Conference Paper
BibTex RIS Cite

Farklı Lokasyonların Çilek Genotiplerinin, Verim ve Bazı Meyve Kalite Özellikleri Üzerindeki Etkileri

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 1160 - 1165, 31.03.2016

Abstract

Bu araştırma 2014-2015 yetiştirme döneminde Hatay ilinde üç farklı yetiştirme lokasyonunun (Antakya 117.6 m, Yayladağı Urumu Mevki 443.5 m ve Yayladağı Şakşak Mevki 755.1 m) dört çilek çeşidi ile frigo fide yöntemi kullanılarak yürütülmüştür. Denemede verim ve bazı meyve kalite özellikleri (ağırlık, suda çözünebilir kuru madde, (SÇKM), asitlik, SÇKM/asit oranı, pH, sertlik ve meyve dış rengi) incelenmiştir. Bitki başına en yüksek verim Rubygem (485.4 g/bitki) ve Camarosa (426.5 g/bitki) çeşitlerinden alınmıştır. Yetiştirme lokasyonlarının verim üzerinde etkili olmadığı belirlenmiştir. Meyve iriliği açısından Rubygem çeşidi en iri meyveleri vermiştir. En sert etli meyveler San Andreas, Camarosa ve Albion’dan, en yumuşak etli meyveler ise Rubygem çeşidinden alınmıştır. Meyve rengi San Andreasta, çeşidinde açık kırmızı, Camarosa, çeşidinde koyu kırmızı renkli olarak belirlenmiştir. Verim ve kalite özellikleri üzerinde lokasyondan çok çeşit etkili olmuştur.

References

  • Anonymous, 2013. htpp:www.fao.org/
  • Azadanlou, R., Darbellay, C., Luisier, J.L., Villettaz, J.C., Amodo, R., 2004. Changes in flavor and texture during the ripening of strawberries. European Food Research and Technology 218:167-172
  • Batu, A., Thompson, A.K., Ghafir, S.A.M., AbdelRahmen, N.A., 1997. Minolta ve hunter renk ölçüm aletleri ile domates, elma ve muzun renk değerlerinin karşılaştırılması. Gıda 22(4):301-307.
  • Bisen, S.P., Bundela, S.S., Sharma, A., 2012. Ellagic acid- chemo preventive role in oral cancer. J. Cancer Science & Therapy 4:23-30.
  • Capocasa, F., Scalzo, J., Mezzetti, B., Battino, M., 2008. Combining quality and antioxidant attributes in strawberry: The Role Genotype. Food Chemistry, 111, 872-878.
  • Cordenunsi, B.R., Genovese, M.I., Nascimento, D.J.R.O., Hssimotto, N.M.A., Dos Santos, R.J., Lajolo, F.M., 2005. Effects of temperature on the chemical composition and antioxidant activity of three strawberry cultivars. Food Chemistry, 91:113–121.
  • Fernandez, G.E., Butler, L.M., Louws, F.J., 2001. Strawberry growth and development in an annual plasticulture system. Hortscience, 36(7):1219-1223.
  • Gündüz, K., 2003. Bazı çilek çeşitlerinin amik ovası koşullarında açıkta ve yüksek tünel altında yetiştiriciliğinin verim, kalite ve erkencilik üzerine etkileri. Yüksek Lisans Tezi. MKÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, 106s, Antakya.
  • Gündüz, K., Özdemir, E., 2003b. Amik ovasında yüksek tünel ve açıkta yetiştirilen çileklerde renklenmenin objektif yöntemle belirlenmesi. 4. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 08-12 Eylül, 120-122, Antalya.
  • Gündüz, K., Özdemir, O., 2012. Farklı yetiştirme yerlerinin çilek genotiplerinin erkencilik indeksi, verim ve meyve kalite özellikleri üzerindeki etkileri, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 27-36.
  • Gündüz, K., Özdemir, O., 2014. The effects of genotype and growing conditions on antioxidant capacity, phenolic compounds, organic acid and individual sugars of strawberry. Food Chemistry 155:298-303.
  • Haffner, K., Vestrheim, S., 1997. Fruit quality of strawberry cultivars. Acta Hort. 439(1):325332.
  • Hakala, M., Lapvetelainen, A., Huopalahti, R., Kallio, H., Tahvonen, R., 2003. Effects of varieties and cultivation conditions on the composition of strawberries. Journal of Food Composition and Analysis 16:67-80.
  • Kader, A.A., 1991. Quality and its maintenance in relation to the post-harvest physiology of strawberry. In: Luby, J.J., Dale, A. (Eds). The Strawberry Into The 21st Century. 145-152, Timber Press, Portland, Oregon.
  • Kaşka, N., Türemiş, N., Kafkas, S., 1995. Çileklerde tüplü ve frigo fide kullanımının yüksek tünelde meyve üretimi üzerine etkileri. Türkiye 2. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 1(Meyve):311-316, Adana.
  • Kidmose, U., Andersen, H., Petersen, O.V., 1996. Yield and quality attributes of strawberry cultivars grown in Denmark 1990-1991. Fruit Varieties Journal 50(3):160-167.

The Effects on Yield and Some Fruit Quality Characteristics of Different Locations of Strawberry Cultivar

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 1160 - 1165, 31.03.2016

Abstract

This study was conducted during 2014-2015 growing season in three different location (Antakya 117.6 m, Yayladağı Urumu site 443.5 m and Yayladağı Şakşak site 755.1 m) and using Frigo plant with the four varieties of strawberries in Hatay. Yield and some fruit quality characteristics (soluble solids, acidity, soluble solids/acidity ratio, pH, firmness and fruit exterior color) were examined in study. The highest yield per plant was obtained Rubygem (485.4 g/plant) and Camarosa (426.5 g/plant) variety. Growing locations have been identified had no effect on yield. In terms of fruit size Rubygem varieties obtained the largest fruits. Most hard fruits are obtained from San Andreas, Camarosa and Albion and the softest fruits are obtained from Rubygem variety. The color of fruit was determined as light red on San Andreas, as a dark red on Camarosa. The variety effective than location on yield and quality characteristic.

References

  • Anonymous, 2013. htpp:www.fao.org/
  • Azadanlou, R., Darbellay, C., Luisier, J.L., Villettaz, J.C., Amodo, R., 2004. Changes in flavor and texture during the ripening of strawberries. European Food Research and Technology 218:167-172
  • Batu, A., Thompson, A.K., Ghafir, S.A.M., AbdelRahmen, N.A., 1997. Minolta ve hunter renk ölçüm aletleri ile domates, elma ve muzun renk değerlerinin karşılaştırılması. Gıda 22(4):301-307.
  • Bisen, S.P., Bundela, S.S., Sharma, A., 2012. Ellagic acid- chemo preventive role in oral cancer. J. Cancer Science & Therapy 4:23-30.
  • Capocasa, F., Scalzo, J., Mezzetti, B., Battino, M., 2008. Combining quality and antioxidant attributes in strawberry: The Role Genotype. Food Chemistry, 111, 872-878.
  • Cordenunsi, B.R., Genovese, M.I., Nascimento, D.J.R.O., Hssimotto, N.M.A., Dos Santos, R.J., Lajolo, F.M., 2005. Effects of temperature on the chemical composition and antioxidant activity of three strawberry cultivars. Food Chemistry, 91:113–121.
  • Fernandez, G.E., Butler, L.M., Louws, F.J., 2001. Strawberry growth and development in an annual plasticulture system. Hortscience, 36(7):1219-1223.
  • Gündüz, K., 2003. Bazı çilek çeşitlerinin amik ovası koşullarında açıkta ve yüksek tünel altında yetiştiriciliğinin verim, kalite ve erkencilik üzerine etkileri. Yüksek Lisans Tezi. MKÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, 106s, Antakya.
  • Gündüz, K., Özdemir, E., 2003b. Amik ovasında yüksek tünel ve açıkta yetiştirilen çileklerde renklenmenin objektif yöntemle belirlenmesi. 4. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 08-12 Eylül, 120-122, Antalya.
  • Gündüz, K., Özdemir, O., 2012. Farklı yetiştirme yerlerinin çilek genotiplerinin erkencilik indeksi, verim ve meyve kalite özellikleri üzerindeki etkileri, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 27-36.
  • Gündüz, K., Özdemir, O., 2014. The effects of genotype and growing conditions on antioxidant capacity, phenolic compounds, organic acid and individual sugars of strawberry. Food Chemistry 155:298-303.
  • Haffner, K., Vestrheim, S., 1997. Fruit quality of strawberry cultivars. Acta Hort. 439(1):325332.
  • Hakala, M., Lapvetelainen, A., Huopalahti, R., Kallio, H., Tahvonen, R., 2003. Effects of varieties and cultivation conditions on the composition of strawberries. Journal of Food Composition and Analysis 16:67-80.
  • Kader, A.A., 1991. Quality and its maintenance in relation to the post-harvest physiology of strawberry. In: Luby, J.J., Dale, A. (Eds). The Strawberry Into The 21st Century. 145-152, Timber Press, Portland, Oregon.
  • Kaşka, N., Türemiş, N., Kafkas, S., 1995. Çileklerde tüplü ve frigo fide kullanımının yüksek tünelde meyve üretimi üzerine etkileri. Türkiye 2. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 1(Meyve):311-316, Adana.
  • Kidmose, U., Andersen, H., Petersen, O.V., 1996. Yield and quality attributes of strawberry cultivars grown in Denmark 1990-1991. Fruit Varieties Journal 50(3):160-167.
There are 16 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Hakan Özbay

Kazım Gündüz

Publication Date March 31, 2016
Submission Date January 1, 2016
Acceptance Date January 31, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi

Cite

APA Özbay, H., & Gündüz, K. (2016). Farklı Lokasyonların Çilek Genotiplerinin, Verim ve Bazı Meyve Kalite Özellikleri Üzerindeki Etkileri. Bahçe, 45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi), 1160-1165.
AMA Özbay H, Gündüz K. Farklı Lokasyonların Çilek Genotiplerinin, Verim ve Bazı Meyve Kalite Özellikleri Üzerindeki Etkileri. Bahçe. March 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):1160-1165.
Chicago Özbay, Hakan, and Kazım Gündüz. “Farklı Lokasyonların Çilek Genotiplerinin, Verim Ve Bazı Meyve Kalite Özellikleri Üzerindeki Etkileri”. Bahçe 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March 2016): 1160-65.
EndNote Özbay H, Gündüz K (March 1, 2016) Farklı Lokasyonların Çilek Genotiplerinin, Verim ve Bazı Meyve Kalite Özellikleri Üzerindeki Etkileri. Bahçe 45 (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 1160–1165.
IEEE H. Özbay and K. Gündüz, “Farklı Lokasyonların Çilek Genotiplerinin, Verim ve Bazı Meyve Kalite Özellikleri Üzerindeki Etkileri”, Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, pp. 1160–1165, 2016.
ISNAD Özbay, Hakan - Gündüz, Kazım. “Farklı Lokasyonların Çilek Genotiplerinin, Verim Ve Bazı Meyve Kalite Özellikleri Üzerindeki Etkileri”. Bahçe 45/(Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March2016), 1160-1165.
JAMA Özbay H, Gündüz K. Farklı Lokasyonların Çilek Genotiplerinin, Verim ve Bazı Meyve Kalite Özellikleri Üzerindeki Etkileri. Bahçe. 2016;45:1160–1165.
MLA Özbay, Hakan and Kazım Gündüz. “Farklı Lokasyonların Çilek Genotiplerinin, Verim Ve Bazı Meyve Kalite Özellikleri Üzerindeki Etkileri”. Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 2016, pp. 1160-5.
Vancouver Özbay H, Gündüz K. Farklı Lokasyonların Çilek Genotiplerinin, Verim ve Bazı Meyve Kalite Özellikleri Üzerindeki Etkileri. Bahçe. 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):1160-5.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram