The Pecan is a hard-shelled nut which is belong to Carya variety of Juglandales type in (Carya illinoensis familia. It has many advantages such as high efficiency, les production cost and high nutrient composition comparing to local walnuts. It gives fruit 4-8 years from planting date. Average yield of per tree reaches 40-80 kg depending on pecan variety and cultivation techniques. There is no reported statistical data about annual pecan production in Turkey. Former research results shows that Mediterranean and a part of South East Anatolian region of Turkey has suitable climate conditions for production of pecan. It can be alternative nut to pistachio in South East Anatolian region of Turkey. It is main fruit options which gives high income for heavy clay and salt deficient soil where is not suitable for other fruits. Pawnee, Mahan, Western, Whichita and Comanche varieties is well suited for Mediterranean region. However, Mahan, Western, Whichita and Ideal varieties is suitable for South East Anatolian region (Şanlıurfa) of Turkey. However, those varieties are not well known in Turkish market. Pecan can be consumed different ways such as sole, salted or sugar added and cake.
Pikan cevizi Juglandales takımının Juglandaceae familyasının içinde Carya cinsine bağlı (Carya illinoensis) türü olup, sert kabuklu bir meyvedir. Yerli cevizlere göre iç randıman oranı yüksekliği, ılıman iklim bölgelerde daha az masrafla yetişebilmesi, zengin besin içeriğinin olması Pikan cevizini üstün kılan özelliklerdendir. Pikan cevizi dikimden itibaren 4-8 yasında ürün vermeye başlar, 10. yaşından itibaren çeşide ve kültürel işlemlere bağlı olmak üzere ağaç başına 40-80 kg arasında verim alınır. Dünyada ve Türkiye’de sınırlı bir yetiştirilme alanına sahiptir. 2002 yılı verilerine göre dünyada toplam Pikan cevizi üretimi 213.551 tondur. Türkiye’de Pikan cevizi üretimi hakkında istatistikî herhangi bir veri mevcut değildir. Pikan cevizi için en uygun yer dediğimizde 3 konuya dikkat edilmesi gerekir; bol güneş, su ve derin ve uygun toprak yapısı. Eğer bulunduğunuz bölgede su ve toprak sorunu yoksa rahatlıkla yetiştiriciliğini yapabilirsiniz. Çalışma sonuçlarına göre, Akdeniz bölgesi ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi'nin bazı kısımlarının Pikan yetiştiriciliği için uygun olduğu saptanmıştır. Antep fıstığına alternatif olabilecek bir üründür. Tuzsuz fakat fakir, ağır (killi) ve diğer meyve türleri için elverişli olmayan toprakların değerlendirilebileceği ve yüksek gelir getirebilen en önemli bitkidir. Türkiye pazarında tam olarak tanınmamakta olan Pikan cevizinde Akdeniz bölgesi için Pawnee, Mahan, Western, Whichita ve Comanche; Güney Doğu Anadolu Bölgesi (Şanlıurfa) için Mahan, Western, Whichita ve İdeal çeşitleri daha uygundur. Pikan çok değişik şekillerde tüketilebilmektedir. Genelde de sade, tuzlu veya şekerli çerez şeklinde veya pastalarda. Pikan cevizi yetiştiriciliği yere göre tür seçiminden tutun, hasada kadar her aşamada planlı olmak, bu yatımın hızlı geri dönüşümü için şarttır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2016 |
Submission Date | January 1, 2016 |
Acceptance Date | January 31, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram