Yenidünya meyvesi gerek tat ve aroması ve gerekse sağlık açısından önemli faydaları nedeni ile sevilerek tüketilen meyveler arasındadır. Tat ve lezzetine önemli katkıda bulunan uçucu aromalar arasında genellikle meyvemsi çiçek ve baharatlı kokuları, sergileyen bileşiklerinin olduğu bildirilmektedir. Bu çalışmada, çok kısa olan muhafaza periyodu süresince Hafif Çukurgöbek ve Ottawiani yenidünya meyve çeşitlerinde muhafaza süresinin meyve aroma bileşimine olan etkisi belirlenmiştir. Bu amaçla, Hafif Çukurgöbek ve Ottawiani meyveleri hasattan hemen sonra +5°C sıcaklık, %90 oransal nem koşullarında 30 gün süreyle muhafaza edilmiştir. Muhafaza süresince belirli aralıklarla alınan meyve örneklerinde uçucu aroma bileşikleri HSSPME/GC/MS (Tepe Boşluğu Katı Faz Mikro Ekstraksiyon Gaz Kromatografi Kütle Spektrometre) tekniği kullanılarak belirlenmiştir. Yenidünya meyve çeşitlerinde muhafaza süresince alkoller başta olmak üzere mevcut olan fenol, asit, terpen ve ester gibi uçucu aroma bileşiklerinin miktarı tespit edilmiştir. Bu çalışmada çeşit farklılıklarının ve muhafaza süresinin uçucu aroma bileşimine etkisi belirlenmiştir.
Loquat fruit has both good taste, aroma and significant benefits on health make loquat fruit consumption favorable. Taste and flavor of loquat contribute significantly to the volatile aromas of flowers typically fruity and spicy fragrances, which reported that the compound exhibits. In the present study evaluated both Hafif Çukurgöbek and Ottawiani loquat fruit varieties aroma profiles during storage. For this purpose, Ottawiani and Hafif Çukurgöbek were stored immediately after harvest at +5°C and 90% RH for 30 days. Volatile compounds in samples that taken at regular intervals during storage of fruit HS-SPME/GC/MS (Headspace Solid Phase Micro Extraction Gas Chromatography Mass Spectrometry) techniques was determined using the technique. Loquat fruit has especially alcohols, phenol, acid, terpene and ester volatile compounds. In present study showed the differences between two loquat fruits and effects the volatile aroma compounds during storage.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2016 |
Submission Date | January 1, 2016 |
Acceptance Date | January 31, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram