliferative, antiviral, antibacterial and anti-inflammatory effects, roots of it have antinociceptive, antioxidant and anti-stress and leaf of it have antioxidant, anti-aging and antidiabetic effects. The results of several researches about the biological activity of blackberry and its effects on human health were given in this review.

References

  • Bowen-Forbes, C.S., Zhang, Y., Nair, M.G., 2010. Anthocyanin content, antioxidant, anti-inflammatory and anticancer properties of blackberry and raspberry fruits. Journal of Food Composition and Analysis 23:554–560.
  • Çağlarırmak, N., 2006. Üzümsü meyvelerin polifenolik bileşenlerin insan sağlığı yönünden önemleri. 2. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 317-321.
  • Danaher, R. J., Wang, C., Dai, J., Mumper, R. J., Miller, C.S., 2011. Antiviral effects of blackberry extract against herpes simplex virus type 1. Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol Endod. 112(3):31-35.
  • Durmuşkahya, C., Öztürk, M., 2013. Ethnobotanical survey of medicinal plants used of the treatment of diabetes in Manisa, Turkey. Sains Malaysiana 42(10):1431–1438.
  • Erdemoglu, N., Küpeli, E., Yeşilada, E., 2003. Anti-inflammatory and antinociceptive activity assessment of plants used as remedy in Turkish folk medicine. Journal of Ethnopharmacology 89:123129.
  • Jeong, J., Jung, H., Lee, S., Lee, H., Hwang, K.T., Kim, T., 2010. Anti-oxidant, anti-proliferative and anti-inflammatory activities of the extracts from black raspberry fruits and wine. Food Chemistry 123:338–344.
  • Karakaş, R., Sertel, S., Korukoğlu, M., 2005. Fenolik bileşiklerin antimikrobiyal etkileri. Gıda Kongresi, 338-341.
  • Krisch J., Galgoczy L., Papp T., Vagvölgyi C., 2009. Antimicrobial and antioxidant potential of waste products remaining after juice pressing. Journal of Engineering, Tome VII, F.4, 131-134.
  • Liu, M., Li, X.Q., Weber, C., Lee, C.Y., Brown, J., Liu, R.H., 2002. Antioxidant and antiproliferative activities of raspberries. J. Agric. Food Chem., 50:2926-2930.
  • Niloofari, A., Sharafi, H., Karimi, W., Atshak, S., 2014. Responses of oxidative stress indices to resistance exercise after blackberry extract supplementation. International Journal of Biology, Pharmacy and Allied Sciences 3(12):2798-2810.
  • Nizamlıoğlu, N.M., Nas, S., 2010. Meyve ve sebzelerde bulunan fenolik bileşikler yapıları ve önemleri. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi 5(1):20-35.
  • Ördögh, L., Galgóczy, L., Krisch, J., Papp, T., Vügvölgyi, C., 2010. Antioxidant and antimicrobial activities of fruit juices and pomace extracts against acneinducing bacteria. Acta Biologica Szegediensis . 54(1):45-49.
  • Martini, S., D’Addario, C., Colacevich, A., Focardi, S., Borghini, F., Santucci, A., Figura, N., Rossi, C., 2009. Antimicrobial activity against Helicobacter pylori strains and antioxidant properties of blackberry leaves (Rubus ulmifolius) and isolated compounds. International Journal of Antimicrobial Agents 34:50–59.
  • Pehluvan, M., Güleryüz, M., 2004. Ahududu ve böğürtlenlerin insan sağlığı açısından önemi. Bahçe 33(1-2):51-57.
  • Reyes-Carmona, J., Yousef, G.G., Martínez-Peniche, R. A., Lila, M.A., 2005. Antioxidant capacity of fruit extracts of blackberry produced in different climatic regions. J. of Food Sci., 70(7):497-503.
  • Riaz, M., Ahmad, M., Rahma, N., 2011. Antimicrobial screening of fruit, leaves, root and stem of Rubus fruticosus. Journal of Medicinal Plants Research, 5(24):5920-5924.
  • Şar, S., 2011. Bazı üzümsü meyvelerin kullanımlarının eczacılık ve tip tarihi açısından incelenmesi. Lokman Hekim Journal, 1(2):1-6.
  • Ştefănuţ, M.N., Căta, A., Pop, R., Tănasie, C., Boc, D., Ienaşcu, I., Ordodi, V., 2013. Anti-hyperglycemic effect of bilberry, blackberry and mulberry ultrasonic extracts on diabetic rats. Plant Foods Hum Nutr 68:378–384.
  • Tanker, N., Koyuncuoğlu, M., Coşkun, M., 2004. Farmasötik Botanik. Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Yayın No:88, Ankara.
  • Tavares, L., Figueira, I., Macedo, D., McDougall, G.J., Leitão, M.C., Vieira, H.L.A., Stewart, D., Alves, P.M., Ferreira, R.B., Santos, C.N., 2012. Neuroprotective effect of blackberry polyphenols is potentiated after simulated gastrointestinal digestion. Food Chemistry 131:1443–1452.
  • Tiwari, B.K., O'Donnell, C.P., Muthukumarappan, K., Cullen, P.J., 2009. Anthocyanin and colour degradation in ozone treated blackberry juice. Innovative Food Science and Emerging Technologies, 10:70–75.
  • Tosun, İ., Artık, N., 1998. Böğürtlenin kimyası üzerine araştırma. Gıda 23(6):403-413.
  • Wang, S.Y., Lin, H., 2000. Antioxidant activity in fruits and leaves of blackberry, raspberry, and strawberry varies with cultivar and developmental stage. J. of Agriculture Food Chemistry, 48(200):140-146.
  • Yiğit, N., Yiğit, D., 2014. Antibacterial properties of blackberry (Rubus fruticosus). Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 7(2):267-274, İzmir.
There are 24 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Selma Berk This is me

Selma Tuna This is me

Publication Date March 31, 2016
Submission Date January 1, 2016
Acceptance Date January 31, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi

Cite

APA Berk, S., & Tuna, S. (2016). Böğürtlenin (Rubus fructicosus) Biyolojik Aktivitesi ve İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri. Bahçe, 45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi), 644-647.
AMA Berk S, Tuna S. Böğürtlenin (Rubus fructicosus) Biyolojik Aktivitesi ve İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri. Bahçe. March 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):644-647.
Chicago Berk, Selma, and Selma Tuna. “Böğürtlenin (Rubus Fructicosus) Biyolojik Aktivitesi Ve İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri”. Bahçe 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March 2016): 644-47.
EndNote Berk S, Tuna S (March 1, 2016) Böğürtlenin (Rubus fructicosus) Biyolojik Aktivitesi ve İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri. Bahçe 45 (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 644–647.
IEEE S. Berk and S. Tuna, “Böğürtlenin (Rubus fructicosus) Biyolojik Aktivitesi ve İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri”, Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, pp. 644–647, 2016.
ISNAD Berk, Selma - Tuna, Selma. “Böğürtlenin (Rubus Fructicosus) Biyolojik Aktivitesi Ve İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri”. Bahçe 45/(Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March2016), 644-647.
JAMA Berk S, Tuna S. Böğürtlenin (Rubus fructicosus) Biyolojik Aktivitesi ve İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri. Bahçe. 2016;45:644–647.
MLA Berk, Selma and Selma Tuna. “Böğürtlenin (Rubus Fructicosus) Biyolojik Aktivitesi Ve İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri”. Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 2016, pp. 644-7.
Vancouver Berk S, Tuna S. Böğürtlenin (Rubus fructicosus) Biyolojik Aktivitesi ve İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri. Bahçe. 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):644-7.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram