Conference Paper
BibTex RIS Cite

İki Erik Çeşidinin Farklı Olgunluk Dönemlerinde Hasat Edilen Meyvelerinde Belirlenen Bazı Kalite Özellikleri

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 1017 - 1022, 31.03.2016

Abstract

Deneme, Prunus cerasifera Ehrh. türü içerisinde yer alan ve ekonomik önemi olan Can ve Gül erik çeşitlerine ait meyvelerde yapılmıştır. Çalışmada, farklı olgunluk dönemlerinde hasat edilen meyvelerindeki pomolojik özelliklerin değişimi incelenmiştir. Meyve örnekleri; endokarpın tam olarak sertleşmediği fakat ticari olarak tüketiciler tarafından kabul edilebilir olduğu dönemden (12 Nisan) başlayarak, tam olgunluk periyoduna (30 Mayıs) kadar 12 günlük aralarla 5 farklı olgunluk döneminde alınmıştır. Çalışma sonunda incelenen özellikler açısından Can erik çeşidinin Gül erik çeşidinden daha üstün olduğu belirlenmiştir. Olgunlaşma dönemi ilerledikçe meyvelerde en, boy, ağırlık ve SÇKM miktarının arttığı, asit içeriği ile et sertliğinin azaldığı, çeşit olgunluğunu temsil edecek renk değişimlerinin olduğu gözlenmiştir. Can erik çeşidinin daha parlak olduğu ve başlangıçtaki rengi daha iyi koruduğu belirlenmiştir.

References

  • Anonim, 2015. Türkiye İstatistik Kurumu. Bitkisel Üretim İstatistikleri Veri Tabanı. http://www.tuik.gov.tr.
  • Ayanoğlu, H., Bayazit, S., İnan, G., Bakır, M., Akpınar, A.E., Kazan, K., Ergül, A., 2007. AFLP analysis of genetic diversity in Turkish green plum accessions (Prunus cerasifera L.) adapted to the Mediterranean region. Scientia Horticulturae, 114:263–267.
  • Bae, H., Yun, S.K., Yun, J. H., Yoon, I.K., Nam, E.Y., Kwon, J.H., 2014. Assessment of organic acid and sugar composition in apricot, plumcot, plum, and peach during fruit development. Journal of Applied Botany and Food Quality 87:24-29.
  • Crisosto, C.H., Garner, D., Crisosto, G.M., Bowerman, E., 2004. Increasing ‘Black Amber’ plum (Prunus salicina Lindell) consumer acceptance. Postharvest Biol. Tec. 34:237–244.
  • Gómez, E., Ledbetter, C.A., 1997. Development of volatile compounds during fruit maturation: characterization of apricot and plum x apricot hybrids. J. Sci. Food Agric. 74:541–546.
  • Guerra, M., Sanz, M.A., Casquero, P.A., 2009. Influence of harvest dates on quality, storage capacity and sensory attributes of European plum cv. Green Gage. Food Sci. Technol. Int. 15:527–534.
  • Kader, A., Mitchell, F.G., 1989. Maturity and quality. In: Larue, J.H., Johnson, R.S. (Eds.), Peaches Plums and Nectarines: Growing and Handling for Fresh Market. Univ. Calif. Dept. Agric. Nat. Res., pp:191–196. Publication No, p.331.
  • Öztürk, B., Küçüker, E., Yıldız, K., Çelik, S.M., 2015. Changes of bioactive compounds and ethylene production of Japanese plums treated with preharvest aminoethoxyvinylglycine. International Journal of Food Properties, 18:2165–2186.
  • Sarıdaş, M.A., 2013. Farklı dozlarda kalsiyum uygulamalarının bazı çilek çeşitlerinde meyve verim ve kalite kriterleri ile yapraklardaki besin element konsantrasyonları üzerine etkileri. Yüksek Lisans Tezi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 114s.
  • Singh, Z., Khan, A.S., 2010. Physiology of plum fruit ripening. Stewart Postharvest Review. 6:1-10.
  • Usenik, V., Stampar, F., Kastelec, D., 2014. Indicators of plum maturity: When do plums become tasty? Scientia Horticulturae, 167:127–134.
  • Valero, D., Valero, M., 2013. Growth and ripening stage at harvest modulates postharvest quality and bioactive compounds with antioxidant activity. Stewart Postharvest Review. 9:1-8.

Various Maturation Stages of Two Plum Cultivars on Quality Characteristics

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 1017 - 1022, 31.03.2016

Abstract

In this study, the fruits of Can and Gül plum varieties which are belonging to Prunus cerasifera Ehrh. species and having economic importance were used as a studying material. Pomological characteristics of those varieties were studied during various maturation stages. Fruits were harvested from at the beginning of the soften endocarp stage which acceptable by the consumer (April, 12) until the full harvesting stage (May, 30) 12 days intervals 5 various maturation stages. As a result of this study, Can variety having better characteristics compare to the Gül variety. During the maturation progress fruit width, length, weight and TSS characteristics were increased whereas acidity contents and firmness were decreased and color variation were observed. Can variety be found to be brighter and saved the first color characteristics.

References

  • Anonim, 2015. Türkiye İstatistik Kurumu. Bitkisel Üretim İstatistikleri Veri Tabanı. http://www.tuik.gov.tr.
  • Ayanoğlu, H., Bayazit, S., İnan, G., Bakır, M., Akpınar, A.E., Kazan, K., Ergül, A., 2007. AFLP analysis of genetic diversity in Turkish green plum accessions (Prunus cerasifera L.) adapted to the Mediterranean region. Scientia Horticulturae, 114:263–267.
  • Bae, H., Yun, S.K., Yun, J. H., Yoon, I.K., Nam, E.Y., Kwon, J.H., 2014. Assessment of organic acid and sugar composition in apricot, plumcot, plum, and peach during fruit development. Journal of Applied Botany and Food Quality 87:24-29.
  • Crisosto, C.H., Garner, D., Crisosto, G.M., Bowerman, E., 2004. Increasing ‘Black Amber’ plum (Prunus salicina Lindell) consumer acceptance. Postharvest Biol. Tec. 34:237–244.
  • Gómez, E., Ledbetter, C.A., 1997. Development of volatile compounds during fruit maturation: characterization of apricot and plum x apricot hybrids. J. Sci. Food Agric. 74:541–546.
  • Guerra, M., Sanz, M.A., Casquero, P.A., 2009. Influence of harvest dates on quality, storage capacity and sensory attributes of European plum cv. Green Gage. Food Sci. Technol. Int. 15:527–534.
  • Kader, A., Mitchell, F.G., 1989. Maturity and quality. In: Larue, J.H., Johnson, R.S. (Eds.), Peaches Plums and Nectarines: Growing and Handling for Fresh Market. Univ. Calif. Dept. Agric. Nat. Res., pp:191–196. Publication No, p.331.
  • Öztürk, B., Küçüker, E., Yıldız, K., Çelik, S.M., 2015. Changes of bioactive compounds and ethylene production of Japanese plums treated with preharvest aminoethoxyvinylglycine. International Journal of Food Properties, 18:2165–2186.
  • Sarıdaş, M.A., 2013. Farklı dozlarda kalsiyum uygulamalarının bazı çilek çeşitlerinde meyve verim ve kalite kriterleri ile yapraklardaki besin element konsantrasyonları üzerine etkileri. Yüksek Lisans Tezi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 114s.
  • Singh, Z., Khan, A.S., 2010. Physiology of plum fruit ripening. Stewart Postharvest Review. 6:1-10.
  • Usenik, V., Stampar, F., Kastelec, D., 2014. Indicators of plum maturity: When do plums become tasty? Scientia Horticulturae, 167:127–134.
  • Valero, D., Valero, M., 2013. Growth and ripening stage at harvest modulates postharvest quality and bioactive compounds with antioxidant activity. Stewart Postharvest Review. 9:1-8.
There are 12 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Onur Bozhaydar This is me

Mehmet Ali Sarıdaş

Sevgi Paydaş Kargı

Şenay Karabıyık

Ebru Kafkas

Publication Date March 31, 2016
Submission Date January 1, 2016
Acceptance Date January 31, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi

Cite

APA Bozhaydar, O., Sarıdaş, M. A., Paydaş Kargı, S., … Karabıyık, Ş. (2016). İki Erik Çeşidinin Farklı Olgunluk Dönemlerinde Hasat Edilen Meyvelerinde Belirlenen Bazı Kalite Özellikleri. Bahçe, 45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi), 1017-1022.
AMA Bozhaydar O, Sarıdaş MA, Paydaş Kargı S, Karabıyık Ş, Kafkas E. İki Erik Çeşidinin Farklı Olgunluk Dönemlerinde Hasat Edilen Meyvelerinde Belirlenen Bazı Kalite Özellikleri. Bahçe. March 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):1017-1022.
Chicago Bozhaydar, Onur, Mehmet Ali Sarıdaş, Sevgi Paydaş Kargı, Şenay Karabıyık, and Ebru Kafkas. “İki Erik Çeşidinin Farklı Olgunluk Dönemlerinde Hasat Edilen Meyvelerinde Belirlenen Bazı Kalite Özellikleri”. Bahçe 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March 2016): 1017-22.
EndNote Bozhaydar O, Sarıdaş MA, Paydaş Kargı S, Karabıyık Ş, Kafkas E (March 1, 2016) İki Erik Çeşidinin Farklı Olgunluk Dönemlerinde Hasat Edilen Meyvelerinde Belirlenen Bazı Kalite Özellikleri. Bahçe 45 (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 1017–1022.
IEEE O. Bozhaydar, M. A. Sarıdaş, S. Paydaş Kargı, Ş. Karabıyık, and E. Kafkas, “İki Erik Çeşidinin Farklı Olgunluk Dönemlerinde Hasat Edilen Meyvelerinde Belirlenen Bazı Kalite Özellikleri”, Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, pp. 1017–1022, 2016.
ISNAD Bozhaydar, Onur et al. “İki Erik Çeşidinin Farklı Olgunluk Dönemlerinde Hasat Edilen Meyvelerinde Belirlenen Bazı Kalite Özellikleri”. Bahçe 45/(Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March2016), 1017-1022.
JAMA Bozhaydar O, Sarıdaş MA, Paydaş Kargı S, Karabıyık Ş, Kafkas E. İki Erik Çeşidinin Farklı Olgunluk Dönemlerinde Hasat Edilen Meyvelerinde Belirlenen Bazı Kalite Özellikleri. Bahçe. 2016;45:1017–1022.
MLA Bozhaydar, Onur et al. “İki Erik Çeşidinin Farklı Olgunluk Dönemlerinde Hasat Edilen Meyvelerinde Belirlenen Bazı Kalite Özellikleri”. Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 2016, pp. 1017-22.
Vancouver Bozhaydar O, Sarıdaş MA, Paydaş Kargı S, Karabıyık Ş, Kafkas E. İki Erik Çeşidinin Farklı Olgunluk Dönemlerinde Hasat Edilen Meyvelerinde Belirlenen Bazı Kalite Özellikleri. Bahçe. 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):1017-22.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram