Bu çalışma Fethiye yöresinden hasat edilen, Hicaz ve Tatlı nar çeşitleri ile yöresel Harın narının 2 farklı tipinin (sarı-kırmızı ve sarı kabuklu) fiziksel ve kimyasal özelliklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Fethiye yöresindeki 5 yıllık kapama nar bahçelerinden ticari olgunlukta hasat edilen meyveler uygun koşullarda Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü laboratuvarına getirilmiştir. Meyveler fiziksel ve kimyasal özelliklerinin belirlenmesi amacıyla gruplara ayrılmıştır. Her genotip 3 tekerrürlü ve her tekerrürde 5 adet meyve olacak şekilde çalışma sürdürülmüştür. Narlarda meyve ağırlığı, meyve eni, meyve boyu, şekil indeksi, 100 dane ağırlığı, dane randımanı, meyve suyu randımanı, dane rengi, kabuk rengi, suda çözünebilir kuru madde miktarı (SÇKM), titre edilebilir asit miktarı, pH, toplam fenol, C vitamini ve antosiyanin yoğunluğu belirlenmiştir. En yüksek meyve ağırlığı (424.81 g), çap (83.94 mm), uzunluk (76.90 mm), toplam fenol (1617.88 mg galicacid kg-¹) ve antosiyanin yoğunluğu (1.48) Hicaz narı çeşidinde ölçülmüştür. Hem kabuk rengi hem de dane renginde en düşük Hue açı değeri Hicaz narında ölçülürken bu çeşidin diğer çeşitlere oranla daha koyu bir kabuk ve dane rengine sahip olduğu tespit edilmiştir.
This study was conducted on determination of physical and chemical features of pomegranate cultivars ‘Hicaz’, ‘Tatlı’ and two different types (yellow-red and yellow colored) of local ‘Harın’ genotype. The fruits harvested at commercial maturity stage from 5 years old orchards were transported to laboratory of Selcuk University Agriculture Faculty Horticulture Department under convenient conditions. Pomegranate fruits were sorted into the experimental groups. Each cultivar was composed of three replications comprising 5 fruits. Fruit weight (g), diameter and height of fruit (mm), shape indices, 100 grain weight (g), aril yield (g), fruit aril (%), fruit juice (%), aril color, fruit skin color, TSS, TA, pH, total phenol, vitamin C and anthocyanin coloration were determined. The highest values on fruit weight (424.81 g), diameter (83.94 mm), height (76.90 mm), total phenol (1617.88 mg galicacid kg-¹) and anthocyanin coloration (1.48) were found in ‘Hicaz’ cultivar. The least values for both skin color and aril color in Hue were obtained from ‘Hicaz’, indicated that this genotype has darker skin and aril color.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2016 |
Submission Date | January 1, 2016 |
Acceptance Date | January 31, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram