0900 Ziraat Kiraz Çeşidinde Hasat Sonrası Farklı Uygulamaların Muhafaza Süresi ve Kaliteye Etkileri
Year 2016,
Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 1106 - 1111, 31.03.2016
Ferhan Küçükbasmacı Sabır
,
Şeyma Arıkan
,
Muzaffer İpek
Abstract
Kalite özelliklerini hızla kaybetmesi ve çürüme oranının özellikle depolama sonuna doğru artması nedeniyle kirazlarda depolama süresi oldukça kısa olmaktadır. Bu da üretimde lider konumda olduğumuz kirazda depolama ve taşımada oldukça büyük sorunlar ortaya çıkarmaktadır. Bu çalışmada hasat sonrası sıcak su, modifiye atmosfer paketleme (MAP) ve bunların birlikte kullanımının 0900 Ziraat çeşidinde muhafaza süresi ve kaliteye olan etkileri araştırılmıştır. Taşkent (Konya) ilçesinden ticari olum aşamasında (%18.7 SÇKM) hasat edilen meyveler 4 eşit gruba ayrıldıktan sonra ilk 2 grup meyve sıcak su uygulanmış (50℃’de 5 dakika) ve oda koşullarında (20℃) kurutulmuştur. Sıcak su uygulanmış meyvelerin ilk grubu MAP içerisinde muhafaza edilirken (sıcak su + MAP), diğer grup doğrudan depolanmıştır (sıcak su). Üçüncü grup meyveler MAP içerisinde ambalajlanmış, son grup kirazlar ise hiçbir uygulama yapılmadan depolanmıştır (kontrol). Tüm kirazlar 0℃ ve %90 oransal nem içeren depolarda 28 gün süreyle depolanmıştır. Muhafaza süresi sonunda sıcak su + MAP uygulaması sertliğin korunması (4.9 N) ve ağırlık kaybının azaltılmasında (%1.84) en etkili uygulama olmuştur. Sıcak su uygulamasının tek başına (%3.33) veya MAP ile birlikte kullanıldığında (%3.12) çürüme oranını önemli ölçüde azalttığı belirlenmiştir. Elde edilen veriler değerlendirildiğinde sıcak su uygulaması sonrası modifiye atmosferde muhafazanın 0900 Ziraat kiraz çeşidinde soğukta muhafaza süresince kalite özelliklerini korumada etkili sonuçlar verdiği belirlenmiştir.
References
-
Akbudak, B., Akbudak, N., Seniz, V., Eris, A., 2007. Sequential treatments of hot water and modified atmosphere packaging in cherry tomatoes. J. of Food Quality, 30:896-910.
-
Bahar, A., Dündar Ö., 1997. Akşehir napolyonu kiraz çeşidinin modifiye atmosferde paketlenmesi ve depolanması. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 25-28 Eylül, Yalova, 91-98.
-
Bayındır, D., 2011. Angeleno erik çeşidinin normal, modifiye ve kontrollü atmosfer koşullarında depolanması. Yüksek Lisans Tezi. SDÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, 90s.
-
Ekinci, N., Yıldırım, İ., Özdüven, F.F., 2008. Sıcak su uygulamalarının 0900 Ziraat kiraz çeşidinin depolama kalitesi ve monilinia çürüklüğüne olan etkisi. 4. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 08–11 Ekim, Antalya, 180-188.
-
Fallik, E., 2004. Prestorage hot water treatments (immersion, rinsing and brushing). Postharvest Biol. Technol. 32:125–134.
-
Fallik, E., Grinberg, S., Alkalai, S., Yekutieli, O., Wiseblum, A., Regev, R., Beres, H., Bar-Lev, E., 1999. A unique rapid hot water treatment to improve storage quality of sweet pepper. Postharvest Biol. Technol. 15:25–32.
-
Göksel, Z., 2011. Bazı ön işlemlerin kirazın depolama ömrü üzerine etkileri. Doktora Tezi. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, 233s.
-
Kader, A.A., 2002. Postharvest Technology of Horticultural Crops, University of California Agriculture and Naturel Resources, Publication 3311.
-
Koyuncu, M.A., Dilmaçünal, T., 2008, Farklı modifiye atmosfer oluşturan poşetlerin 0900 Ziraat kiraz çeşidinin soğukta depolanması üzerine etkisi. 4. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 08–11 Ekim, Antalya, 33-41.
-
Küçükbasmacı, F., Özkaya, O., Ağar, T., Saks, Y., 2008. Effect of reteail–size modified atmosphere packaging bags on postharvest storage and shelf-life quality of ‘0900 Ziraat’ sweet cherry. 5. International Cherry Symposium, June 06-10 2005 Bursa, Turkey, Acta Horticulturae 795:775-780.
-
McDonald, R.E., Mc Collum, G.T., Baldwin, E.A., 1999. Temperature of water heat treatments influences tomato fruit quality following low temperature storage. Postharvest Biol. Technol., 16:47–155.
-
Nafussi, B., Ben-Yehoshua, B., Rodov, V., Peretz, J., Ozer, B.K., D’Hallewin, G., 2001. Mode of action of hot-water dip in reducing decay of lemon fruit. J Agric. Food Chem. 49:107–113.
-
Sabır, F.K., Ağar, İ.T., 2008. Farklı özelliklere sahip modifiye atmosfer poşetlerde muhafazanın 0900 Ziraat çeşidinde muhafaza süresi ve kalite üzerine etkileri. 4. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 08-11 Ekim, Antalya, 44-51.
-
Sabır, F.K., Şenel, B.S., Ağar, İ.T., 2010. Sıcak su uygulaması ve modifiye atmosferde paketlemenin Mirella F1 domates çeşidinin muhafaza süresi ve kalitesi üzerine etkileri. Alatarım 9(2):22-29.
-
Sarı, E., Türk, R., 2002. Taze kiraz ön soğutma ve modifiye atmosfer uygulamalarında bazı yaklaşımlar. 2. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 24-27 Eylül 2002, Çanakkale, 136-142.
-
Shellie, K.C., Mangan, R., 2002. Hot water immersion as a quarantine treatment for large mangoes: artificially versus cage infestation. J. Am. Soc. Hort. Sci. 127, 430–434.
Influence of Various Postharvest Treatments on Storage Life and Quality of Sweet Cherry cv. '0900 Ziraat'
Year 2016,
Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 1106 - 1111, 31.03.2016
Ferhan Küçükbasmacı Sabır
,
Şeyma Arıkan
,
Muzaffer İpek
Abstract
The postharvest storage period of the sweet cherry is quite short since they lose the quality fast and easily decay. These features cause certain limitations in both storage and transport although Turkey ranks first in sweet cherry production. In this study, effects of postharvest hot water treatment, modified atmosphere package (MAP) and their combined applications on extension of postharvest life and quality of '0900 Ziraat' cultivar have been investigated. The sweet cherries were harvested from Taşkent/Konya at commercial maturity (18.7% TSS) and were sorted into four groups. The two were subjected to hot water (50℃ for 5 min) and were kept at room temperature (20℃) to allow the water evaporates from fruit surface. The half of these commodity was packed in MAP (hot water + MAP) while the other was directly placed into the cold room (hot water treatment). Untreated fruits were also divided into the two parts one of which was MAP and the other did not receive any treatment (control). All the fruits were kept at ℃ with 90% RH during 28 days. At the end of the storage, hot water + MAP was found the most effective treatment to maintain firmness (4.9 N) and to prevent the loss in weight (1.84%). Hot water treatment alone or in combination with MAP significantly delayed the decay rates (with the decay rates (3.33% and 3.12%, respectively). Considering the overall findings, storage in MAP after hot water treatment was markedly effective in extending postharvest quality of sweet cherry cv. '0900 Ziraat'.
References
-
Akbudak, B., Akbudak, N., Seniz, V., Eris, A., 2007. Sequential treatments of hot water and modified atmosphere packaging in cherry tomatoes. J. of Food Quality, 30:896-910.
-
Bahar, A., Dündar Ö., 1997. Akşehir napolyonu kiraz çeşidinin modifiye atmosferde paketlenmesi ve depolanması. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 25-28 Eylül, Yalova, 91-98.
-
Bayındır, D., 2011. Angeleno erik çeşidinin normal, modifiye ve kontrollü atmosfer koşullarında depolanması. Yüksek Lisans Tezi. SDÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, 90s.
-
Ekinci, N., Yıldırım, İ., Özdüven, F.F., 2008. Sıcak su uygulamalarının 0900 Ziraat kiraz çeşidinin depolama kalitesi ve monilinia çürüklüğüne olan etkisi. 4. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 08–11 Ekim, Antalya, 180-188.
-
Fallik, E., 2004. Prestorage hot water treatments (immersion, rinsing and brushing). Postharvest Biol. Technol. 32:125–134.
-
Fallik, E., Grinberg, S., Alkalai, S., Yekutieli, O., Wiseblum, A., Regev, R., Beres, H., Bar-Lev, E., 1999. A unique rapid hot water treatment to improve storage quality of sweet pepper. Postharvest Biol. Technol. 15:25–32.
-
Göksel, Z., 2011. Bazı ön işlemlerin kirazın depolama ömrü üzerine etkileri. Doktora Tezi. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, 233s.
-
Kader, A.A., 2002. Postharvest Technology of Horticultural Crops, University of California Agriculture and Naturel Resources, Publication 3311.
-
Koyuncu, M.A., Dilmaçünal, T., 2008, Farklı modifiye atmosfer oluşturan poşetlerin 0900 Ziraat kiraz çeşidinin soğukta depolanması üzerine etkisi. 4. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 08–11 Ekim, Antalya, 33-41.
-
Küçükbasmacı, F., Özkaya, O., Ağar, T., Saks, Y., 2008. Effect of reteail–size modified atmosphere packaging bags on postharvest storage and shelf-life quality of ‘0900 Ziraat’ sweet cherry. 5. International Cherry Symposium, June 06-10 2005 Bursa, Turkey, Acta Horticulturae 795:775-780.
-
McDonald, R.E., Mc Collum, G.T., Baldwin, E.A., 1999. Temperature of water heat treatments influences tomato fruit quality following low temperature storage. Postharvest Biol. Technol., 16:47–155.
-
Nafussi, B., Ben-Yehoshua, B., Rodov, V., Peretz, J., Ozer, B.K., D’Hallewin, G., 2001. Mode of action of hot-water dip in reducing decay of lemon fruit. J Agric. Food Chem. 49:107–113.
-
Sabır, F.K., Ağar, İ.T., 2008. Farklı özelliklere sahip modifiye atmosfer poşetlerde muhafazanın 0900 Ziraat çeşidinde muhafaza süresi ve kalite üzerine etkileri. 4. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 08-11 Ekim, Antalya, 44-51.
-
Sabır, F.K., Şenel, B.S., Ağar, İ.T., 2010. Sıcak su uygulaması ve modifiye atmosferde paketlemenin Mirella F1 domates çeşidinin muhafaza süresi ve kalitesi üzerine etkileri. Alatarım 9(2):22-29.
-
Sarı, E., Türk, R., 2002. Taze kiraz ön soğutma ve modifiye atmosfer uygulamalarında bazı yaklaşımlar. 2. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 24-27 Eylül 2002, Çanakkale, 136-142.
-
Shellie, K.C., Mangan, R., 2002. Hot water immersion as a quarantine treatment for large mangoes: artificially versus cage infestation. J. Am. Soc. Hort. Sci. 127, 430–434.