Rize İli Pazar İlçesi Koşullarında Yetiştirilen Camarosa Çilek Çeşidinin Farklı Hasat Dönemlerindeki Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi
Year 2016,
Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 938 - 941, 31.03.2016
Nalan Bakoğlu
,
Mustafa Akbulut
,
Keziban Yazıcı
,
Burcu Göksu Karaoğlu
Abstract
Çalışma Rize ili Pazar ilçesinde Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Çilek Araştırma ve Uygulama Bahçesinde 2013-2014 yıllarında yürütülmüştür. Bitkisel materyal olarak Camarosa çeşidi kullanılmıştır. Malçlanmış parsellerdeki çilek bitkilerinde kültürel bakım işlemleri yerine getirilmiştir. Araştırmada Camarosa çeşidi meyvelerinde farklı hasat dönemlerindeki suda çözünür kuru madde, titre edilebilir asitlik, meyve yüzey renk değerleri, bitki başına düşen verim değerleri ve bunun yanında meyvelerde oluşabilecek çürümelerin oranları farklı hasat dönemleri boyunca incelenmiştir. Elde olunan veriler değerlendirilerek hasat dönemine göre kalitede meydana gelen değişimlerin detaylı olarak ortaya konulması amaçlanmıştır. Ayrıca, elde olunan bulgulara yöre üreticilerin uygulamalarına da ışık tutacaktır.
References
-
Ağaoğlu, Y.S., 1986. Üzümsü Meyveler. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi. Ders Kitabı. 290s. Ankara.
-
Atasay, A., Türemiş, N., Demirtaş, İ., Göktaş, A., 2006. Eğirdir (Isparta) koşullarında yaz dikimi yapılan bazı çilek çeşitlerinin verim ve kalite özellikleri. 2. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 100-105, Tokat.
-
Berk, S., 2013. Bolu (Mudurnu) ekolojik koşullarında organik olarak yetiştirilen bazı çilek çeşitlerinin verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, 6(1):68-72.
-
FAO, 2012. Food and Agriculture Organization of the United Nations. http://faostat.fao.org/ (Erişim:10.08.2015).
-
İslam, A., Cangi, R., Özgüven, A.I., 2003a. Doğu Karadeniz bölgesinde çilek yetiştirme olanakları. Ulusal Kivi ve Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 203-207, Ordu.
-
İslam, A., Cangi, R., Yılmaz, C., Özgüven, A.I., 2003b. Bazı çilek çeşitlerinin Ordu ekolojisine adaptasyonu üzerine araştırmalar. Ulusal Kivi ve Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 217-220, Ordu.
-
Kaleci, N., Günay, S., 2006. Çanakkale koşullarında yetiştirilen bazı çilek çeşitlerinin fenolojik, pomolojik ve verim özelliklerinin belirlenmesi. Bahçe 35(1-2):47-54.
-
Kaynaş, N., Günay, S., 2003. Çanakkale yöresine uygun çilek çeşitlerinin saptanması üzerine çalışmalar. Ulusal Kivi ve Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 230-234, Ordu.
-
Macit, İ., Koç, A., Akbulut, M., 2006. Bazı çilek çeşitlerinin Samsun sahil koşullarında verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi. 2. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, Tokat.
-
Saraçoğlu, O., Özgen, M., 2015. Farklı derim dönemlerinin kısa ve nötr gün çilek çeşitlerinde meyve kalite özellikleri ve fitokimyasallar üzerine etkileri. Türk Tarım Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 3(7):545549.
-
TÜİK, 2014. Türkiye İstatistik Kurumu, Bitkisel Üretim İstatistikleri. http://tuikapp.tuik.gov.tr/ (Erişim: 07.08.2015).
-
Türemiş, N., Ağaoğlu, S.Y., 2013. Üzümsü Meyveler: Çilek. Editörler: Ağaoğlu Y.S., Gerçekçioğlu, R. Tomurcukbağ Ltd. Şti., Eğitim Yayın No:1.
Determination of Yield and Quality in Different Harvest Period of Camarosa Strawberry Cultivar that Grown in Pazar District of Rize Conditions
Year 2016,
Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 938 - 941, 31.03.2016
Nalan Bakoğlu
,
Mustafa Akbulut
,
Keziban Yazıcı
,
Burcu Göksu Karaoğlu
Abstract
This study was carried out in the years at 2013 and 2014 in the garden of strawberry research and application in the department of Horticulture of the Faculty of Agriculture and Natural Sciences, Pazar Turkey. Camarosa was used as plant material. The cultural care of the strawberry plants in mulching was done. In this study, soluble solids, titratable acidity, fruit surface color values, yield rates per plant, and rates of decay in Camarosa cultivar were investigated. The data obtained were evaluated and aimed to observe the changes in quality based on the harvest periods. In addition, these data will help local growers apply in their lands.
References
-
Ağaoğlu, Y.S., 1986. Üzümsü Meyveler. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi. Ders Kitabı. 290s. Ankara.
-
Atasay, A., Türemiş, N., Demirtaş, İ., Göktaş, A., 2006. Eğirdir (Isparta) koşullarında yaz dikimi yapılan bazı çilek çeşitlerinin verim ve kalite özellikleri. 2. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 100-105, Tokat.
-
Berk, S., 2013. Bolu (Mudurnu) ekolojik koşullarında organik olarak yetiştirilen bazı çilek çeşitlerinin verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, 6(1):68-72.
-
FAO, 2012. Food and Agriculture Organization of the United Nations. http://faostat.fao.org/ (Erişim:10.08.2015).
-
İslam, A., Cangi, R., Özgüven, A.I., 2003a. Doğu Karadeniz bölgesinde çilek yetiştirme olanakları. Ulusal Kivi ve Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 203-207, Ordu.
-
İslam, A., Cangi, R., Yılmaz, C., Özgüven, A.I., 2003b. Bazı çilek çeşitlerinin Ordu ekolojisine adaptasyonu üzerine araştırmalar. Ulusal Kivi ve Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 217-220, Ordu.
-
Kaleci, N., Günay, S., 2006. Çanakkale koşullarında yetiştirilen bazı çilek çeşitlerinin fenolojik, pomolojik ve verim özelliklerinin belirlenmesi. Bahçe 35(1-2):47-54.
-
Kaynaş, N., Günay, S., 2003. Çanakkale yöresine uygun çilek çeşitlerinin saptanması üzerine çalışmalar. Ulusal Kivi ve Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 230-234, Ordu.
-
Macit, İ., Koç, A., Akbulut, M., 2006. Bazı çilek çeşitlerinin Samsun sahil koşullarında verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi. 2. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, Tokat.
-
Saraçoğlu, O., Özgen, M., 2015. Farklı derim dönemlerinin kısa ve nötr gün çilek çeşitlerinde meyve kalite özellikleri ve fitokimyasallar üzerine etkileri. Türk Tarım Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 3(7):545549.
-
TÜİK, 2014. Türkiye İstatistik Kurumu, Bitkisel Üretim İstatistikleri. http://tuikapp.tuik.gov.tr/ (Erişim: 07.08.2015).
-
Türemiş, N., Ağaoğlu, S.Y., 2013. Üzümsü Meyveler: Çilek. Editörler: Ağaoğlu Y.S., Gerçekçioğlu, R. Tomurcukbağ Ltd. Şti., Eğitim Yayın No:1.