Conference Paper
BibTex RIS Cite

Farklı Modifiye Atmosfer Ambalajlarının Depolama Süresince Nar Meyvelerinin Kalitesi ve Çürüklük Gelişimine Etkilerinin Belirlenmesi

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 1155 - 1159, 31.03.2016

Abstract

Çalışma, Hicaznar nar meyvelerinin depolamasında, farklı modifiye atmosfer (MA) ambalajının etkilerini ortaya koymak amacıyla yürütülmüştür. Nar meyveleri İzmir ili Torbalı ilçesinde bir üretici bahçesinden tam olum döneminde hasat edilmiştir. Meyveler dört farklı firma tarafından üretilen modifiye atmosfer (MA) ambalajına yerleştirilip, ön soğutması yapılarak ağızları klipsle kapatılmıştır. Nar meyveleri 6±0.5℃ sıcaklık ve %90 oransal nemde 5 ay süreyle muhafazaya alınmıştır. Depolama başlangıcında, 4 ve 5 aylık depolama sonrası alınan örneklerde kalite değişimleri, patolojik ve fizyolojik kayıplar incelenmiştir. Depolama süresince ambalaj içinde yapılan O₂ ve CO₂ ölçümlerinde, ambalajların gaz geçirgenliklerinde farklılıklar olduğu belirlenmiştir. MA ambalajları arasında çürüklük gelişimi ve ağırlık kaybı açısından belirgin farklılıklar ortaya çıkmıştır. Ağırlık kaybının fazla olduğu MA ambalajında, çürüklük gelişimi en düşük bulunmuştur. Nar meyvelerinin ağırlık kaybının artmasıyla kabuklarda buruşma ve meyvede şekil bozukluğu (köşeleme) görülmüştür. MA ambalajlarının meyve kabuk ve tane rengi, suda çözünür kuru madde, titre edilebilir asit miktarı, pH değer, toplam fenol miktarı, antioksidan aktivitesi ve solunum hızına etkileri sınırlı olmuştur. Doğru MA ambalajının kullanılması nar depolamasında fizyolojik ve patolojik kayıpların azaltılmasında etkili olacağı görülmüştür. Kısa süreli nar depolamalarında seçilen ambalajın etkisi daha az iken, depolama süresinin uzamasıyla (4-6 ay) seçilen MA ambalajının önemi artmaktadır.

References

  • Bayram, E., Dundar, O., Ozkaya, O., 2010. Effect of different packaging types on the cold storage of ‘Hicaznar’ pomegranate fruits. Acta Hort., 197-200.
  • Beaudry, R.M., Cameron, A.C., Shirazi, A., Dostal Lange, D.L., 1992. Modified-atmosphere packaging of blueberry fruit: effect of temperature on package O₂ and CO₂. J. Amer. Soc. Hort. Sci., 117:436-441.
  • Benzie, I.E.F., Strain, J.J., 1996. The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of antioxidant power. The FRAP assay. Anal. Biochem, 239:70-76.
  • Karaca, S., Şen, F., 2014. Farklı modifiye atmosfer ambalajlarının depolama süresince nar meyvesinin bazı kimyasal ve biyokimyasal özelliklerine etkileri. 6. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, Bahçe Bilimi No:5, 22-25 Eylül 2014, Bursa, 241-248.
  • Karaçalı, İ., 2012. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No:494, İzmir.
  • Kader, A.A., Sommer, N.F., Arpaia, M.L., 2002. Modified atmospheres during transport and storage. In: Kader, A. (Ed.), Postharvest Technology of Horticultural Crops, University of California Agricultural and Natural Resources, Publication 3311, Oakland, California, 135-144.
  • Nanda, S., Rao, D.V.S., Krishnamurthy, S., 2001. Effect of shrink film wrapping and storage temperature on the shelf life and quality of pomegranate fruits cv. Ganesh. Postharvest Biol. Technol., 22:61–69.
  • Nunes, M.C.N., 2008. Impact of environmental conditions on fruit and vegetable quality. Stewart Postharvest Review 4(2):1-14.
  • Porat, R., Weiss, B., Kosto, I., Sandman, A., Shachnai, A., Ward, G., Agar, T., 2009. Modified atmosphere/modified humidity packaging for preserving pomegranate fruit during prolong storage and transport. ActaHort. 818:299-304.
  • Padule, D.N., Keskar, B.G., 1988. Studies on post-harvest treatments for increasing the shelf life of pomegranate fruits. Maharashtra Journal of Agriculture Horticulture 4(2):73-76.
  • Swain, T., Hillis, W.E., 1959. the phenolic constituents of Prunus domestica L. the quantitative analysis of phenolic constituents. J. Sci. Food Agric., 10:63-68.
  • Şen, F., Altun, A., Kınay Teksür, P., 2013. Effects of different modified atmosphere packing on storage quality and decay development of ‘Hicaznar’ pomegranates (Punica granatum L.). Acta Hort. 1012:972-978.
  • Şen, F., Eroğul, D., 2012. Adıyaman ilinde yetiştirilen ‘Hicaznar’ nar çeşidinin depolama sürecindeki kalite değişiminin belirlenmesi. SDÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 7(2):103-111.
  • Thompson, A.K., 2003. Fruit and vegetables harvesting, handling and storage. Oxford, UK: Blackwell Publishing, 278p.

The Effect of Different Modified Atmosphere Packaging on Decay Development and Quality of Pomegranate Fruit During Storage

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 1155 - 1159, 31.03.2016

Abstract

The study was carried out to demonstrate the impact of different modified atmosphere (MA) packaging on the storage of Hicaznar pomegranate fruit. Fruit was harvested at commercial maturity stage from a farm in Torbalı-İzmir, Turkey. Fruit was placed into four different MA packages and after pre-cooling with air, MA packages were closed off with clips and stored under cold storage conditions (6±0.5℃ and 90-95% RH). Pomegranate fruit were sampled and analyzed for pathological and physiological losses before storage and after 4 and 5 months of storage. The measurements of in-pack O₂ and CO₂ during storage period, revealed differences of gas permeability of MAPs. In the MAP which the weight loss was the highest, the decay development was the lowest. It was observed that the peel of pomegranate fruit wrinkled and deformed (square shaped) with increasing fruit weight loss. The effect of MAPs was limited on peel and seed color, soluble solids, titratable acidity, pH value, total phenolic content, antioxidant activity and respiration rate of fruit. Using an appropriate MAP would be effective in reducing the physiological and pathological losses during the storage of pomegranate. While the selection of MAP type is less effective in short-term temporary storage of fruit, its effect increases significantly with the extension of storage time (4-6 months).

References

  • Bayram, E., Dundar, O., Ozkaya, O., 2010. Effect of different packaging types on the cold storage of ‘Hicaznar’ pomegranate fruits. Acta Hort., 197-200.
  • Beaudry, R.M., Cameron, A.C., Shirazi, A., Dostal Lange, D.L., 1992. Modified-atmosphere packaging of blueberry fruit: effect of temperature on package O₂ and CO₂. J. Amer. Soc. Hort. Sci., 117:436-441.
  • Benzie, I.E.F., Strain, J.J., 1996. The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of antioxidant power. The FRAP assay. Anal. Biochem, 239:70-76.
  • Karaca, S., Şen, F., 2014. Farklı modifiye atmosfer ambalajlarının depolama süresince nar meyvesinin bazı kimyasal ve biyokimyasal özelliklerine etkileri. 6. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, Bahçe Bilimi No:5, 22-25 Eylül 2014, Bursa, 241-248.
  • Karaçalı, İ., 2012. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No:494, İzmir.
  • Kader, A.A., Sommer, N.F., Arpaia, M.L., 2002. Modified atmospheres during transport and storage. In: Kader, A. (Ed.), Postharvest Technology of Horticultural Crops, University of California Agricultural and Natural Resources, Publication 3311, Oakland, California, 135-144.
  • Nanda, S., Rao, D.V.S., Krishnamurthy, S., 2001. Effect of shrink film wrapping and storage temperature on the shelf life and quality of pomegranate fruits cv. Ganesh. Postharvest Biol. Technol., 22:61–69.
  • Nunes, M.C.N., 2008. Impact of environmental conditions on fruit and vegetable quality. Stewart Postharvest Review 4(2):1-14.
  • Porat, R., Weiss, B., Kosto, I., Sandman, A., Shachnai, A., Ward, G., Agar, T., 2009. Modified atmosphere/modified humidity packaging for preserving pomegranate fruit during prolong storage and transport. ActaHort. 818:299-304.
  • Padule, D.N., Keskar, B.G., 1988. Studies on post-harvest treatments for increasing the shelf life of pomegranate fruits. Maharashtra Journal of Agriculture Horticulture 4(2):73-76.
  • Swain, T., Hillis, W.E., 1959. the phenolic constituents of Prunus domestica L. the quantitative analysis of phenolic constituents. J. Sci. Food Agric., 10:63-68.
  • Şen, F., Altun, A., Kınay Teksür, P., 2013. Effects of different modified atmosphere packing on storage quality and decay development of ‘Hicaznar’ pomegranates (Punica granatum L.). Acta Hort. 1012:972-978.
  • Şen, F., Eroğul, D., 2012. Adıyaman ilinde yetiştirilen ‘Hicaznar’ nar çeşidinin depolama sürecindeki kalite değişiminin belirlenmesi. SDÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 7(2):103-111.
  • Thompson, A.K., 2003. Fruit and vegetables harvesting, handling and storage. Oxford, UK: Blackwell Publishing, 278p.
There are 14 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Fatih Şen

Pervin Kınay Teksür

Rüştü Efe Okşar This is me

Figen Yıldız

Publication Date March 31, 2016
Submission Date January 1, 2016
Acceptance Date January 31, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi

Cite

APA Şen, F., Kınay Teksür, P., Okşar, R. E., Yıldız, F. (2016). Farklı Modifiye Atmosfer Ambalajlarının Depolama Süresince Nar Meyvelerinin Kalitesi ve Çürüklük Gelişimine Etkilerinin Belirlenmesi. Bahçe, 45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi), 1155-1159.
AMA Şen F, Kınay Teksür P, Okşar RE, Yıldız F. Farklı Modifiye Atmosfer Ambalajlarının Depolama Süresince Nar Meyvelerinin Kalitesi ve Çürüklük Gelişimine Etkilerinin Belirlenmesi. Bahçe. March 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):1155-1159.
Chicago Şen, Fatih, Pervin Kınay Teksür, Rüştü Efe Okşar, and Figen Yıldız. “Farklı Modifiye Atmosfer Ambalajlarının Depolama Süresince Nar Meyvelerinin Kalitesi Ve Çürüklük Gelişimine Etkilerinin Belirlenmesi”. Bahçe 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March 2016): 1155-59.
EndNote Şen F, Kınay Teksür P, Okşar RE, Yıldız F (March 1, 2016) Farklı Modifiye Atmosfer Ambalajlarının Depolama Süresince Nar Meyvelerinin Kalitesi ve Çürüklük Gelişimine Etkilerinin Belirlenmesi. Bahçe 45 (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 1155–1159.
IEEE F. Şen, P. Kınay Teksür, R. E. Okşar, and F. Yıldız, “Farklı Modifiye Atmosfer Ambalajlarının Depolama Süresince Nar Meyvelerinin Kalitesi ve Çürüklük Gelişimine Etkilerinin Belirlenmesi”, Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, pp. 1155–1159, 2016.
ISNAD Şen, Fatih et al. “Farklı Modifiye Atmosfer Ambalajlarının Depolama Süresince Nar Meyvelerinin Kalitesi Ve Çürüklük Gelişimine Etkilerinin Belirlenmesi”. Bahçe 45/(Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March2016), 1155-1159.
JAMA Şen F, Kınay Teksür P, Okşar RE, Yıldız F. Farklı Modifiye Atmosfer Ambalajlarının Depolama Süresince Nar Meyvelerinin Kalitesi ve Çürüklük Gelişimine Etkilerinin Belirlenmesi. Bahçe. 2016;45:1155–1159.
MLA Şen, Fatih et al. “Farklı Modifiye Atmosfer Ambalajlarının Depolama Süresince Nar Meyvelerinin Kalitesi Ve Çürüklük Gelişimine Etkilerinin Belirlenmesi”. Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 2016, pp. 1155-9.
Vancouver Şen F, Kınay Teksür P, Okşar RE, Yıldız F. Farklı Modifiye Atmosfer Ambalajlarının Depolama Süresince Nar Meyvelerinin Kalitesi ve Çürüklük Gelişimine Etkilerinin Belirlenmesi. Bahçe. 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):1155-9.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram