Bu çalışmada, palistore ortamında farklı atmosfer bileşimlerine sahip kontrollü atmosfer koşullarının Silver of Rome nektarin çeşidinin meyve kalitesi ve muhafaza süresi üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla, optimal derim zamanında derilen nektarinler; palistore ortamında %0 CO₂ :%21 O₂ (PL-1-Kontrol), %5 CO₂ :%2 O₂ (PL-2), %0.5 CO₂ :%1 O₂ (PL-3) ve %5 CO₂ :%1 O₂ (PL-4) olmak üzere 4 farklı atmosfer bileşiminde, 0℃ sıcaklıkta ve %90-95 oransal nemde 3 ay süreyle muhafaza edilmişlerdir. Çalışmada, en yüksek meyve eti sertliği, suda çözünebilir kuru madde miktarı (SÇKM), titre edilebilir asitlik değerleri PL-3 ortamında depolanan meyvelerde elde edilmiştir. Ancak, muhafaza sırasında meydana gelen mantarsal bozulmaların önlenmesinde en başarılı atmosfer bileşimin PL-2 olduğu, en fazla bozulmanın ise PL-3 ortamında depolanan meyvelerde meydana geldiği tespit edilmiştir. Muhafaza süresinin uzamasına paralel olarak tüm atmosfer bileşimlerinde kabuk renginin Chroma (C*) ve Hue açı (ho) değerlerinde genel bir azalış belirlenmiştir. İncelenen tüm kalite parametreleri dikkate alındığında palistore ortamında kontrollü atmosferde depolanan Silver of Rome çeşidi nektarinlerde kalitenin korunmasında en başarılı atmosfer bileşiminin %5 CO₂ :%2 O₂ olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, Silver of Rome çeşidi nektarinler %5 CO₂ :%2 O₂ (PL-2) içeren palistore ortamında ve 0℃ sıcaklıkta kalitelerinden fazla bir şey kaybetmeden 90 gün süreyle başarılı bir şekilde muhafaza edilmiştir.
In this research, the effects of different atmosphere compositions in palistore storage system on postharvest quality and storage performance of 'Silver of Rome' nectarines were investigated. For this purpose, nectarines were stored in different atmosphere compositions (0% CO₂ :21% O₂ (PL-1-Control), 5% CO₂ :2% O₂ (PL-2), 0.5% CO₂ :1% O₂ (PL-3) and 5% CO₂ :1% O₂ (PL-4)) at 0oC temperature with 90-95% relative humidity for 90 days. In this study, the highest flesh firmness, soluble solids and titratable acidity were obtained on the fruit stored in PL-3 atmospheric composition. PL-2 storage condition was found to be the most successful atmospheric composition for decay control. However, the highest decay was obtained from the nectarines stored at PL-3 atmospheric composition. Generally, the longer storage period resulted the lover Chroma (C*) and Hue angle (ho). At the end of the study, 5% CO₂ :2% O₂ (PL-2) was found to be the most suitable atmospheric composition in maintaining overall fruit quality of nectarines. At this atmospheric composition 'Silver of Rome' nectarines were successfully stored at 0℃ for 90 days in palistore storage system.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2016 |
Submission Date | January 1, 2016 |
Acceptance Date | January 31, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram