Ilıman iklim meyve türlerinden biri olan fındık, Karadeniz sahil şeridi boyunca yetiştirilmektedir. Fındık üretim miktarıyla dünyada birinci sırada bulunan Türkiye, verimlilik ve işletme yapıları itibariyle ise gerilerdedir. Bu nedenle, Türkiye’de fındık yetiştiren işletmelerin arazi varlığı ve verimlilik durumlarının ortaya konması önemlidir. Araştırmada, fındık üretiminin en yoğun olarak yapıldığı 13 ilde toplam 585 anket yapılarak fındık üreticilerinin arazi varlığı ve kullanım durumları tespit edilmeye çalışılmıştır. Anket yapılan iller, Türkiye’yi temsil edecek şekilde coğrafi yapıya göre doğu (1.Grup) ve batı (2.Grup) olarak ikiye ayrılmıştır. Ayrıca, işletmelerin yenilikçi seviyeleri belirlenmiş ve yenilikçi seviyelerine göre yenilikçi seviyesi yüksek ve düşük olmak üzere iki grupta değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; üreticilerin arazilerinin yaklaşık %90’ını mülk arazi teşkil etmektedir. Ortalama arazi büyüklükleri ise 1. grupta ortalama 32.2 da ve 2. grupta 25.4 da’dır. Yenilikçi düzeyi yüksek gruplarda arazi büyüklükleri biraz daha fazla gözlemlenmiş olup, 1. grupta 45.8 da ve 2. grupta 37.0 da olarak tespit edilmiştir. 1. grupta toplam arazinin %74’ü fındık yetiştirilirken, 2. grupta ise %86 oranında fındık yetiştirilmektedir. Fındık verimliliğinin en fazla olduğu il; 1. grupta 95 kg/da ile Trabzon ve 2. grupta 135 kg/da ile Düzce’dir. Düzce aynı zamanda Türkiye’de en fazla verimliliğe sahip il konumundadır.
Hazelnut, one of the temperate climate fruit species are grown along the Black Sea coastline. Turkey's hazelnut production volume is the first in the world, but, as of productivity and business structures in the back. Therefore, the Hazelnut of farmers that grow in Turkey is very important to reveal the existence of land and productivity. In the study, 13 provinces where the most intense hazelnut production by making the survey a total of 585 land assets and use cases were tried to be determined. The provinces surveyed, according to the geographical structure of Turkey to represent East (Group 1) and western (2 Group) were divided. In addition, innovative levels of farmers were determined and according to the level to be high and low innovation levels were evaluated in both groups. According to research results; Farmers' land property represents approximately 90% of the land. The average farm size; in average 32.2 da in group 1 and 25.4 da in group 2. Innovative high-level groups were slightly more observed in land size; in group 1, 45.8 da and 2, 37.0 were detected. 74% of the total land in group 1 and 86% in group 2 are grown Hazelnut. The province of hazelnut the most productivity; in group 1 at 95 kg/da with Trabzon and in Group 2 at 135 kg/da with Düzce. Düzce province is also the location with the highest productivity in Turkey.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2016 |
Submission Date | January 1, 2016 |
Acceptance Date | January 31, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram