Conference Paper
BibTex RIS Cite

Sofralık Zeytin ve Zeytinyağının Dünya ve Türkiye’deki Mevcut Durumu

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 726 - 729, 31.03.2016

Abstract

Dünya genelinde 10.309.274 ha alanda 20.344.343 ton zeytin üretimi yapılmaktadır (FAO, 2013). Bu üretimin %90’nından fazlası Akdeniz havzası ülkelerinde gerçekleşmektedir. 2009–2013 yılları ortalamasına göre İspanya 6.742.963 ton üretim ile 1. sırada yer alırken 3.119.517 ton üretim ile İtalya 2. sırada yer almaktadır. Bunu, 2.010.148 ton ile Yunanistan, 1.590.331 ton ile Türkiye, 1.253.969 ton ile Fas 5. sırada yer almaktadır. Ekonomik değeri yüksek bir tarım ürünü olan zeytin hem sofralık hem de yağlık olarak değerlendirilmektedir. Besin değeri yüksek olan zeytin, yağının ham olarak tüketilebilmesi nedeniyle ayrıca önemlidir. Dünya’da 2009–2013 yılları ortalaması sofralık zeytin üretimi 2.473 bin tondur ve yağlık zeytin üretimi 2.979 bin tondur. Bu çalışmada dünyada ve Türkiye’de 2009–2014 yılları sofralık zeytin ve zeytinyağı üretim-tüketim durumları değerlendirilmiştir.

References

  • Anonim, 2014-a. http://www.tuik.gov.tr (Erişim: 12 Ocak 2015).
  • Anonim, 2014-b. http://faostat.fao.org/
  • Aydın Ticaret Borsası Raporu, 2013. 2013 yılı zeytin ve zeytinyağı raporu.
  • Nizip Ticaret Odası, 2014 Nizip zeytinyağı sektör analizi
  • Koca, N., 2004. Çanakkale’de zeytin yetiştiriciliğinin coğrafi esasları. Marmara Coğrafya Dergisi, Sayı:9, Ocak 2004. İstanbul.

Present Conditions of Table Olive and Olive Oil in Turkey and World

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 726 - 729, 31.03.2016

Abstract

Today, 20.344.343 tone olive is produced on 10.309.274 hectare across the world (FAO, 2013). Over 90% of this production is actualized around the Mediterranean basin. According to production mean between 2009-2013 years, Spain rank first place over olive oil production with 6.742.963 tone, while Italy ranks second place with 3.119.517 tone these figures are followed by 2.010.148 in Greece, 1.590.331 in Turkey and 1.253.969 in Morocco. Olive being a highly valuable agricultural product is economized as both edible table product and olive oil. Due to its opportunity to be consumed unrefinedly, olive is of capital importance as a highly nutritive agricultural product. Today, average table olive production reached 2.473 tons while 2.979 tone is seen for oil olive production between the years of 2009 and 2013. In this study, production and consumption figures of table and oil olive between the years of 2009-2014 were evaluated.

References

  • Anonim, 2014-a. http://www.tuik.gov.tr (Erişim: 12 Ocak 2015).
  • Anonim, 2014-b. http://faostat.fao.org/
  • Aydın Ticaret Borsası Raporu, 2013. 2013 yılı zeytin ve zeytinyağı raporu.
  • Nizip Ticaret Odası, 2014 Nizip zeytinyağı sektör analizi
  • Koca, N., 2004. Çanakkale’de zeytin yetiştiriciliğinin coğrafi esasları. Marmara Coğrafya Dergisi, Sayı:9, Ocak 2004. İstanbul.
There are 5 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Ümran Eldoğan

Hatice Gözel

Sibel Aktuğ Tahtacı This is me

Publication Date March 31, 2016
Submission Date January 1, 2016
Acceptance Date January 31, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi

Cite

APA Eldoğan, Ü., Gözel, H., & Aktuğ Tahtacı, S. (2016). Sofralık Zeytin ve Zeytinyağının Dünya ve Türkiye’deki Mevcut Durumu. Bahçe, 45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi), 726-729.
AMA Eldoğan Ü, Gözel H, Aktuğ Tahtacı S. Sofralık Zeytin ve Zeytinyağının Dünya ve Türkiye’deki Mevcut Durumu. Bahçe. March 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):726-729.
Chicago Eldoğan, Ümran, Hatice Gözel, and Sibel Aktuğ Tahtacı. “Sofralık Zeytin Ve Zeytinyağının Dünya Ve Türkiye’deki Mevcut Durumu”. Bahçe 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March 2016): 726-29.
EndNote Eldoğan Ü, Gözel H, Aktuğ Tahtacı S (March 1, 2016) Sofralık Zeytin ve Zeytinyağının Dünya ve Türkiye’deki Mevcut Durumu. Bahçe 45 (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 726–729.
IEEE Ü. Eldoğan, H. Gözel, and S. Aktuğ Tahtacı, “Sofralık Zeytin ve Zeytinyağının Dünya ve Türkiye’deki Mevcut Durumu”, Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, pp. 726–729, 2016.
ISNAD Eldoğan, Ümran et al. “Sofralık Zeytin Ve Zeytinyağının Dünya Ve Türkiye’deki Mevcut Durumu”. Bahçe 45/(Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March2016), 726-729.
JAMA Eldoğan Ü, Gözel H, Aktuğ Tahtacı S. Sofralık Zeytin ve Zeytinyağının Dünya ve Türkiye’deki Mevcut Durumu. Bahçe. 2016;45:726–729.
MLA Eldoğan, Ümran et al. “Sofralık Zeytin Ve Zeytinyağının Dünya Ve Türkiye’deki Mevcut Durumu”. Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 2016, pp. 726-9.
Vancouver Eldoğan Ü, Gözel H, Aktuğ Tahtacı S. Sofralık Zeytin ve Zeytinyağının Dünya ve Türkiye’deki Mevcut Durumu. Bahçe. 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):726-9.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram