En önemli meyve-sebze işlem sektörlerinden birisi olan Fresh Cut (Taze Kesme), dünya nüfusunun yoğun olduğu kişi başına düşen meyve-sebze miktarının az olduğu bölgelerde de, ürün bazında, süpermarketlerin pazarlama trendi haline gelmiş, başta ABD olmak üzere ve birçok Avrupa ülkesinde çok hızlı bir büyüme göstermiştir. İşleme, paketleme, muhafaza ve pazarlama yöntemlerini kapsayan Fresh Cut, çok kaliteli ve taze olmalarına rağmen bazı durumlarda kusurlu olduğu kabul edilebilecek meyvelerin; çok yüksek fiyatlarda alıcı bulmasına imkân sağlamaktadır. Bunun yanında insan sağlığı günümüzde en önemli kalite standardı haline gelmiştir ve Fresh Cut meyvelerinin yüksek kaliteli, taze ve sağlıklı olma zorunluluğu, bu ürünlere olan tercihi tüketici bazında artırmıştır. Üretici ve satıcı bazında paketlenmesinden muhafazasına belirli normları yakalamış olması, ihracata uygunluğu ve yüksek kazanç sağlaması sebebiyle bu yöntemin popülaritesini artırmış, yöntemin uygulanabilirliği ile ilgili birçok araştırma konusu da doğurmuştur. Bu çalışmada, bazı meyve türleri üzerine yapılmış olan çalışmaların Fresh Cut işlemine uygunluğunun değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Fresh cut, which is one of the most important fruit and vegetable processing in the world, became a marketing trend for supermarkets and showed rapid growth in especially in the USA and Europe, even in heavily populated countries, where have limited fruit and vegetable consumption per capita. Fresh Cut, which contains processing, packaging, storage and marketing procedures, provides to sell high quality and fresh fruits at high prices, despite being imperfect. Besides that, food safety is the most important quality standard at the present time, the necessity of high quality, reliability and freshness of Fresh Cut fruits, increased the sales of these products. Having significant standards for packaging, storage, etc., availability for exportation and high profit, increased the popularity and researches for applicability of this method. In this research, the evaluation of researches on the suitability of Fresh Cut processing on some fruit species was aimed.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2016 |
Submission Date | January 1, 2016 |
Acceptance Date | January 31, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram