Conference Paper
BibTex RIS Cite

Hasat Sonrası SencyFresh™ Uygulamalarının Granny Smith Elma Çeşidinin Soğukta Muhafazası Üzerine Etkisi

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 812 - 816, 31.03.2016

Abstract

Çalışmada farklı dozlarda SencyFresh™ (%3.3 1-MCP) uygulamasının Granny Smith elma çeşidinin meyve kalitesi üzerine etkileri incelenmiştir. Optimum hasat tarihinde derimi yapılan meyvelere 10℃’de 24 saat süreyle 0, 625 ve 1250 ppb dozunda SencyFresh™ uygulamaları yapılmıştır. Uygulamalardan sonra meyveler 0℃’de %90±5 oransal nemde 7 ay süreyle muhafaza edilmişlerdir. Uygulamaların raf ömrü üzerine etkisini belirlemek için depodan çıkarılan meyveler 20℃’de %60±5 oransal nemde 7 gün süreyle bekletilmişlerdir. Birer ay aralıklarla meyve örneklerine kalite analizleri olarak ağırlık kaybı, meyve eti sertliği, meyve rengi, pH, suda çözünür kuru madde (SÇKM), titre edilebilir asitlik (TEA), etilen üretimi, solunum hızı analizleri yapılmıştır. Ayrıca SencyFresh™ uygulamalarının bir fizyolojik bozukluk olan kabuk yanıklığına etkisini görmek için meyve örnekleri incelenmiştir. Çalışma sonucunda SencyFresh™ uygulamalarının kontrole göre muhafaza süresince kalitenin korunmasında etkili olduğu, en etkili dozun 1250 ppb olduğu belirlenmiştir.

References

  • Bakoğlu, N., Güneş, N.T., 2014. “Ankara” armudunda 1-Methylcyclopropen’in bazı derim sonrası kalite parametrelerine etkisi. Bahçe Bilimi. Yayın No:5:60-67.
  • Çalhan, Ö., Eren, İ., Onursal, C.E., Güneyli, A., 2012. Granny Smith elma çeşidinin dinamik kontrollü atmosferde (DKA) depolanması. Bahçe Bilimi, Yayın No:3:145-152.
  • Çelikel, F.G., Özelkök, S., Acıcan, T., Aslım, A.S., 2009. Effect of 1-MCP (1-Methylcyclopropene) pretreatment on cold storage of “Granny Smith” apples. Acta Horticulturae, 877:339-344.
  • Fan, X., Mattheis, J.P., Blankenship, S., 1999. Development of apple superficial scald, soft scald, core flush and greasiness are reduced by MCP. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 47:3063-3068.
  • FAO, 2015. www.faostat.org (Erişim: 05.08.2015).
  • Güneş, N.T., 2009. Effect of 1-MCP and different ecological conditions on postharvest quality of “Eşme” quince fruit during long term storage. Acta Horticulturae, 877:387-394.
  • Jung, S.K., Watkins, C.B., 2008. Superficial scald control after delayed treatment of apple fruit with diphenylamine (DPA) and 1methylcyclopropene (1-MCP). Postharvest Biology and Technology, 50:45–52.
  • Karaçalı, İ., 2009. Bahçe Ürünlerinin Muhafaza ve Pazarlanması. Ege Üniv. Zir. Fak., Yayın No:494, 481s.
  • Kaynaş, K., Ekinci, N., Sakaldaş, M., Rodoplu, N., 2012. Fuji Zhen Aztec elma çeşidinde hasat sonrası 1-Methylcyclopropane protabs uygulamalarının depolama süresince bazı kalite özelliklerine etkileri. Bahçe Bilimi, Yayın No.3:55-61.
  • Özkaya, O., Dündar, Ö., Demircioğlu, H., 2012. Farklı dozlarda 1-Methylcyclopropene uygulamalarının Angeleno erik çeşidinin muhafaza ve raf ömrü sırasındaki kalite kriterlerine etkileri. Bahçe Bilimi, Yayın No:3:81-87.
  • Özonugun, Ş., Dolunay, E.M., 2011. Elma çeşitleri. In: Akgül, H., Kaçal, E., Öztürk, F.P., Özongun, Ş., Atasay, A., Öztürk, G., (Eds.), Elma Kültürü. Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Yayın No:37:21-34.
  • Özüpek, Ö., Köksal, A.İ., 2012. Ankara koşullarında yetiştirilen “Cooper 900” ve “Gloster” elma çeşitlerinin muhafazası üzerine 1-Methylcyclopropene uygulamalarının etkisi. Bahçe Bilimi, Yayın No:3:71-79.
  • Sisler, E.C., Serek, M., 1997. Inhibitors of ethylene responses in plants at the receptor level; Recent developments. Physiologia Plantarum, 100:577-582.
  • TUİK, 2015. www.tuik.gov.tr (Erişim:05.08.2015).
  • Watkins, C.B. Bowe, J.H., Walker, V.J., 2000. Responses of early, mid, and late season apple cultivars to postharvest application of 1-MCP under air and controlled atmosphere conditions. Postharvest Biol. Tech., 19:1732.
  • Watkins, C.B., 2002. Ethylene synthesis, mode of action, consequences and control. In: Knee, M. (Ed.), Fruit Quality and its Biological Basis. Sheffield Academic Press, 180224pp.
  • Watkins, C.B., Miller, W.B., 2005. 1-Methylcyclopropene (1-MCP) based technologies for storage and shelf-life extension. Acta Horticulturae, 687:217-224.
  • Watkins, C.B., 2006. 1-Methylcyclopropene (1-MCP) based technologies for storage and shelf-life extension Int. J. Postharvest Technology and Innovation, 1(1):62-68.
  • Zanella, A., 2001. Scald control and quality improvement of Granny Smith apples by postharvest treatment with 1-MCP. Rivista di Frutticolturae di ortafloricoltura 63:67-72.
  • Zanella, A., 2003. Control of apple superficial scald and ripening a comparison between 1-MCP and diphenylamine postharvest treatments. Initial low oxygen stress and ultra now oxygen storage. Postharvest Biol. and Technol., 27:69-78.

Effects of Postharvest SencyFresh™ Treatments on Cold Storage of Granny Smith Apple Cultivar

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 812 - 816, 31.03.2016

Abstract

This study was aimed at analyzing the effects of SencyFresh™ (3,3% 1-MCP) applied in different dosages on the fruit quality of Granny Smith apple cultivar. SencyFresh™ was applied in 0, 625 and 1250 ppb dosages for 24 hours at 10℃ to the fruits harvested at optimal harvest time. Following the treatments, fruits were stored at 0℃ and 90±5% relative humidity for 7 months. In order to determine the effects of treatments on shelf life, fruits taken from the storage room were kept at 20℃ and 60±5% relative humidity for 7 days. As quality analyses, fruit samples were analyzed every other month for weight loss, fruit flesh firmness, fruit colour, pH, total soluble solids (TSS), titratable acidity (TA), ethylene production, and respiration rate. In addition, fruit samples were analyzed for the purpose of seeing the effects of SencyFresh™ treatments on superficial scald, which is a physiological disorder. As a result of the study, it was found that SencyFresh™ treatments were more effective in terms of preserving quality during storage compared to the control and that the most effective dosage was 1250 ppb.

References

  • Bakoğlu, N., Güneş, N.T., 2014. “Ankara” armudunda 1-Methylcyclopropen’in bazı derim sonrası kalite parametrelerine etkisi. Bahçe Bilimi. Yayın No:5:60-67.
  • Çalhan, Ö., Eren, İ., Onursal, C.E., Güneyli, A., 2012. Granny Smith elma çeşidinin dinamik kontrollü atmosferde (DKA) depolanması. Bahçe Bilimi, Yayın No:3:145-152.
  • Çelikel, F.G., Özelkök, S., Acıcan, T., Aslım, A.S., 2009. Effect of 1-MCP (1-Methylcyclopropene) pretreatment on cold storage of “Granny Smith” apples. Acta Horticulturae, 877:339-344.
  • Fan, X., Mattheis, J.P., Blankenship, S., 1999. Development of apple superficial scald, soft scald, core flush and greasiness are reduced by MCP. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 47:3063-3068.
  • FAO, 2015. www.faostat.org (Erişim: 05.08.2015).
  • Güneş, N.T., 2009. Effect of 1-MCP and different ecological conditions on postharvest quality of “Eşme” quince fruit during long term storage. Acta Horticulturae, 877:387-394.
  • Jung, S.K., Watkins, C.B., 2008. Superficial scald control after delayed treatment of apple fruit with diphenylamine (DPA) and 1methylcyclopropene (1-MCP). Postharvest Biology and Technology, 50:45–52.
  • Karaçalı, İ., 2009. Bahçe Ürünlerinin Muhafaza ve Pazarlanması. Ege Üniv. Zir. Fak., Yayın No:494, 481s.
  • Kaynaş, K., Ekinci, N., Sakaldaş, M., Rodoplu, N., 2012. Fuji Zhen Aztec elma çeşidinde hasat sonrası 1-Methylcyclopropane protabs uygulamalarının depolama süresince bazı kalite özelliklerine etkileri. Bahçe Bilimi, Yayın No.3:55-61.
  • Özkaya, O., Dündar, Ö., Demircioğlu, H., 2012. Farklı dozlarda 1-Methylcyclopropene uygulamalarının Angeleno erik çeşidinin muhafaza ve raf ömrü sırasındaki kalite kriterlerine etkileri. Bahçe Bilimi, Yayın No:3:81-87.
  • Özonugun, Ş., Dolunay, E.M., 2011. Elma çeşitleri. In: Akgül, H., Kaçal, E., Öztürk, F.P., Özongun, Ş., Atasay, A., Öztürk, G., (Eds.), Elma Kültürü. Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Yayın No:37:21-34.
  • Özüpek, Ö., Köksal, A.İ., 2012. Ankara koşullarında yetiştirilen “Cooper 900” ve “Gloster” elma çeşitlerinin muhafazası üzerine 1-Methylcyclopropene uygulamalarının etkisi. Bahçe Bilimi, Yayın No:3:71-79.
  • Sisler, E.C., Serek, M., 1997. Inhibitors of ethylene responses in plants at the receptor level; Recent developments. Physiologia Plantarum, 100:577-582.
  • TUİK, 2015. www.tuik.gov.tr (Erişim:05.08.2015).
  • Watkins, C.B. Bowe, J.H., Walker, V.J., 2000. Responses of early, mid, and late season apple cultivars to postharvest application of 1-MCP under air and controlled atmosphere conditions. Postharvest Biol. Tech., 19:1732.
  • Watkins, C.B., 2002. Ethylene synthesis, mode of action, consequences and control. In: Knee, M. (Ed.), Fruit Quality and its Biological Basis. Sheffield Academic Press, 180224pp.
  • Watkins, C.B., Miller, W.B., 2005. 1-Methylcyclopropene (1-MCP) based technologies for storage and shelf-life extension. Acta Horticulturae, 687:217-224.
  • Watkins, C.B., 2006. 1-Methylcyclopropene (1-MCP) based technologies for storage and shelf-life extension Int. J. Postharvest Technology and Innovation, 1(1):62-68.
  • Zanella, A., 2001. Scald control and quality improvement of Granny Smith apples by postharvest treatment with 1-MCP. Rivista di Frutticolturae di ortafloricoltura 63:67-72.
  • Zanella, A., 2003. Control of apple superficial scald and ripening a comparison between 1-MCP and diphenylamine postharvest treatments. Initial low oxygen stress and ultra now oxygen storage. Postharvest Biol. and Technol., 27:69-78.
There are 20 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Atakan Güneyli

Cemile Ebru Onursal

Tuba Seçmen

İsa Eren

Özgür Çalhan

Publication Date March 31, 2016
Submission Date January 1, 2016
Acceptance Date January 31, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi

Cite

APA Güneyli, A., Onursal, C. E., Seçmen, T., … Eren, İ. (2016). Hasat Sonrası SencyFresh™ Uygulamalarının Granny Smith Elma Çeşidinin Soğukta Muhafazası Üzerine Etkisi. Bahçe, 45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi), 812-816.
AMA Güneyli A, Onursal CE, Seçmen T, Eren İ, Çalhan Ö. Hasat Sonrası SencyFresh™ Uygulamalarının Granny Smith Elma Çeşidinin Soğukta Muhafazası Üzerine Etkisi. Bahçe. March 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):812-816.
Chicago Güneyli, Atakan, Cemile Ebru Onursal, Tuba Seçmen, İsa Eren, and Özgür Çalhan. “Hasat Sonrası SencyFresh™ Uygulamalarının Granny Smith Elma Çeşidinin Soğukta Muhafazası Üzerine Etkisi”. Bahçe 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March 2016): 812-16.
EndNote Güneyli A, Onursal CE, Seçmen T, Eren İ, Çalhan Ö (March 1, 2016) Hasat Sonrası SencyFresh™ Uygulamalarının Granny Smith Elma Çeşidinin Soğukta Muhafazası Üzerine Etkisi. Bahçe 45 (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 812–816.
IEEE A. Güneyli, C. E. Onursal, T. Seçmen, İ. Eren, and Ö. Çalhan, “Hasat Sonrası SencyFresh™ Uygulamalarının Granny Smith Elma Çeşidinin Soğukta Muhafazası Üzerine Etkisi”, Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, pp. 812–816, 2016.
ISNAD Güneyli, Atakan et al. “Hasat Sonrası SencyFresh™ Uygulamalarının Granny Smith Elma Çeşidinin Soğukta Muhafazası Üzerine Etkisi”. Bahçe 45/(Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March2016), 812-816.
JAMA Güneyli A, Onursal CE, Seçmen T, Eren İ, Çalhan Ö. Hasat Sonrası SencyFresh™ Uygulamalarının Granny Smith Elma Çeşidinin Soğukta Muhafazası Üzerine Etkisi. Bahçe. 2016;45:812–816.
MLA Güneyli, Atakan et al. “Hasat Sonrası SencyFresh™ Uygulamalarının Granny Smith Elma Çeşidinin Soğukta Muhafazası Üzerine Etkisi”. Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 2016, pp. 812-6.
Vancouver Güneyli A, Onursal CE, Seçmen T, Eren İ, Çalhan Ö. Hasat Sonrası SencyFresh™ Uygulamalarının Granny Smith Elma Çeşidinin Soğukta Muhafazası Üzerine Etkisi. Bahçe. 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):812-6.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram