Çalışma, Ordu Ulubey ilçesinde doğal olarak yetişen ayva genotiplerinde meyve özelliklerinin belirlenmesi ve üstün genotiplerin ortaya çıkartılması amacıyla 2009 yılında yürütülmüştür. Çalışmada, 15 genotip değerlendirilmiştir. Genotiplerin meyve ağırlıkları 188.51-345.87 g, meyve eti sertliği 5.18-10.87 lb, çekirdek sayısı 1.67-8.50 adet, çekirdek ağırlıkları 0.17-3.76 g, suda çözünebilir kuru madde miktarı (SÇKM) %8.18-11.80, pH 2.94-3.57; titre edilebilir asitlik (TEA) %0.72-1.32 arasında bulunmuştur. Meyvelerde, meyve boyu (mm), meyve çapı (mm) ile meyve hacmi (g/cm³); sap çukur genişliği (mm) ve sap çukur derinliği (mm); çiçek çukur genişliği (mm) ve çiçek çukur derinliği (mm); çekirdek boyu (mm), çekirdek eni (mm), çekirdek kalınlığı (mm), boyun uzunluğu ile meyve tadı, kumluluk, boğuculuk, iç kararma durumu kriterleri de belirlenmiştir.
The study has been carried out with a view to determination of fruit characteristics and finding out predominant genotypes at quince genotypes which grow up naturally in Ordu in 2009. In the study, 15 genotypes were evaluated. Fruit weights of genotypes were found between 188.51-345.87 g; fruit firmness 5.18-10.87 Ib; seed numbers 1.67-8.50 unit; seed weights 0.17-3.76 g; water-soluble solid contents 8.18-11.80%; pH 2.94-3.57; titrable acidity 0.72-1.32%. Fruit length (mm), fruit width (mm) with fruit volume (g/cm³); width of stalk pit (mm) and depth of stalk pit (mm); width of flower pit (mm) and depth of flower pit (mm); seed length (mm), seed width (mm), seed thickness (mm), neck length with fruit taste, grittiness, stifling, blackening criteria were determinate in the fruits.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2016 |
Submission Date | January 1, 2016 |
Acceptance Date | January 31, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram