Organic Olive Production from Past to Present
Year 2016,
Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 1151 - 1154, 31.03.2016
Gülşah Mısır
,
Emre Bilen
Abstract
Organic olive is one of the most important organic production items in the world. Organic olive fields in the world were 314 thousand hectares in 2004 and when we came to 2013 it reached 611 thousand hectares. This shows that 6% of the total olives are cultivated organically. Also available data show that significant portion of organic olive area (30%) is in transition period which indicates that amount of organic olive products will increase in the coming years. Italy has the biggest area of organic olive groves with 175.95 thousand hectares and Spain with 168.83 thousand hectares and Tunisia with 124.12 hectares are the other major organic olive producer countries in the world. Turkey with 63.04 thousand hectares has the fourth largest organic olive grove area after these counties in the world. Organic olive production in Turkey shows a steady rise since 2008. In 2008 production was done in 10.19 thousand hectares and the amount of the production were 21,57 thousand tons, in 2013 production area reached to 63.04 thousand hectares and production amount reached to 40 thousand tons. 7.8% of the total olive fields in Turkey are cultivated organically. When the maximum production amounts are compared within provinces, Aydin takes the lead with 20.85 thousand tons.
References
-
Ammann, C.M., Joos, F., Schimel, D.S., Otto Bliesner, B.L., Tomas, R.A., 2007. Climate change :The Physical Science Basis. Contribution of Working Group I to the Fourth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change. Intergovernmental Panel on Climate Change.
-
Bilen, E., Çiçekli, Ö., Aksoy, U., Altındişli, A., 2012. Dünyada ve Türkiye'de organik tarım. In: M. Coşkun, Ö. Çiçekli, M. Polat, M. Candemir (Eds), Organik Tarım, 8-36, İstanbul, İmak Ofset.
-
Chinnici, G., Pecorino, B., Scuderi, A., 2013. Environmental and economic performance of organic citrus growing. Quality-Access Success, 14(1):106-112.
-
Colantoni, A., Monarca, D., Cecchini, M., 2014. Special issue renewable energy, biomass and biological residues. 8(129-132):6413-6420.
-
Çakmak, B., Gökalp, Z., 2011. İklim değişikliği ve etkin su kullanımı. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 4(1):87-95.
-
FIBL-IFOAM, 2015. statistics Data Tables. Organic World (http://www.organic-world.net/statistics/statistics-data-tables/statistics-datatables-excel.html?l=0).
-
Flavin, C., 1990. Slowing global warming. American Forests (May-June), 37-46.
-
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2015. Organik Tarım İstatistikleri. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (http://www.tarim.gov.tr/konular/bitkisel-uretim/organiktarim/ıstatistikler).
-
Gómez, J.A., Campos, M., Guzman, G., CastilloLlanque, F., Giráldez, J.V., 2014. Use of heterogeneous cover crops in olive orchards to soil erosion control and enhancement of biodiversity. ELS2014-The Earth Living Skin: Soil, Life and Climate Changes . Bari.
-
Hegerl, G.C., Zwiers, F.W., 2007. Understanding and attributing climate change.
-
Mzoughi, N., 2011. Farmers adoption of integrated crop protection and organic farming: do moral and social concerns matter? Ecol. Econ. 70(8). Ecological Economics, 78(8):1536–1545.
-
Sgroi, F., Foderà, M., Trapani, A.M., Tudisca, S., Testa, R., 2015. Cost-benefit analysis: A comparison between conventional and organic olive growing in the Mediterranean Area. Ecological Engineering (82):542-546.
-
Sofo, A., Ciarfaglia, A., Scopa, A., Camele, I., Curci, M., Crecchio, C., Palese, A.M., 2014. Soil microbial diversity and activity in a Mediterranean olive orchard using sustainable agricultural practices. Soil Use and Management (30):160-167.
-
Willer, H., Klicher, L., 2015. The World of Organic Agriculture. Statistics and Emerging Trends 2015. IFOAM, Bonn and FiBL, Frick: FiBLIFOAM
Geçmişten Günümüze Organik Zeytinciliğin Durumu
Year 2016,
Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 1151 - 1154, 31.03.2016
Gülşah Mısır
,
Emre Bilen
Abstract
Organik zeytin, dünyada en önemli organik üretim kalemlerinden birini oluşturmaktadır. Dünyada 2004 yılında 314 bin hektar olan organik zeytin alanları 2013 yılına geldiğimizde 611 bin hektara ulaşmıştır. Bu değer toplam zeytin yetiştiriciliği yapılan alanların %6’lık bir bölümünün organik olarak işlendiğini göstermektedir. Ayrıca eldeki veriler toplam organik zeytin alanlarının önemli (%30 kadar) bir bölümünün geçiş sürecinde olduğunu göstermektedir bu da organik zeytin ürünlerinin önümüzdeki dönemde artacağına işaret etmektedir. Dünyada organik zeytin yetiştiriciliği yapan ülkeler arasında İtalya 175.95 bin hektar alan ile en büyük paya sahipken İspanya 168.83 bin hektar, Tunus 124.12 bin hektar ile diğer önemli üreticilerdir. Türkiye 63.04 bin hektar ile bu ülkelerin ardından en büyük dördüncü organik zeytin alanlarına sahip ülke konumundadır. Türkiye organik zeytin üretimi 2008 yılından beri düzenli bir şekilde artış göstermektedir. 2008 yılında 10.19 bin hektar alan ve 21.57 bin ton olan üretim miktarı, 2013 yılında 63.04 bin hektar alan ve 40 bin tona ulaşmıştır. Ülkemizde toplam zeytin alanlarının %7.8’i organik olarak işlenmektedir. En fazla üretim yapılan illere bakıldığında ise Aydın 20.85 bin ton ile başı çekmektedir.
References
-
Ammann, C.M., Joos, F., Schimel, D.S., Otto Bliesner, B.L., Tomas, R.A., 2007. Climate change :The Physical Science Basis. Contribution of Working Group I to the Fourth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change. Intergovernmental Panel on Climate Change.
-
Bilen, E., Çiçekli, Ö., Aksoy, U., Altındişli, A., 2012. Dünyada ve Türkiye'de organik tarım. In: M. Coşkun, Ö. Çiçekli, M. Polat, M. Candemir (Eds), Organik Tarım, 8-36, İstanbul, İmak Ofset.
-
Chinnici, G., Pecorino, B., Scuderi, A., 2013. Environmental and economic performance of organic citrus growing. Quality-Access Success, 14(1):106-112.
-
Colantoni, A., Monarca, D., Cecchini, M., 2014. Special issue renewable energy, biomass and biological residues. 8(129-132):6413-6420.
-
Çakmak, B., Gökalp, Z., 2011. İklim değişikliği ve etkin su kullanımı. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 4(1):87-95.
-
FIBL-IFOAM, 2015. statistics Data Tables. Organic World (http://www.organic-world.net/statistics/statistics-data-tables/statistics-datatables-excel.html?l=0).
-
Flavin, C., 1990. Slowing global warming. American Forests (May-June), 37-46.
-
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2015. Organik Tarım İstatistikleri. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (http://www.tarim.gov.tr/konular/bitkisel-uretim/organiktarim/ıstatistikler).
-
Gómez, J.A., Campos, M., Guzman, G., CastilloLlanque, F., Giráldez, J.V., 2014. Use of heterogeneous cover crops in olive orchards to soil erosion control and enhancement of biodiversity. ELS2014-The Earth Living Skin: Soil, Life and Climate Changes . Bari.
-
Hegerl, G.C., Zwiers, F.W., 2007. Understanding and attributing climate change.
-
Mzoughi, N., 2011. Farmers adoption of integrated crop protection and organic farming: do moral and social concerns matter? Ecol. Econ. 70(8). Ecological Economics, 78(8):1536–1545.
-
Sgroi, F., Foderà, M., Trapani, A.M., Tudisca, S., Testa, R., 2015. Cost-benefit analysis: A comparison between conventional and organic olive growing in the Mediterranean Area. Ecological Engineering (82):542-546.
-
Sofo, A., Ciarfaglia, A., Scopa, A., Camele, I., Curci, M., Crecchio, C., Palese, A.M., 2014. Soil microbial diversity and activity in a Mediterranean olive orchard using sustainable agricultural practices. Soil Use and Management (30):160-167.
-
Willer, H., Klicher, L., 2015. The World of Organic Agriculture. Statistics and Emerging Trends 2015. IFOAM, Bonn and FiBL, Frick: FiBLIFOAM